Хибискусът: открийте неговите характеристики, свойства и как да се грижите за красивите му цветя

Съдържание:

Хибискусът: открийте неговите характеристики, свойства и как да се грижите за красивите му цветя
Хибискусът: открийте неговите характеристики, свойства и как да се грижите за красивите му цветя
Anonim

Хибискусът, от семейство Malvaceae,е растение от Азия с повече от 220 различни разновидности. Отличава се с красотата на цветовете си, които в зависимост от сорта могат да бъдат единични или двойни. Те са с форма на тръба, с пет червени венчелистчета през повечето време, въпреки че могат да бъдат и бели, розови, лилави или жълти. Хибискусът се нарича един от най-красивите храсти във вашата градина.

Лечебните свойства на хибискуса са толкова мощни, колкото и ефектните му цветове.

Някои от хибридни видове могат да достигнат до 20 см в диаметър. Двете най-често срещани са китайската роза или обикновен хибискус, чиито листа и цветове са годни за консумация, и сирийската роза или хибискус сириакус. Последният е малко по-малък и по-устойчив на студ, въпреки че свойствата му са подобни. Внимавайте да не оставите това тропическо растение да расте твърде много,, защото жълтият хибискус може да се превърне в едно от инвазивните растения от къщата ви.

  • Кога цъфти това растение? Цъфтежът в континентален климат се случва през лятото, а в тропически и субтропичен през цялата година.
  • Препоръчително ли е да подрязвате хибискуса? Доброто подрязване увеличава цъфтежа на това растение. Направете го в началото на пролетта, но при зрелите екземпляри е най-добре да отрежете само повредените стъбла и тези, които стърчат, за да оформите добре.
  • Какъв тип почва се нуждае от това цъфтящо растение? Хибискусът изисква доста влажна, добре дренирана почва, която е идеално плодородна и богата на органични вещества.
  • Кога да сменим саксията? Най-доброто време е през пролетта. Но не е препоръчително да премествате растението в голяма саксия, защото ако хибискусът е твърде рехав, той ще даде само листа. Пресажда се, когато видите, че корените започват да се стягат или излизат от дренажния отвор, време е да смените в друга по-голяма саксия.
  • Къде расте най-добре хибискусът? През лятото извадете саксията навън първо сутрин и след това я поставете на сянка през най-горещите часове на деня, винаги защитена от вятъра. През зимата идеалното е да го държите на хладно място, далеч от отоплението.

Грижа за хибискус

Това декоративно цъфтящо растение трябва да бъде на много светло място,можете да го оставите на пряка слънчева светлина, но винаги избягвайте централните часове през лятото. Що се отнася до температурата, идеалната за хибискус е между 13ºC и 21ºC. Не издържа на студ, нито преживява слана.

През пролетта и лятото хибискусът трябва да се полива на всеки три или четири дни, като се уверите, че почвата е винаги влажна, но много внимавайте да не наводните растението. Също така е удобно да пръскате листата с известна редовност. Когато настъпи цъфтежа му, наторявайте с течен тор за цъфтящи растения веднъж месечно.

Свойства на хибискус

Според популярната мъдрост, обикновеният хибискус е много овлажняващ, тъй като е много богат на слуз. Няколко любопитства, с клоните и нежните стъбла се произвеждат влакна, които по-късно се използват за направата на хартия; а сокът от венчелистчетата му се използва за направата на черната боя, използвана в обувките.

Толкова е полезно, можете да го опитате под формата на шербет: опитвали ли сте хибискус гранита? Това е много освежаваща домашна напитка, перфектна, когато настъпят високите температури на лятото. Въпреки това, ако трябва да подобрите транзита на храносмилателната система и да намалите киселинността, трябва само да опитате ползите от чая от хибискус, който се прави чрез потапяне на чаена лъжичка изсушени цветя във вряща вода и също така е способен да затопли тялото и създава релаксиращ ефект.

Хибискусът има повече лечебни свойства,като предотвратяване на грип, настинки или заболявания на дихателната система, когато вдишвате изпаренията на това растение.

Болести по хибискус

Здравите листа са най-добрият симптом за здравето на растенията, както в градинския хибискус, така и ако имате това тропическо растение в саксии, но те също са отговорни да ни уведомят, ако се появят болести и вредители.

  • Когато издънките имат пустули. Хибискусът страда от ръжда и трябва да се напръска с мед.
  • Ако листата показват бели и кафяви петна. Показва, че има гъбички. Внимателно отстранете и изгорете всички засегнати листа и нанесете фунгицид.
  • Когато забележите, че корените са загнили. Причинява се от излишната влага. Оставете почвата да изсъхне и разпределете поливането.
  • Ако листата имат черни петна и сива плесен. Растението има ботритис. Трябва да измиете много внимателно листата и след това да приложите фунгицид върху листата.
  • Когато листата пожълтяват. Това се случва, когато има излишък от поливане или растението няма желязо. Приложете конкретен кредит.

Популярна тема