Коледна звезда: грижи, съвети и идеи за украса с коледна звезда

Съдържание:

Коледна звезда: грижи, съвети и идеи за украса с коледна звезда
Коледна звезда: грижи, съвети и идеи за украса с коледна звезда
Anonim

Коледната звезда идва от Мексико и Централна Америка и е коледното цвете par excellence. Има различни имена в зависимост от страната, в която отглежда се В Мексико се нарича Pascuero, а в Аржентина Estrella Federal. Името на коледната звезда, с което е известна в много части на света, идва от Джоел Робъртс Пойнсет, посланик на Съединените щати в Мексико, който я популяризира в Северна Америка.

Основната характеристика на това растение са поразително оцветените му листа, които го правят много декоративно. Тези листа се наричат прицветници и нямат нищо общо с цветята, които са много малки и нямат декоративен интерес. Можем да намерим тези прицветници в различни цветове: жълто, бяло, сьомга, розово, въпреки че червените листа на коледната звезда са най-често срещаните и най-ефектни, така че е идеално да добавите щипка цвят към дома си с коледната звезда и Коледни венци.

Коледната звезда е добър подарък, ако сте поканени на коледно тържество. Това е жест, който изразява добри пожелания и че искате да подарите къщата, която посещавате, с богатство и просперитет. Проблемът? Малцина оцеляват след коледния сезон. Точно това не е растение, което изисква специални грижи, тъй като лесно се адаптира към всяка среда.

Колко издържа коледната звезда

Те са деликатни растения, просто трябва да запомните техния тропически произход. Първо отстранете найлона, в който е увит, защото задушава листата. През зимата грижата за коледната звезда е ключова: те се нуждаят от естествена светлина, така че намерете стая с висока околна влажност и поставете саксията в малък ъгъл до прозорец, където тя не достига отоплението. Високите температури често увяхват листата на коледната звезда.

Защо листата на коледната звезда падат? Всички излишества му вредят. Основните причини коледната звезда да има увехнали листа или дори да ги загуби са: липса на светлина, силно течение и прекомерно излагане на студ.

Прекомерното поливане също не е удобно, така че трябва да се уверите, че водата не се натрупва в подложката и корените не загниват. Също така отстранете увехналите листа за здравословен растеж. Обърнете внимание, защото разполагаме с всички грижи за коледната звезда с трикове, за да издържи по-дълго.

Когато зимата свърши и дните се удължат, можете да засадите коледната звезда навън и да видите как се държи като храст. Преди да я поставите в градината, трябва да подрежете коледната звезда с ножица,тъй като това е растение, което се разклонява лесно и ще видите, че ще расте до октомври.

Ако сте добри с растенията, можете да опитате да вземете резници от коледната звезда, за да я накарате да се размножи. Между ноември. и декември можете да отрежете стъбло на клон, което е здраво, след това отрежете цветето и листата наполовина (което избягва прекомерното изпотяване. Ще видите как се появява сокът, нормално е, но избягвайте да го усуквате, защото дразни кожата. Отрязаното стъбло трябва да го поставите в мини-саксия, която се вкарва в земята. Този универсален субстрат трябва да има достатъчно влага, но да не е подгизнал. Резниците трябва да растат в суха среда и винаги далеч от слънчева светлина и топлина Сега е време да изчакате, докато корените пораснат и да можете да извършите трансплантация.

Честите болести на коледната звезда са листни въшки и бели мухи, така че проверявайте долната страна на листата от време на време и третирайте с инсектицид. Ако се появят гъбички Rhizoctonia solani, ще забележите, че стъблото почернява.

Какъв е неговият произход?

коледна звезда или коледна звезда, любимото стайно растение за украса по Коледа
коледна звезда или коледна звезда, любимото стайно растение за украса по Коледа

Миналото му е в Централна Америка, по-специално в Мексико, където това растение има важна символика за културата на ацтеките. През 16 век францискански монаси го използват като флорална украса по време на коледните празници. Но Джоел Робъртс Пойнсет, лекар по образование и голям почитател на ботаниката, я прави световноизвестна около 1825 г. Той служи като посланик на Съединените щати в Мексико и по време на едно от пътуванията си попада това растение с червени листа, което го плени. Събрал няколко резници и при завръщането си в САЩ се посветил на нейното отглеждане и развитие. Хрумва му да подари това растение на приятелите си за Коледа и така се ражда традицията това растение да се подарява като коледен подарък.

Съвети за закупуване на коледна звезда

коледна украса с висящи саксии с коледни звезди или коледни звезди
коледна украса с висящи саксии с коледни звезди или коледни звезди

Какво да търсите, когато купувате коледна звезда? Когато купувате коледна звезда, проверете дали в сърцевината на прицветниците няма твърде много зрели малки цветчета, тъй като повече имате, толкова по-малко ще издържи растението. Трябва също така да проверите дали няма счупени или изгнили стъбла, петна по листата и т.н…

Каква почва ви е необходима? Най-добре е почвата да има добър дренаж, за да не се получи преовлажняване. Субстратът трябва да е богат на органични вещества и да има малко торф.

Можете ли да продължите от една година до следващата? Да, но не е лесно. Ако искате да опитате, когато листата опадат, подрежете го, оставяйки само 6 см от стеблото. След това го преместете в друга по-голяма саксия и го поливайте без наторяване, докато пусне листа. Когато те започнат да се появяват, ще трябва да платите. За да накарате листата да почервенеят, ще трябва да го държите 14 часа на ден, през месеците септември, октомври и ноември, в пълна тъмнина, покривайки го с черна торба.

ОЩЕ ИДЕИ: КОЛЕДА И РАСТЕНИЯ, ПЕРФЕКТЕН СЪЮЗ

Грижа за коледната звезда

понзетията няма червени листа, само когато цъфти през зимата, затова я наричат коледна звезда
понзетията няма червени листа, само когато цъфти през зимата, затова я наричат коледна звезда
  • Светлина: Коледната звезда е растение, което се нуждае от много светлина, особено когато цъфти.
  • Температура: Идеалната е между 15 и 20º C. Трябва да внимавате с отоплението, тъй като много суха среда ще доведе до бързо разваляне на листата и свършване падане За да избегнете това, трябва да създадете по-влажна среда, като поставите например купа с вода близо до радиатора, така че да се изпарява.
  • Напояване: През лятото, до цъфтежа; Поливайте два пъти седмично, като оставяте почвата да изсъхне между поливането и поливането. Добра идея е да поставите тенджерата върху чиния с вода за около 15 минути, така че да поеме необходимата вода.
  • Тор: На всеки 15 дни с течен тор по време на вегетационния период (от средата на пролетта до края на лятото). Торове за цветя не трябва да се прилагат, когато прицветниците започнат да се оцветяват.

ОЩЕ ИДЕИ: ДЕКОРИРАЙТЕ С ТОЧКИ

Съвет

Когато премахвате сухите листа, трябва да се внимава, тъй като растението има латекс, който може да причини малки раздразнения или алергии при контакт с кожата.

Проблеми с коледната звезда

  • Листата са черни. Растението загнива и причината е лошото поливане. За да го спасим, ще спрем поливките, ще го подрежем добре и ще го оставим на сенчесто място в очакване да поникне отново следващия сезон.
  • Листата на растението пожълтяват и накрая падат. Това може да се дължи на прекомерна топлина, течения или липса на светлина. Поставете растението на светло място, без течения и поливайте редовно. Листата губят цвят. Това се дължи на твърде много вода. Оставете почвата да изсъхне между поливането и поливането. Листата на растението имат множество сиви петна. Това е, защото има бротит; третирайте го с фунгицид.
  • Растението е отпуснато. Това е така, защото е изложено на течение. За да се възстанови, поставете го на място, където е по-защитено. Това е безспорната звезда сред коледните растения, доказателство за това са стоте милиона коледни звезди, които се продават всяка година по света.

ОЩЕ ИДЕИ: КАК ДА НАПРАВИТЕ КОЛЕДНА ЦЕНТЪРНА ЧЕРВЕНА КОЛЕДНА ЗАРЯДКА

Научете повече за коледните звезди

Когато купувате,изберете растение с много пъпки и го увийте добре, когато го носите у дома, тъй като е много чувствително към студ. Трябва да го поставите на топло и светло място и винаги далеч от течение. Що се отнася до поливането, трябва да го правите само когато почвата е суха. И което е много важно, ако това остави вода върху чинията, изхвърлете я, тъй като растението изгнива, ако има твърде много влага.

Вашите цветя могат да се режат, за да се направят центрове. В този случай, веднага щом отрежете, доближете пламък до стъблото, като по този начин обгорите среза и спрете изтичането на сок. По този начин ще имате свеж цвят за около две седмици. За да удължите живота му, добър трик е да запечатате отрязаните стъбла, като ги поставите върху пламъка на свещ за няколко секунди.

ОЩЕ ИДЕИ: КАК ДА НАПРАВИТЕ ЦЕНТРАЛЕН ЧАСТ НА ПОИСЕНЦИЯ ОТ ЖЪЛТИ ЛИСТА

Екологичен декор

Ако искате да поставите дърво в дома си тази Коледа, купете култивирано, по този начин ще предотвратите изсичането на горите, тъй като този вид дърво се отглежда като всяко друго декоративно растение растение. Когато празниците свършат, ако нямате къде да засадите дървото, обадете се на местния съвет, тъй като повечето от тях организират събирането на тези дървета, които след това се смачкват и използват като компост за градини.

ОЩЕ ИДЕИ: 50-те НАЙ-КРАСИВИ И ОРИГИНАЛНИ КОЛЕДНИ ЕЛХТИ

Много оригинална флорална аранжировка

Пригответе се за успех с тази декоративна идея, идеална за селски декори или семейни ястия. С малко люти чушки е подобрена саксията, в която е засадена коледната звезда. Цветовият контраст не може да бъде по-коледен.

ОЩЕ ИДЕИ: КАК ДА НАПРАВИТЕ КРАСИВИ И ПРОСТИ АРАНЖИРОВКИ НА ЦВЕТЯ Направи си сам

В необработена среда

Устойчивите идеи са хит на Коледа Кой не обича тези две саксийни растения коледна звезда, украсени с тръстика? Те са страхотен и много естествен център. Просто добавете рустик елементи, за да внесете топлина на масата.

В много цветове

Това зимно растение обикновено е зеленолистно с червени цветя, но има нарастваща гама от нюанси и форми, които предлагат множество възможности за украса на къщата. Можете да изберете цвят и форма в зависимост от това къде ще го поставите. Има бели, розови, жълти или цветни коледни звезди.

Адвент календар

Да бъдеш оригинален добавя точки и стил. Тази аранжировка от коледни звезди ще привлече всички погледи във вашата всекидневна, защото придава нотка зеленина на околната среда и ще бъде любимото кътче на децата да отварят малък подарък всеки ден до настъпването на Коледа.

ОЩЕ ИДЕИ: 25 АДВЕНТ КАЛЕНДАРА ЗА ВСЕКИ ВКУС

Коледна елха

Ако сте отегчени от типичните коледни елхи, давайте напред и трансформирайте коледната звезда в различно и уникално коледно дърво. Просто трябва да покриете стара градинска кошница с тънка тюркоазена хартия. За да се покаже повече коледната звезда, изберете сорта Amazon, който има високо стъбло и много листа. Покрийте основата на растението с найлонов плик и го поставете в новата саксия.

Обърнете внимание на детайлите,покрийте земята с мъх и украсете саксията с боядисани в злато ананаси и малки подаръци.

Къде да го купя?

Препоръчително е да го закупите от цветари и специализирани градински центрове, където има повече разновидности, с по-добро качество и където ще ни посъветват и за поддръжката му.

Много разновидности. Коледната звезда се предлага в голямо разнообразие от форми и размери, от миниатюрни до храстовидни, както и различни форми на дърво или чаша През последните години се увеличи броят на цветовете, от традиционните червени до най-модерните двуцветни, розови и мраморни разновидности, които им позволяват да бъдат интегрирани на практика на всяко място като основно допълнение към коледната украса. Поради разнообразието и зрелищния характер на неговия цъфтеж, за тези дати могат да се извършват точни интервенции в озеленяването, с много бързи и визуални действия, които украсяват тераси, входове на градини, домове и като цяло непривлекателни зони.

Популярна тема