Как да се грижим за алоказия: характеристики, поливане и грижи

Как да се грижим за алоказия: характеристики, поливане и грижи
Как да се грижим за алоказия: характеристики, поливане и грижи
Anonim

Алоказия, известна още като Слонско ухо,произхожда от Индия и Шри Ланка. Принадлежи към семейство аровиови, подобно на замиокулката, има дебело и месесто стъбло, което расте три години и може да достигне до пет метра височина. Ако имате малък апартамент и харесвате обемисти растения, ще ви трябват тези идеи, за да го декорирате успешно.

Листата на това стайно растение са зелени, с форма на стрела и имат силно изразени нерви, които могат да достигнат метър.Това е като да имате малко джунгла вътре в къщата, всъщност поради големите си размери се нуждае от голямо място за култивиране. Това е многогодишно луковично растение, което можете да поддържате, ако спазвате грижите за този вид луковично растение.

Сортове Alocasia

Сортът Wentii, по-малък, е най-използваният в декорацията; Wentii Variegated,има листа, изпъстрени със сиво-бели петна. Трябва да имате предвид, че това стайно растение и зелен лист не е най-добрият избор, ако имате кучета, защото е една от вредните и токсични подправки за вашите домашни любимци.

Но къде е най-доброто място да го поставите у дома? Идеалното е да поставите това стайно растение в много добре осветена стая, където няма течения или твърде много топлина. Не е препоръчително да го оставяте на пряка слънчева светлина. Ако е на терасата, трябва да е на полусянка.

Грижа за алоказия

 • Светлина. Нуждае се от обилна светлина, но без пряка слънчева светлина, тъй като листата губят цвета си и могат да получат изгаряния.
 • Температура. Те не понасят студ, под 12º C губят листата си, но те ще поникнат отново през пролетта. Обича доста топли температури, между 18º C и 22º C.
 • Напояване. Трябва да поливате, с вода без варовик, обилно през лятото и малко през зимата. Добра идея е да напръскате листата, тъй като се нуждаят от много влага, и да ги почиствате често с влажна кърпа.
 • Тор. Трябва да се прави на всеки 15 дни със специален тор за листни растения, за предпочитане богат на сяра или калий за насърчаване на растежа. През есента ще намалим доставките на торове, за да ги спрем през зимата.

Болести от алоказия

Въпреки че алоказията е много устойчиво растение, така че рядко се напада от вредители или гъбички, трябва да сме бдителни, ако открием някой от тези признаци:

 • Листата падат. Това може да се дължи на липса на вода или влага. Увеличете поливането и поставете растението върху чиния с камъчета, така че да се отцежда добре и често навлажнявайте всички листа.
 • Листата имат черни петна с жълта рамка. Това се дължи на излишната вода. Ще намалим малко рисковете и след като напръскаме листата, ще ги подсушим малко с абсорбираща кърпа.
 • Листа с хлороза,жълтеникави или кафяви титуси и фини паяжини от долната страна. Това показва, че растението има паякообразни акари. Използвайте митицид, за да го убиете.

Как е алоказията

алоказия или слонски уши

Алоказията цъфти,, но обикновено само когато е засадена на открито.Цветовете му са ароматни и оскъдни и не се появяват едновременно, като умре едно излиза друго. Освен това те също не са много видими, тъй като са скрити между листата. В някои страни те се използват за хранене на хора и животни поради високото им съдържание на протеини и въглехидрати под формата на нишесте, въпреки факта, че съдържат калциеви оксалати, което ги прави доста дразнещи. Листата му също имат витамини А и С и от тях се извлича латекс.

Запазете алоказията

алоказия или слонски уши
 • Какъв тип субстрат е най-подходящ? Въпреки че расте добре във всеки субстрат, най-добре е да имате лек, добре дрениран, смесен с пясък, некиселинен почва.
 • Кога цъфти? Цъфтежът, макар и много оскъден, както вече казахме, винаги настъпва през лятото.
 • Коя саксия е най-подходяща за този вид? Поради големия размер на това растение, най-добре е да го поставите в доста голяма саксия, която е пропорционална на неговия размер и поддържа теглото на растението много добре.
 • Необходимо ли е да се трансплантира? Да, така ще расте по-добре. Препоръчително е да се пресажда през пролетта, приблизително на всеки две години, и в по-голям съд.

Вердекора

Алоказия

16, 99 €

Естествено растение Alocasia Polly в 13 cm саксия (височина 30 cm).

Compo

Течен тор

5, 59 €

За стайни зелени растения, балкон и тераса. С калий и желязо.

Цвете

Растителни добавки

€80,00

Витамид К, естествен екстракт от водорасли, с витамин В12 и К3, перфектен за растения, които изглеждат увехнали поради липса на светлина.

Alocasia: Ръководство за поливане на Alocasia (Основни съвети)

9, €21

Популярна тема