Бонзай: всичко, което трябва да знаете за тази древна техника

Бонзай: всичко, което трябва да знаете за тази древна техника
Бонзай: всичко, което трябва да знаете за тази древна техника
Anonim

Техниката на бонсай е с ориенталски произход. Преводът на думата бонсай вече показва за какво говорим. Бон означава поднос, а сай означава природа. Тоест засадете в тава. Произходът на тази техника е в Китай, въпреки че по-късно е в Япония, където е усъвършенствана и развита. Можете да създадете бонсай от семена или резници, но това е много дълъг процес, така че е най-добре да го купите след няколко години. Възрастта, заедно със сложността на формата на дървото, е това, което определя цената му.

Характеристики на бонсай - Често задавани въпроси

Трябва ли да се трансплантират дръвчетата бонсай? Удобно е да го правите на всеки 2 или 3 години.Пресаждането се извършва през пролетта, с изключение на тези, които цъфтят. Във всеки случай, ако видим, че бонсайът спира да расте, че листата пожълтяват или че корените излизат от земята, е необходима спешна трансплантация.

Кога трябва да се подрязва бонсай? Подрязването се извършва преди пролетта, през януари/февруари То се прави не само за подрязване на клоните и намаляване на короната на дървото, но за да стане бонсайът по-силен и да се радва на отлично здраве.

Колко дълго може да издържи един бонсай? Ако се грижите добре за него, подрязвате го, поливате го правилно, той може да живее точно толкова дълго, колкото едно дърво.йени

Какъв вид саксия се нуждае от един бонсай? Размерът ще зависи от размера на дървото. Основата трябва да е равна, а саксията трябва да е пореста и с дренажен отвор, така ще предотвратим застояването на водата.

Грижа за бонсай

 • Светлина. Бонсаите се нуждаят от слънчева светлина, за да растат. Най-добре е да го поставите близо до прозорците, но внимавайте да няма интензивно излагане.
 • Температура. Никога не трябва да пада под 10º C и на открито трябва да се пази от замръзване. Ако температурата надвишава 15º C, най-добре е да го извадите за около 4 часа, като избягвате обяд.
 • Напояване. Почвата винаги трябва да е влажна, поливайте поне два пъти седмично. Ако водата е варовита, оставете я да почине преди това. Старият японски обичай е те да се поливат 3 пъти, веднъж през саксията, веднъж през земята и веднъж през дървото. Водата трябва да е хладка; пръскането им е полезно, тъй като служи за създаване на влажна атмосфера, от която растението се нуждае.
 • Компост. Използвайте твърд органичен компост за бонсай през пролетта и есента, вегетационния сезон. Ако сте трансплантирали или подрязали клоните му, не плащайте до 30 дни по-късно.

Често срещани проблеми с бонсай

 • Листата пожълтяват и короната става чуплива. Когато това се случи, това е защото бонсайът има земни червеи и корените са изгнили. За да разрешите това, трябва да трансплантирате дървото, да почистите корените и да използвате специален фунгицид за бонсай.
 • Листата имат памук от долната страна. Това е така, защото имат паразити, наречени бели люспи или памукови люспи. Напръскайте болните листа с инсектицид.
 • Листата имат сивкави петна. Ако бонсай има листа с петна от този цвят, това означава, че са болни, така че трябва да бъдат подрязани и напръскани със специфични фунгициди.
 • От долната страна на листата виждаме фина паяжина. Това е, защото има паяжинообразни акари и причината е високите температури и сухата среда. Ще го премахнем, като напръскаме листата с инсектициди за около месец.

1

Как да сменим саксия за бонсай

как да сменим саксия за бонсай

За да почистите добре корените и да обновите почвата, бонсай трябва да се пресажда веднъж на две години. Но внимавайте, не трябва да се премества в по-голяма саксия, т.к. това ще го направи по-голям. Можете да използвате същия, който имате, винаги след като сте го почистили добре.

 1. Първото нещо е внимателно да извадите растението от саксията и да почистите малко по малко корените със скрепер, ако имате такъв, или просто с вилица. Внимавайте да не премахнете цялата земя, която има.
 2. Използвайки специални клещи, изрежете корените,ги оставяйте в средата и отстранете всички, които са сухи. Ако искате да пораснат нови корени, добавете хормони на растежа с компостни топки.
 3. Завържете кореновия блок с градински канап, прокарайте го през дренажните отвори, както е показано, изсипете смес от перлит и кремък, поставете растението и напълнете с пръст.

2

Как да направлявате и оформяте бонсай

как да направлявате и оформяте бонсай
 1. Имате нужда от клещи за клоните и ножица за листата. Прекарайте тел за бонсай около ствола и водете клона с нея, за да му придадете формата, докато можете да видите на чертежа. Прикрепете клона към жицата с по-фина тел.
 2. Стърчи със специалната ножицапочти до мястото, където е вързан клонът. Отрежете над „мишницата“, тъй като това е мястото, където ще расте новата пъпка. Продължете да правите същото и с останалите клони, като най-високите оставете в средата, за да могат да запазят формата на короната.

3

Изкуството да създаваш бонсай

бонсай

Изкуството на бонсай се състои в намаляване на размера на растението до постигане на екземпляр-джудже и придаване на определени и внимателни форми, като се използват техники като подрязване, пресаждане и др.

4

Какво е бонсай?

бонсай

Бонсаят е миниатюрно дърво, което се нуждае от внимание. Грижете се добре за него и той ще живее колкото големите екземпляри.

5

Стойността на един бонсай

бонсай

Възрастта, заедно със сложността на формата на дървото, е това, което определя цената му.

6

Плаващ бонсай

Виждали ли сте някога такава красива гледка? Ето подробности за това красиво творение

7

Grow Buddha

Комплект Отгледайте свой собствен бонсай

18,99 €

Лесно отглеждайте 4 вида бонсай дървета с този комплект семена за бонсай за начинаещи. Осмеляваш ли се?

8

Fugeruisi

Магнитно плаващо гърне

79,93 €

Идеално, нали? Тази плаваща саксия е идеална за вашия бонсай. Със система, която го поддържа да се върти, така че да получава еднакво количество светлина от всички страни на растението.

Популярна тема