Грижи за хризантеми: характеристики, напояване и поддръжка

Съдържание:

Грижи за хризантеми: характеристики, напояване и поддръжка
Грижи за хризантеми: характеристики, напояване и поддръжка
Anonim

Хризантемата произхожда от Китай, , но в Япония се превърна в много популярно цвете и й се отдава божествена почит. Всъщност сферата, която се появява на японското знаме, не представлява изгряващото слънце, както се смята, а всъщност е сърцето на хризантема, лишена от венчелистчетата си.

Искате ли да научите всички тайни на едно красиво и специално растение? Даваме ви ключовете за познаване на кристалите и съветите за предлагане на най-добрата грижа.

Какво представляват хризантемите?

Хризантемата е едно от цветята с най-голямо разнообразие от форми и цветове. Принадлежи към семейството на сложните и листата могат да бъдат лобовидни или назъбени, езичести или грапави и Те са покрити с белезникав прах, който им придава сивкав вид. Почти винаги са много ароматни. Неговите цветя предлагат голямо разнообразие от форми, които варират от най-простите, тип маргаритка, до така наречените анемонии, тръбести, помпони и др.

В Централна Америка подаряването на хризантеми е автентична декларация за любов. На Запад това растение е известно още като San Vicente и е традиционно да се използва като цвете предлагане по време на Деня на починалия. Хризантемата е символ на дълголетие, затова нейните цветя, подредени в букет, означават радост и вечност, но и вкус към съвършенството на нейните форми. Преди да поставите растенията у дома, проучете вида на декорацията, която искате да направите.

Грижа за хризантеми

Първо трябва да отбележим, че те са многогодишни растения, така че трябва да се засаждат в големи саксии с дълбочина 20 см, като се внимава почвата да не се слепва. По време на сезона на цъфтеж ще плащаме на всеки 15 дни с течен тор.

Хризантемите се нуждаят от много светлина,, но внимавайте да не ги излагате на пряка слънчева светлина, тъй като могат да изгорят. Стайната температура е нормална; Поради тази причина един от съветите за хризантемите е да ги поставите в доста хладно и добре проветриво помещение, тъй като те бързо увяхват, ако средата е твърде гореща. В идеалния случай тя трябва да бъде между 13º C и 18º C. Въпреки това, това е едно от най-устойчивите и красиви стайни растения.

Що се отнася до поливането, хризантемата се нуждае от вода често, така че почвата да е винаги влажна,, но внимавайте с преовлажняването, тъй като излишната вода може да я изгние.За да се избегне това, почвата трябва да е добре дренирана. Също така пръскайте често с вода, без да мокрите цветните пъпки.

Хризантеми, стайни или външни растения?

Тези цветя са известни като есенни маргаритки и са добри партньори за отглеждане на нежните теменужки. Цъфтежът му настъпва в края на лятото (октомври) и продължава до ноември-декември; затова се смята за едно от най-красивите цъфтящи стайни растения.

Когато се грижите за хризантемите, уверете се, че имат няколко пъпки,че са леко отворени и вече можете да видите цвета. Понякога, ако са по-затворени, изобщо не се отварят.

Хризантемите трябва да се засаждат в големи саксии и кашпи с диаметър 20 до 25 см, с добър дренаж и смес от растителен субстрат и торф. След това го поставете на светло и проветриво място, но без течение. Винаги поддържайте растението влажно и винаги премахвайте увехналите цветя или листа.Всяка година цветята стават все по-големи, така че трябва да разположите растенията така, че да са здрави и да не се конкурират с корените за хранителни вещества.

Колко издържат цветята на хризантемите?

Като цяло, това е едно от лесните за грижа стайни растения. Отрязаните цветя от това растение могат да издържат до 3 седмици,, стига водата да се сменя често и всички листа във водата да се отстраняват. Много практичен съвет относно цветята на хризантемите: за да станат по-големи и по-красиви, е удобно да оставите само по едно цвете на стъбло, така че се препоръчва да премахнете страничните пъпки.

Що се отнася до резитбата,е добре да се направи, за да може растението да цъфти повече през следващата година. Най-доброто време е след цъфтежа, когато цветовете вече са окапали. Освен това трябва да отрежете клоните, оставяйки само около 4 см. След това поливайте умерено; има дори самополивни саксии, идеални за красиви хризантеми.

 • Плантация. Те се размножават чрез семена, които трябва да се засадят през пролетта, за да се вкоренят добре и да издържат на суровостта на есента и зимата. Те трябва да са на светло място, но без пряка слънчева светлина. В този смисъл терасата е идеална.
 • Саксия. Когато купувате хризантеми, уверете се, че имат много пъпки, леко са отворени и вече показват малко цвят. Понякога, ако са много затворени, изобщо не се отварят. Поставете ги в голяма саксия с диаметър 25 см със смес от растителен субстрат и торф. Те трябва да имат добър дренаж. Поливайте 2-3 пъти седмично и премахвайте мъртвите листа и цветя.

Сортове хризантеми

сортове хризантеми

Има повече от сто разновидности на цветя, но тази морфология е най-разпространената:

 • Единични. Венчелистчетата образуват двоен слой около компактния център.
 • Anemone. Те са цветя, подобни на маргаритки и имат различни цветове. Те са с размер около 10 см.
 • Извити. Центърът е заобиколен от извити навътре венчелистчета с форма на лъжица.
 • Междинен. Венчелистчетата показват тичинките в центъра.
 • Извити. Цветовете му са с форма на кълбо, с извити навътре венчелистчета.
 • Помпон. Името му го показва, те са много пресовани цветя и често се срещат в цветни букети.
 • Ligules. Много оригинално, защото тръбните венчелистчета, оформени като езици, стрелят във всички посоки, като крака на паяк.

Проблеми с хризантемите

хризантеми
 • Цветовете на растението не се отварят. Причината е липсата на светлина, за това ще занесем растението на добре осветено място.
 • По долната страна на листата и стъблата има червеникави петна. Това се причинява от ръжда, която се развива от излишната влага. Превантивните лечения трябва да се извършват с продукти, съдържащи цинеб.
 • Листата и стъблата имат прах, който кара листата да се обезцветят и деформират. Това се случва, когато растението има брашнеста мана, така че напръскайте с фунгицид, за да я унищожите. йени
 • Цветовете имат светлокафяви петна по долната част на венчелистчетата. Заразен е с гъбата botrytis cinerea. За да се избегне това, трябва да се третира с беномил фунгицид.

Отрязано цвете или земя…

жълти хризантеми
 • Във вази: Сменяйте често водата и премахвайте всички листа във вазата; ще продължи до 3 седмици.
 • На сушата: Внимавайте за намокряне. Пръскайте хризантемите често, без да мокрите цветните пъпки.

Поддръжката на този сорт е лесна, тъй като е устойчиво растение. Въпреки че предпочита да е на открито, то също така се оставя да се поглези, ако го отглеждаме на закрито; идеалното място трябва да е осветено и добре проветрено, но без течение или прекомерна топлина. Този сорт оценява кореновата топка винаги влажна, както и редовното пръскане с топла вода върху листата и цветята, особено в отопляеми помещения.

Рязане на хризантеми или растения?

хризантеми във ваза

Символ на дълголетие, хризантемата означава, на езика на цветята, честност, мъдрост и радост

Първоначално от Азия, той се е разпространил в целия свят благодарение на изключителната си адаптивност, достигайки Европа през 17 век. Това е едно от най-красивите многогодишни тревисти растения, които можем да имаме, когато летните жеги започнат да изчезват. Те могат да достигнат височина до 150 см и през есента дават цветя с различни форми: прости, двойни, тръбести, помпони… и цветове: розови, бели, червени, двуцветни… Има около 30 разновидности и те са много ароматни.

Пазете се от лош дренаж

хризантеми

Хризантемите са видове, които страдат много от натрупване на вода и лош дренаж.Не забравяйте това, когато ги пресаждате или засаждате за първи път в градината. След три години те трябва да подновят местоположението си: нова и по-голяма кашпа, друго място в градината…

Дръжте ги далеч от течения

Въпреки това ги поставете на място, където, като са защитени, въздухът циркулира нормално. Освен това те се нуждаят от пространство. Поставянето им например в сандъче на прозорец с други хризантеми ще попречи на растежа им. Те изискват минимално разстояние между разсадите от около 40 сантиметра, за да имат достатъчно пространство.

Що се отнася до поливането,правете го само когато почвата е суха и избягвайте намокряне на листата, за да избегнете болести като мухъл или ръжда.

Есенно растение

Поради късния си цъфтеж е едно от любимите растения през есента. Този вид, роден в Корея, има голямо разнообразие от цветове и форми. В Япония е истинско култово растение, символ на щастието. Неговите живи цветове изпълват есента с енергия и радост. За да поддържате вашите хризантеми в перфектно състояние, поставете ги на място, осветено от пълна слънчева светлина. Те се нуждаят от минимум 8 часа светлина на ден, за предпочитане на сутрешно слънце.

DECOALIVE

Натурални хризантеми, комплект от 4 растения

28, €93

Колвин

Хризантема

1.00 €

Популярна тема