Цинерария: грижи, характеристики и напояване

Цинерария: грижи, характеристики и напояване
Цинерария: грижи, характеристики и напояване
Anonim

Cineraria идва от Канарските острови и има голям брой разновидности, всички пълни с цвят. Името му идва от сивкаво-зеления цвят на листата му, които са сърцевидни; те са дебели, с назъбени ръбове и са покрити с мъх, който ги прави много меки на допир. Това е едногодишно растение,компактно и малко. Има много красиви цветове, подобни на тези на маргаритките, но с много повече цветове. Най-често срещаните тонове са лилаво, синьо, лилаво, червено…

Когато купуваме цинерария, какво трябва да знаем?

Най-добре е да изберете растения, които имат много пъпки, които ще се отворят, точно когато цветът започне да се вижда.

  • Колко време продължава цъфтежът? В зависимост от грижите ще бъде между един месец и шест седмици.
  • Какво може да се направи, за да издържат цветята по-дълго? Можете да ги накарате да издържат възможно най-дълго, здрави и ефектни, ако ги държите далеч от източници на топлина, напр. като отопление; пръскате растението с вода, но внимавате да не попадне върху листата; избягвате пряко излагане на слънце и ги третирайте превантивно срещу листни въшки.
  • Препоръчително ли е да сменяте саксийното растение? Не е необходимо, тъй като като едногодишно растение, след цъфтежа то изсъхва напълно и е по-добре да го изхвърлите и купите друг на следващата година. Не си струва да се опитвате да възпроизвеждате нови копия.

Червено, синьо, лилаво или лилаво, с бял кръг в центъра, са най-често срещаните нюанси в цветовете на това красиво растение. Предлагаме ви серия от грижи и трикове, за да го имате блестящ.

Технически лист за цинерария

  • Светлина. Нуждае се от интензивна светлина, но не от пряка слънчева светлина, така че го поставете на полусянка, като избягвате прякото излагане на слънце, за да издържи по-дълго.
  • Temperatura. Не понася много добре студа, при по-малко от 10º C вече се разваля, но трябва да внимавате и с топлината, тъй като над 15º C Цветята падат по-рано. Следователно трябва да се съхранява на място, където температурата е сравнително стабилна.
  • Напояване. Цинерарията трябва да се полива обилно и непрекъснато, като се внимава субстратът да се поддържа винаги влажен, но без да се наводнява, тъй като растението ще загине.
  • Тор. По време на периода на цъфтеж към водата за напояване трябва да се добавя течен тор на всеки две седмици.

1

Цветовете на цинерария

цветя цинерария

Червено, синьо, лилаво или лилаво, с бял кръг в центъра, са най-често срещаните нюанси в цветовете на това красиво растение. Предлагаме ви серия от грижи и трикове, за да го имате блестящ.

2

Най-често срещаните проблеми с цинерария

цветя цинерария
  • Листата пожълтяват. Цинерарията не понася течения; преместете растението далеч от студен въздух.
  • Листата са изсъхнали. Това е първият признак за липса на поливане, така че, моля, полейте го веднага.
  • Листни въшки. Това растение е едно от любимите й. За да ги избегнете, напръскайте околната среда с вода, тъй като ако е прекалено суха, външният й вид се благоприятства.

3

Как да почистите растението цинерария

Популярна тема