Грижа за нарциси

Грижа за нарциси
Грижа за нарциси
Anonim

Нарцисът е луковично растение, произхождащо от средиземноморските басейни,Азия и Северна Африка. Казват, че името му се дължи на гръцкия Нарцис, който според митологията бил млад мъж с голяма красота, който, виждайки себе си отразен на повърхността на река, се влюбил в собствения си образ. Той се удави, когато скочи във водата и това цвете израсна на същото място. Цветята на нарциса са много красиви и се предлагат в различни размери и форми в зависимост от сорта. Има много, в допълнение към многобройните хибриди.

Най-разпространените нарциси са: стволови нарциси, те са наречени заради формата на цветята си, могат да бъдат с размери до 50 см и да носят един цвят на стъбло; нарциси с голяма чаша, има същите размери като предишния, но, както показва името му, произвежда голямо цвете; нарцис с малка чаша, растението е не повече от 40 см и цветята са малки; двуцветен нарцис, този сорт носи няколко цветя на стъбло; Daffodil Junquillo,е дълъг 30-45 см, има тънки стъбла и носи от два до шест малки цветя на стъбло. Идеални са за правене на цветни аранжировки.

 • Какво да вземете предвид, когато купувате това растение? Изберете екземпляри с чисти, здрави листа и долна страна и където цветът започва да се отваря малко.
 • Колко дълго издържат цветята обикновено? Около 20 дни, ако не са били на място, което е твърде горещо. Отоплението е най-големият ви враг, както и липсата на вода. Ако не замръзне, по-добре е да ги изнесете навън през нощта, така цветята ще издържат по-дълго и ще бъдат по-красиви.
 • Какъв тип почва ви е необходима? Най-добра е смес от речен пясък, мулч и универсален субстрат. Също така е много важно и изключително важно саксията да има добър дренаж.
 • Как да предотвратите повреда на стъблата от тежестта на цветето. За да ги предпазите от огъване и да стоят изправени, тъй като често са твърде тънки, поставете бастун до стъблата и ги дръжте за тях.
 • Могат ли луковиците да се поддържат в добро състояние за засаждане през следващата година? Да, но трябва да имате предвид, че нарцисът е много чувствителен към пресаждане, така че е по-добре, след като цветята придобият жълтеникав оттенък, ги отстранете, но оставете луковиците в земята до следващата пролет, по този начин на следващата година растението ще има по-интензивен цъфтеж. Можете също така да извадите луковиците и да ги съхранявате. В този случай, след като бъдат извадени, оставете ги да изсъхнат и ги съхранявайте на хладно, сухо и проветриво място до началото на зимата, когато трябва да бъдат засадени отново.

НАРЦИС ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:

 • СВЕТЛИНА: Понася много добре различни светлинни условия, така че цъфтят и на сянка, но най-добре е да ги поставите на светли места, без пряко слънце.
 • ТЕМПЕРАТУРА: Идеалната температура за нарциса да отвори всичките си цветове е между 16º C и 20º C, а през нощта между 10º C и 13º C.
 • НАПОЯВАНЕ: До началото на лятото поливането трябва да е много умерено, но винаги да се поддържа почвата влажна. Важно е да има добър дренаж, за да се избегне преовлажняване, което би изгнило луковиците.
 • ТОР: Когато вече са цъфнали не е необходимо, освен ако не искате да ги запазите за следващата година е препоръчително да добавите калиев нитрат. Ако се отглеждат в домашни условия, наторете с тор, богат на фосфор, а след цъфтежа – с калиева селитра или калиев нитрат.

ТРИКОВЕ ЗА ОТРЯЗАНИ ЦВЕТЯ НАРЦЕС

Цветът и формата на цветето нарцис ги прави идеални за правене на красиви букети. За да ги издържите много по-дълго, просто трябва да следвате тези стъпки:

 1. Отрежете стъблата под ъгъл и направете вертикален разрез, около 5 см, така че да има повече повърхност за поемане на водата.
 2. След като се отреже, потопете стъблото във вряща вода за момент, така че сокът да спре да излиза и цветето да загуби хранителни вещества.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ С НАРЦИСИТЕ

 • Листата имат жълтеникави петнаи тъмночервени пустули. Растението има ръжда, нанесете фунгицид.
 • Листата имат продълговати петна тъмно сиво и кафяво по цветовете и е покрито с плесен. Това се случва, когато нарцисът има ботритис. Трябва да премахнете всички листа и растения, които са заразени и след това да приложите фунгицид.
 • Удължените области изглеждат обезцветени по листата. Това е така, защото растението има хетероспориоза. За да го предотвратите, третирайте с продукти като цинеб, меден оксихлорид и др.

КАК ДА РАЗДЕЛИТЕ КОРЕНИТЕ НА НАРЦИС

Пролетта е най-доброто време от годината за извършване на този вид операция, която ще ви позволи да направите две по-малки от голямо листно растение. За да го направите правилно, трябва само да следвате тези четири стъпки, те са много прости.

 1. Изберете две саксии и поставете камъчета на дъното за добър дренаж; добавете слой компост.
 2. Използвайки дървена вилица, пинсети или пръчка, почистете корените от старата пръст.
 3. Разделете добре всички корени с ръцете си и много внимателно, като се стараете, доколкото е възможно, да не ги счупите.
 4. Поставете всяка част в новите саксии, напълнете с подходящия субстрат, натиснете малко с ръце и полейте.

Популярна тема