Как да се грижим за бромелията: характеристики и грижи

Как да се грижим за бромелията: характеристики и грижи
Как да се грижим за бромелията: характеристики и грижи
Anonim

Красиви и декоративни растения като бромелиите са добър декоративен вариант за дома. Цветът, който предлага, и ефектният и елегантен външен вид на цветето му ни помагат да обогатим естетиката на всяка стая в къщата, без да забравяме, че допринася положително за настройката на къщата по сърдечен и приятен начин.

Искате ли да научите повече за грижите за бромелиите? В тази статия ви даваме ключовете, за да поддържате винаги в добро състояние.

Сортове и характеристики на бомелиите

Бромелиадата е тропическо растение, произхождащо от Бразилия. Расте по дърветата, в естествени дупки в тях, така че се нуждае от много малко субстрат. Принадлежи към семейството на бромелиевите. Има до 3000 разновидности, групирани в 51 рода. Името му идва от шведския ботаник Олоф Бромелиус, въпреки че е известно още като Piña de flor или Guzmania. Все пак трябва да се отбележи, че това е едно от най-издръжливите, декоративни и красиви стайни растения.

Разновидностите на бромелиите са следните: Guzmania, Neoregelia, Thilandsia, Vriesea и Aechmea В зависимост от вида цветът, размерът и формата на листата варират. При гузманията те са ланцетни и са разположени спираловидно, образувайки розетки, които служат за съхранение на дъждовна вода. То е красиво ярко зелено и докато расте, върховете му стават червени и приличат на цвете. Всъщност, ако търсите подаръци за любителите на градинарството, бромелията е идеална.

Колът, който се ражда в центъра, който първо е зелен, а след това червен или лилав и който много хора бъркат с цветето, всъщност се състои от прицветници. В тях се раждат цветята, които са обикновено ярко оцветени, но малки. Всъщност има много видове бромелии и те са много интересни като едни от най-красивите стайни растения за украса на дома.

Бромелиадата е многогодишно растение, произхождащо от Южна Америка, по-специално Бразилия, и е добра алтернатива, ако искаме да направим нововъведение в декорацията на дома си. В естествената си среда расте по клоните на дърветата, но в западните страни се счита за стайно растение.

Съвети за поддръжка на бромелия

Първо, трябва да знаем кога цъфти. Нормалното е, че го прави, когато растението е вече на две години. Обикновено това е през месеците април и юни. По-късно основното растение обикновено умира и издънките, които растат около него, остават. Всъщност може лесно да се умножи по, което е много прост процес. Достатъчно е внимателно да отрежете някои от издънките, които се раждат около основното растение и да го преместите в друга саксия.

Как да отглеждаме бромелия? Основната стъпка е подготовката на почвата. Това трябва да е киселина. Затова смесете равни части градинска пръст, торфен мъх и пясък. Можете също така да направите микс от субстрат за орхидея с малко рус торфен мъх. Освен това, ако не знаете как да засадите бромелии, можете да го направите в хубави големи саксии, за да ни помогнете да разкрасим дома.

Напояване на бромелиите

Що се отнася до размера, той ще зависи от различните видове бромелии, но обикновено може да достигне до един метър височина, въпреки че зависи много от сорта. И къде е най-добре да го поставите? Най-доброто място е светло място, но без пряка слънчева светлина, с висока влажност и далеч от отопление. Накратко, добра алтернатива за декориране на къщата с растения.

Въпреки че това е сорт, който изисква малко грижи, той се нуждае от постоянна влажност, тъй като е тропически вид; следователно, в допълнение към поливането на земята, тя ще трябва да бъде пулверизирана. Това е важно, ако искате растението да оцелее през лятото. В допълнение, той се умножава от издънки, които се раждат до основата; те могат да бъдат внимателно разделени под корените, които го прикрепят към основното растение и преместени в нова саксия.

Накратко, имайки предвид, че това е едно от лесните за грижа стайни растения, ние ви показваме други подходящи съвети за грижата за бромелиите, даваме ви по-подробно съвети.

ГРИЖА ЗА БРОМЕЛИЯ

бромелия
бромелия
  • Температура. Тъй като е тропическо растение, то се нуждае от постоянна влажност и температура между 15º C и 25º C. Имайте предвид, че едно от растенията в по-устойчив интериор.

  • Riego Ще поливаме субстрата с неваровикова вода само когато видим, че е изсъхнал. Приблизително веднъж седмично, но в най-горещите месеци ще увеличим напояването. Ние ще пръскаме растението всеки ден и ще запълваме центъра на розетката, образувана от листата, на всеки петнадесет дни, тъй като това е мястото, където то събира росата в естествената си среда. Препоръчително е първо да отстраните останалата вода, тъй като могат да възникнат гъбични инфекции.

  • Тор. Най-добре е да го правите на всеки 15 дни през пролетта и лятото, като винаги използвате специален тор за орхидеи.

Украсете с бромелии

цветни бромелии
цветни бромелии

Трябва да имаме предвид, че когато декорираме с бромелии, имаме възможност да работим с красива и внимателна естетика, както за интериора, така и за екстериора. Градината може да бъде много ефектна с тях, тъй като има видове с различни цветове. Същото можем да кажем и за интериора, тъй като те ни помагат да разкрасим пространствата. Класифицира се в групата растения за украса на кухня, всекидневна или всекидневна.

ЧЕСТИ ПРОБЛЕМИ

овощна градина с бромелии
овощна градина с бромелии
  • Бромелиадата губи листата. Това се дължи на твърде суха среда или на течение. Затова ще трябва да сме много внимателни с отоплението.

  • Растението има сивкави петна по долната страна на листата. Това се причинява от паякообразни акари; ще приложим специфичен акарицид.

  • Листата имат белезникав вид. Това може да се дължи на твърде много излагане на слънце или липса на хранителни вещества.
  • Расте твърде бавно. Това се случва, когато има липса на тор или растението се намира на твърде тъмно място.
  • Листата имат черни петна и долната част на листната розетка загнива. Това се дължи на прекомерното поливане. Временно ще спрем поливането.

Аранжировка с цветя

Бромелиадата е идеална за комбиниране с други растения и цветя за създаване на красиви цветни аранжировки.

Популярна тема