Как да се грижим за кактуси: характеристики, сортове и поливане

Съдържание:

Как да се грижим за кактуси: характеристики, сортове и поливане
Как да се грижим за кактуси: характеристики, сортове и поливане
Anonim

Кактусът е едно от най-често срещаните растения в домовете. Има много размери и форми, някои по-впечатляващи и други, които могат да останат незабелязани, но всички имат нещо да речем на декоративно ниво, особено във вътрешни стаи.

Ако искате да знаете какви са характеристиките, грижите и поливането на кактусите,ние ви показваме по-долу цялата информация, която трябва да знаете, за да придадете на дома си специален щрих.

Характеристики на кактусите

Когато отидете да си купите кактус, трябва да погледнете основата на ствола, за да проверите дали е здрав, с добър цвят и без насекоми. Избирайте малки екземпляри,тъй като достигат зрялост и цъфтят по-рано. Има различни видове издръжливи стайни кактуси.

Кактусите принадлежат към семейството на сукулентите,заедно със сукулентните растения, но не трябва да се бъркат. Кактусите се разпознават лесно по техните ореоли, малки могили, обикновено с мъх на върха, където излизат шиповете. Поради това е едно от най-издръжливите и красиви стайни растения.

Сукулентните растения нямат шипове,с изключение на някои разновидности на Candelabra Euphorbes. Всички те имат голям капацитет за съхранение на вода, поради което издържат на продължителни засушавания и много силни горещини. Шиповете и вълната, които покриват тези видове, служат за защита от топлина и насекоми.

Сортове и видове кактуси

Кактусите и сукулентите произхождат от Америка и Африка. Те имат отлична способност да се адаптират към всякакъв тип климат, дори и към тези, които могат да бъдат по-студени, но идеалната среда е вътре в топло пространство, където има високи температури. Има 5 вида кактуси:

  • Ferocactus: има бодли.
  • Lophophora diffusa: няма бодли.
  • Echeveria elegans: стаен кактус.
  • Schlumbergera truncata: висящи кактуси.
  • Astrophytum: с цветя.

Ключът към тяхното високо оцеляване се крие във факта, че те са превърнали листата си в тръни, за да намалят повърхността на изпарение, да действат като екран срещу слънчевите лъчи, да улавят росата чрез кондензация и да се предпазват от тревопасни животни. С кръгли тела или вертикални удебеления, тези бойци са си спечелили собствено място в домовете ни.Научете как да декорирате с кактуси и насладете се на красотата на тези особени растения не само с живи видове.

кактусите са на мода. Декоративната стойност, която предлагат, е неоспорима; следователно си струва да знаете малко по-отблизо какви са всичките му характеристики.

Грижа за кактуси

Има някои кактуси, които попадат в групата на стайните растения без цветя, но много други имат цветя. За правилна грижа ги поставете в саксия с добър дренаж и поливайте веднъж седмично Зимните горещини и летните жеги причиняват суха среда. Ние обаче ви даваме най-добрите съвети как да се грижите за кактусите:

  • Светлина. Те се нуждаят от много светлина, така че идеалното място е пред прозореца. През лятото ще ви бъдат благодарни, ако ги изнесете на балкона или терасата, но не се нуждаят от пряка слънчева светлина, важен фактор, ако искате да се погрижите за растенията през лятото.
  • Напояване. През зимата е достатъчно да се полива на всеки два месеца, а през лятото, когато видите сухия субстрат. Важно е да има добър дренаж, тъй като излишната влага изгнива растението. Ако се съмнявате дали има нужда от вода, не го поливайте. Във всеки случай винаги има възможност за избор на самонапоителна саксия.
  • Компост. Ще наторяваме кактуса веднъж месечно от ранна пролет до есента. За да направите това, използвайте специални торове за този вид растения, разтворени във водата за напояване. Те се нуждаят от специален тип земя и тя трябва да е с голяма част от пясък. Можете да го купите готов или да смесите 1/3 рус торф, 1/3 едър пясък и 1/3 смлян въглен. Важно е субстратът да е добре дрениран.
  • Temperatura. Те издържат на много високи и много ниски температури, тъй като идват от пустинята, където през нощта се достигат температури под нулата. Заради студа, кактусите се нуждаят от различно внимание в сравнение с останалата част от годината, тъй като са растение с топъл климат.Въпреки че могат да издържат на температура между 8º и 10º C, комбинацията от студ и излишна вода може да бъде смъртоносна за тях. Най-добре е да ги поставите вътре в къщата, в хладно помещение, което е около 15º C и да ги поливате само когато почвата е напълно суха.

Кактус с цветя

Те са много ефектни и много кактуси са хибриди. Времето на цъфтеж е през пролетта/лятото, в зависимост от вида. Цветята са грандиозни, макар и много краткотрайни; всъщност те никога не продължават повече от седмица. Но ако са имали много гореща зима, те няма да цъфтят. Както и да е, ето някои добри трикове за растенията, за да оцелеят през лятото.

Относно поддръжката на кактусите, трябва да сте наясно, когато видите, че корените излизат твърде много. Това ще бъде неизбежен знак, че се нуждае от пресаждане(на всеки две или три години), така че е добра възможност да го преместите в голям контейнер.За да пресадите кактуса, извадете го с ръкавици и проверете добре корените, за да сте сигурни, че са здрави. Ако има кошенил, внимателно отстранете почвата, потопете корените в определен инсектицид и накрая ги поставете в новия субстрат.

Един от триковете, за да не се нараните или да се убодете, когато пресаждате кактуса, сгънете лист вестник, както е на рисунката, и вземете растението с него. Поставете ги близо до прозореца, на място, където няма пряка слънчева светлина и избягвайте да ги изнасяте навън. Въпреки това, то е едно от най-устойчивите растения на слънце.

Кактусът е едно от най-лесните за грижа стайни растения; следователно, ако искате да знаете кои са най-добрите сортове кактуси, ние ви показваме по-долу някои от екземплярите, които най-добре пасват на декорацията на дома.

Mammillaria, вашият първи кактус

mammillaria don cacti най-често срещаните и лесни за грижи, от diesashop

Децата обичат да се грижат за растенията, вие нямахте ли кактус мамилария като малък? Те не се нуждаят от подрязване и се поливат само от есента до пролетта, веднъж месечно. Те се аклиматизират много добре на открито, като веранди или градини, и на закрито. В макси версията си те са ефектни, въпреки че микрокактусите са прекрасни и ще искате да имате един.

Rhipsalis cassutha, много декоративен

кактусът рипсалис е без шипове и има хубава каскадна каскадна форма

Кактусът Rhipsalis cassutha е пищен и има ефектна каскадна форма. Тъй като няма бодли, е отличен вариант за домове с деца или ако имате домашни любимци.Също така ще стане ваш перфектен съюзник, ако искате да украсите с висящи саксии за стайни растения. Наистина са сладки.

Cactus chamaelobivia, красота

присаден кактус chamaelobivia с червен цвят

Не е ли идеално? Червените цветя придават нотка на цвят. Chamaelobivia е хибриден кактус, който е много лесен за грижи, опитайте се да проверете дренажа на саксията, за да не се натрупа вода и да се появят гъбички. Вече знаете, че всички подправки са много чувствителни към излишната влага.

Echeveria, най-популярният сукулент

Сукулентите са многофункционални на закрито и на открито.Ехеверията има оригинална форма на цвете, така че е високо ценена за украса на всякакви среди. Това е много компактно растение и листата му варират от зелено до червено, преминавайки през нюанси на синкаво. За да украсите дома ви препоръчваме да си направите хубав терариум със сукуленти и сукуленти.

Коледен кактус, с цветя

Цъфти през зимата и е известен още като великденски кактус, въпреки че научните му имена са Hatiora или Schlumbergera. Издържа на температури до 15ºC и има бавен растеж,, така че ще сменяте саксията само на всеки три години. Ако искате да научите повече, следвайте тези съвети, за да се погрижите за коледния кактус.

Компютърен кактус

Въпреки че изглежда недоказано, кактусът cereus има добра преса, защото намалява електромагнитното замърсяване, произведено от електронни устройства. Те са големи кактуси, които могат да достигнат до 15 метра височина.

Кактусът на американския запад

Когато гледате уестърн, винаги си представяте силуета на кактуса opuntia basilaris. Известна като опашката на бобъра, нейните ребра или остриета с бодли се виждат на закрито, но също и в градини или овощни градини, има дори диви. В Испания най-разпространеният сорт е бодливата круша.

Глава на старец, с бял пух

Cephalocereus senilis е много оригинален кактус. Има слой от бели нишки, който покрива единичното стъбло. За да цъфти, екземплярът от този кактус трябва да е на повече от 15 години. Трябва да е на пълно слънце и приема пясъчен субстрат, толкова декоративен, колкото този, който виждате.

Haworthia truncata, сукулентът на зебрата

Месестите, назъбени листа на растението зебра изглеждат ръчно рисувани. Haworthia truncata има малък размер, рядко надвишаващ 25 см. Цветовете му са толкова ефимерни, че не издържат повече от 4 дни. Както е обичайно при напояването на кактуси и сукуленти, винаги оставяйте почвата да изсъхне, преди да я полеете отново.

Алое вера

Внесете частица от пустинята у дома с тази кактусова композиция. Алоето е един от любимите ни заради лечебните си сили при болести и грижа за кожата и защото е способно да пречиства въздуха Както и да е, важно е да знаете как да се грижите и напоявате алое вер.

Присадени кактуси

Имат живи цветове, различна височина и любопитна морфология, особеността на присадените кактуси е, че се нуждаят от повече грижи. Субстратът винаги трябва да има влага и се нуждаят от светлина, но не и пряка слънчева светлина. Те са идеални за аранжиране на градината, а също и за украса на къщата ви с цветя.

Кактус за създаване на по-чиста среда

Според експертите някои кактуси поглъщат електромагнитни вълни, произведени от компютри и други устройства, най-подходящият е Cactus cereus peruvianus, наречен Computer Cactus, който поглъща тези вълни, напускайки околната среда чисто.

10, 50 € на Amazon.es

Той е малък по размер, няма бодли и се предлага в красиви контейнери, от които да избирате. www.flowerbx.es

Популярна тема