Кливия, едно от най-красивите цветя на зимата: грижи и поливане

Кливия, едно от най-красивите цветя на зимата: грижи и поливане
Кливия, едно от най-красивите цветя на зимата: грижи и поливане
Anonim

Clivia е популярното име на това растение от Южна Африка, , принадлежащо към семейство Amarilidaceae, и чието научно име е Clivia Miniata. Най-разпространеният култивиран сорт е Grandiflora. Когато е открит и каталогизиран, около 1850 г., той се премества в Англия, където започва да се култивира и във Викторианско време става много модерен като декоративен растение. Всъщност е кръстен в чест на Шарлот Флорентин Клайв, херцогиня на Нортъмбърланд.

Характеристики на Clivia

Кливия е растение, което има корени и луковични листа,в които натрупва вода.Формата на листата е удължена и наситено зелена. Те се раждат от луковичен ствол и между тях по време на цъфтежа пониква плодът или цветоносното стъбло, в чиято горна част се раждат тромпетовидни цветове, оранжево-червени на цвят, които растат на гроздове между 10 и 20 екземпляра, разположени разпръснати.

След цъфтежа се появява плодът,зелено зрънце, което е яркочервено, когато узрее и украсява растението през зимата, въпреки че го отслабва, така че ако искате на следващата година, за да имате силен цъфтеж, по-добре е да отрежете цветето, когато изсъхне, за да не се образуват плодове, които консумират запасите от луковицата.

ГРИЖА ЗА КЛИВИЯ

  • СВЕТЛИНА. Нуждае се от обилна светлина, но винаги избягва пряка слънчева светлина, тъй като тя може да промени цвета му и дори да го изгори.
  • ТЕМПЕРАТУРА. Идеалната температура варира между 18º C и 20º C, може да издържи до -7º C, но при -2º C ще загуби всичките си листа, което ще порасне отново през пролетта. Не поддържа отопление или замръзване.
  • RIEGO. През зимата ще спрем да поливаме растението до февруари, когато цветоносът излезе и ще го поливаме отново, като постепенно увеличаваме поливането до лятото, когато който се нуждае от повече вода. От есента ще намалим напояването до зимата и ще го спрем отново, за да започнем нова почивка.
  • БОНУС. Ще плащаме от март до септември на всеки 15 дни с пълен абонамент, който включва микроелементи.

Когато кливия цъфти

Първият цъфтеж настъпва през третата или четвъртата година от живота на растението, като започва през февруари и продължава до май, при условие че е преминало през вегетативен период (без напояване) през предходната зима.

От каква почва се нуждае? Изисква добре дрениращ субстрат. В идеалния случай смес от едър торфен мъх, смесен с перлит и натрошена борова кора.

Колко голям може да стане? Може да нарасне до около 50 сантиметра.

Препоръчително ли е да го трансплантирате? Никога преди три години, тъй като това растение се развива по-добре в малки саксии със стегнати корени. Всъщност цъфтежът ще е по-интензивен, ако е така. Във всеки случай, когато видим, че корените излизат твърде много, е време да сменим саксията, но никога с много по-голяма.

Как можем да го възпроизведем? Има три системи: чрез издънки, които са издънките, които се раждат в долната част на растението. Те се режат през пролетта, след като прецъфтят и се пресаждат в друга саксия. Може да се възпроизвежда и чрез коренови резници, поставяйки ги в отделен съд; и накрая чрез семена. Въпреки че последната система не е подходяща да се прави у дома, защото трябва да чакате дълго време, докато растението се роди.

Къде е най-доброто място да поставите кливия у дома?

clivia minata

Най-доброто място е възможно най-хладна стая, по-добре, ако е обърната на север, където няма или има много малко отопление и където не е изложена на пряка слънчева светлина.

Често срещани проблеми с кливия

кливия
  • Листата на растението пожълтяват. Това може да се дължи на пряка слънчева светлина или поради липса на минерални хранителни вещества.
  • Основата на стъблото загнива. Появява се при прекомерно поливане. Спрете поливането, докато растението се възстанови.
  • Листата са много сухи и матови. Показва, че растението се нуждае от повече вода. Възможно е да сте го оставили твърде дълго без поливане.
  • Растението има червени петна. Кливията е нападната от гъбата ръжда. За да го убиете, третирайте го с фунгицид.

Жълта Кливия

жълта кливия

Сортът с жълти цветя е открит около 1888 г. и се нарича Clivia Miniata Citrina.

Цъфтеж

кливия, цветя

На това изображение можете да видите отварянето на цветята с форма на тромпет.

Amazon

Кливия (саксия 13 см Ø) - Живо стайно растение

18, €50

Популярна тема