Как да възстановим сухо, удавено или болно растение, така че да е красиво

Как да възстановим сухо, удавено или болно растение, така че да е красиво
Как да възстановим сухо, удавено или болно растение, така че да е красиво
Anonim

Първо правило, никога не се отказвайте от вашето растение,сигурно можете да си го върнете, ако следвате нашите съвети. За да съживите сухите растения в къщата си, трябва да знаете знаците, които показват, че все още има надежда.

Потърсете признаци на живот в зеленината на листата или стъблото. Този прост трик ви казва, че растението все още се съпротивлява, така че просто трябва да се захванете за работа. Ще ви трябва и търпение, защото трябва да дадете на вашите саксии необходимото време да се възстановят, много пъти умиращите растения ще се нуждаят от няколко седмици, за да възстановят блясъка и красотата си.

Растенията са живи същества. Изглежда истинска истина, но много пъти се отнасяме към саксиите в дома си като към обикновени декоративни елементи. Е, не е така, трябва да започнете с познаването на характеристиките на всеки вид и да определите условията, в които се развива най-добре.

Тропическите растения са красиви и много ефектни, но могат да умрат, ако нямат необходимата влага в мантията и във въздуха. Когато околната среда е много суха, листата започват да се набръчкват или изсъхват, дори се появяват петна, така че трябва да ги напръскате с вода, за да блестят листата им. Все пак бъдете внимателни, защото някои стайни растения се аклиматизират много добре и излишната влажност може да бъде проблем за тях и да причини появата на вредители или мухъл.

Вредители. Те са основните врагове на вашите растения, особено на храстите. Внимавайте за пробити, обезцветени, накъдрени и огънати листа, както и за издутини по стъблото.Добър съвет е да почистите всяко листо, много внимателно, с кърпа, напръскана със смес от сапун и вода.

Напояване. Излишъкът или липсата на вода в растенията определя техния растеж, така че научете как и колко често се поливат растенията. Обикновено растенията, които са преполивани, имат кафяви или жълти листа. Как да коригираме излишната вода? Започнете, като спрете да поливате саксията, докато почвата изсъхне, и я поставете някъде извън пряка слънчева светлина. Недостигът на вода е друг голям проблем за растенията. Когато цветята не се поливат, те могат да се съживят, като се оставят да се накиснат за няколко часа, за да възвърнат здравината и живите си цветове. Сухите растения обикновено показват кафяви тонове по листата, особено по ръба, и ако не се полагат грижи, в крайна сметка падат. Научете се да контролирате необходимата влажност и контролирайте водата да достига до корените. Разбира се, отстранете мъртвите листа, които стават напълно кафяви и са склонни да падат лесно от стъблото.

Осветление. Добродетелта се крие в баланса на светлината, но има важно правило: дръжте растенията далеч от течения и топлина от радиатора, за да не изсъхнат Някои стайни растения се нуждаят от непряка слънчева светлина, а саксийните цветя често предпочитат пряка слънчева светлина. Добрата новина е, че и в двата случая има отлично решение: преместете вашите растения и ги преместете на място, където получават предимствата на естествената светлина. Други добри съвети за подобряване на светлината в саксиите е да добавите бели камъни на земята, за да отразявате по-добре светлината и да почистите старателно стъклата на прозорците. В случай, че имате тераса, веранда или градина, изберете сред най-красивите външни растения, които можете да закупите в момента.

Хранителни вещества. Коренът показва здравето на растението, така че те трябва да са гладки, дебели и с бели върхове. Понякога се налага смяна на субстрата, дори саксията, за да се пресади в по-подходяща или по-голяма саксия.За да знаете как да наторявате почвата за саксия, трябва да подхранвате растението през пролетта и лятото. Опитайте се да го превърнете в органичен тор и го използвайте няколко пъти месечно, за да насърчите растежа. Добра идея е да направите домашен компост, за да възстановите растенията и между другото да се възползвате от органичните отпадъци в къщата си.

Стъпка 1: Подрязване на листата

Подрязвайте листата, за да почистите растенията и овощната градина

Отстранете цялата суха зеленина, като я отрежете почти до нивото на компоста с ножица или много остър нож.

Стъпка 2: Съживете растението

водни растения и ги потопете във вода, за да съживите саксиите

Потопете саксията с растението в кофа с вода. Когато мехурчетата спрат да излизат, извадете я и я отцедете.

Стъпка 3: Трансплантация

трансплантирайте саксии, за да съживите растенията

Докато се появят нови издънки,дръжте растението във възможно най-хладна среда.

Популярна тема