Маргаритки: характеристики, грижи и поливане

Съдържание:

Маргаритки: характеристики, грижи и поливане
Маргаритки: характеристики, грижи и поливане
Anonim

Виждали ли сте колко лесно е да направите цветна аранжировка? Никой не би казал, че маргаритката, цвете, толкова популярно със своята простота, може да бъде толкова елегантна и красива за дома. Научното му наименование е Leucanthemum vulgare или Chysanthemum Leucanthenum. Въпреки че трябва да се каже, че не е възможно да се говори за един вид, тъй като има голям брой разновидности с различни размери, видове цветя и широка гама от цветове,въпреки че най-често срещаният е целта.

Ако искате да научите повече за характеристиките и грижите за маргаритките, ето най-важните аспекти на едно красиво и декоративно растение, което може да изпълни дома ви с цвят и радост дом.

Неща, които трябва да имате предвид

Маргаритките се срещат почти навсякъде по света,, така че е трудно да се каже точно откъде идват. В Испания най-разпространеният е този от сорта Chysanthemum frutescens, който идва от Канарските острови и има цветове от 3 до 5 см в диаметър. Във всички случаи това е храстовидно растение с дървесни стъбла, които могат да достигнат различни височини и да имат повече или по-малко големи цветя, в зависимост от сорта на въпросната маргаритка.

Маргаритката е много декоративно растение, което и като отрязано цвете се запазва дълго време.

Как да накарате растението да има повече бели цветя? Сезонът на цъфтеж продължава от пролетта до есента и цъфти повече, ако премахнете цветята веднага щом започнат да избледняват, по същия начин, както ако го подрязвате през пролетта. Превръща се в едно от най-красивите и елегантни стайни растения.

Какво да имате предвид, когато купувате саксия с маргаритки? Много е важно да проверите дали листата на стъблата са много зелени и твърди и че няма повредени или пожълтели такива (симптом на възможни вредители). Също така е важно да има много пъпки и отворени цветове, защото понякога, ако са много затворени, при вътрешна сухота не се отварят. По този начин можете да направите цветята на маргаритките да изглеждат по-цветни и елегантни.

Къде да засадите бели и цветни маргаритки? Това е идеално растение за всякакви среди, както на закрито, така и на открито, така че няма проблем да го пресадите в саксия за терасата или градината.Само трябва да имате предвид, че трябва да го засадите доста дълбоко и да оставите минимум 20 см между растенията и да проверите дали има добър дренаж. Не забравяйте, че за поливане можете да използвате самополивни саксии.

Уврежда ли се растението, ако цветята се режат, за да се направи букет? Растението не се уврежда, но ако отрежете твърде много цветя, то може да стане прекалено голо и да загуби своята зеленина. Що се отнася до захранването на маргаритките, това действие е най-добре да се извърши през лятото и есента. Както и да е, можете да направите красиви централни елементи директно с помощта на красиви и оригинални саксии.

Грижа за маргаритки

Преди да засадите маргаритките и да ги направите красиви, разлистени и цветни, важно е да имате предвид следните аспекти:

  • Светлина: Идеалното място за растението е на пълно слънце, въпреки че ще расте перфектно и на частична сянка.
  • Температура: Най-добрата температура за добро развитие е между 15º C и 25º C, въпреки че се адаптира добре както към студ, така и към топлина, дори към слана.
  • Напояване: Трябва да се извършва редовно през лятото на всеки 2 или 3 дни и през зимата на всеки 15 дни, като се избягва преовлажняване; следователно поливането на маргаритки трябва да бъде внимателно.
  • Тор: За да получите добър цъфтеж с по-интензивни цветове и добър растеж, използвайте специфичен балансиран тор за наторяване на маргаритките по време на целия цъфтеж.
  • Съвет: Ако установите, че стъблата растат много и с тежестта не стоят прави, заровете пръчка до стъблото и я прикрепете към него с връв или тънка тел, като тази ще расте добре права.

Букети от маргаритки, трикове, за да издържат по-дълго

Всъщност маргаритката е едно от най-добре цъфтящите стайни растения, но всички я харесват. Опитайте се да направите аранжировки с цветни маргаритки,те са много ярки и весели за украса на всяко кътче.

Нарежете стъблата по диагонал и отстранете листата, които ще бъдат потопени във водата. Могат да се запазят свежи до 10 дни.

Букети във ваза издържат перфектно десет дни, минимум. Просто трябва да следвате тези прости съвети, за да запазите букетите си свежи. Първо отрежете стъблото по диагонал и създайте визуална игра с подрязване на различни височини. Второ, откъснете всички зелени листа, които ще бъдат потопени във водата, за да не изгният.

Ако възнамерявате да държите надупчените цветя в зелена пяна, уверете се, че полиуретановият блок е добре навлажнен и е в найлон. По този начин вашата аранжировка с маргаритки ще издържи дълго време и също така ще имате по-добър контрол върху това как искате да оформите своя център.Не поставяйте центъра на място, където получава пряка слънчева светлина, тъй като има риск от изгаряне. Имайте предвид, че растенията и букетите, направени с маргаритки, са идеални за украса на дома.

Вземете още красиви маргаритки

Това е вид много устойчиво цвете,, така че е трудно за него да страда от вредители. По-чувствителен е към листни въшки, но е достатъчно да използвате определен инсектицид, за да решите проблема. Ако е на открито, може да бъде нападнат от охлюви.

  • Ако маргаритката увехне. Дължи се на липса на вода. Поливайте обилно, но без да наводнявате мястото, където е саксията.
  • Ако цветята издържат много малко. Това обикновено се случва, когато е твърде горещо, така че преместете растението на по-малко слънчево или по-хладно място.
  • Ако пъпките не се отварят. Проблемът обикновено е, че му липсва естествена светлина или че когато растението е закупено, пъпките са били твърде зелени и не са имали достатъчно хранителни вещества, за да се отворят напълно.

Популярна тема