Как да се грижим за хортензиите и да се наслаждаваме на техните цветя

Съдържание:

Как да се грижим за хортензиите и да се наслаждаваме на техните цветя
Как да се грижим за хортензиите и да се наслаждаваме на техните цветя
Anonim

Ако искате да добавите допълнителен цвят към градината си, не се колебайте, хортензиите са идеални заради това колко са листни и цветни. Изберете цвета, който ви харесва най-много: син, лилав, розов… (или ги вземете всички) и започнете да се наслаждавате на супер цветна градина. Тук ви казваме основните грижи за хортензиите, ще видите, че не е трудно растение за грижи.

Хортензията е вид храстовидно растение с красиви цветове, които могат да бъдат с различни цветове.За градината или вътре в къщата те са в групата на най-красивите и цветни растения, с които можете да украсите дома си, до такава степен, че една от най-интересните декоративни тенденции за дома стана модерна: сухи цветя от хортензия

За да научим повече за видовете хортензии и всички декоративни възможности, които предлагат, трябва да знаем всичките им характеристики и грижите, от които се нуждаят.

Характеристики на хортензиите

Хортензията,, която идва от Япония и пристига в Европа в края на 18 век, е широколистен храст с цветя, които растат на гроздове и могат да имат до 25 см в диаметър На открито надвишава 1,5 м височина.

Цветът на хортензиите е най-впечатляващ. Най-често срещаните са белите и розовите цветове, а най-ценните са сините. За да създадете кът в къщата с хортензии, препоръчваме да ги засадите в красиви саксии и кашпи; По този начин се постига декоративна нотка в интериори, където преобладават цветът и радостта.

Как да сушите хортензии?

Тъй като хортензията е широколистен храст, един от начините да продължите да се наслаждавате на красотата й е да изсушите цветята. Този метод е наистина добър за използването им в декорация и динамизиране домашната среда. Въпреки това винаги е възможно да съживите изсушено растение, но ако искате да се възползвате от изсушените му цветове, какво можете да направите?

За да изсушите цветята на хортензия просто отрежете цветните гроздове, когато са в пълен разцвет, и ги изсушете с главата надолу на сухо място, далеч от слънцето, за да не избледнеят цветята. Уверете се, че имат вентилация, за да не изгният. След около 3 седмици те ще бъдат готови за поставяне във ваза. По този начин те ще издържат цяла година! Хубав начин да украсите къщата със сухи цветя.

Грижи за хортензии

Идеалните почви за това растение сакисели почви, богати на хранителни вещества и пропускливи. Те се нуждаят от много светлина, за да не пожълтяват листата им, но не понасят топлина, така че трябва да ги поставите в сенчеста или полусенчеста зона, на хладно място, което не надвишава 20º C. Това условие е важно, ако искате да се погрижите за вашите растения през лятото.

Смята се за едно от най-издръжливите външни растения, но имайте предвид, че когато цъфти, трябва да го поливате всеки ден. Важно е да има добър дренаж, за да се избегне намокряне.

DECOALIVE

29, €92

Технически данни

Когато става въпрос за грижа за хортензии, трябва да знаете някои практически съвети, за да бъдат винаги в отлично състояние:

 • СВЕТЛИНА: Те се нуждаят от много светлина, защото ако не получат достатъчно, листата пожълтяват. Поставете ги в много светла стая, но не на слънце, защото ще изгорят. Ако ги извеждате навън, поставете ги на сянка; само на север може да издържи на пряко слънце. Този фактор е важен, ако искате вашите растения да оцелеят през лятото.
 • ТЕМПЕРАТУРА: Това растение не обича топлината, така че го поставете на хладни места и напръскайте листата с вода веднага щом започне да става горещо. Ако надвиши 20ºC по време на сезона на цъфтеж, ще спре да цъфти.
 • НАПОЯВАНЕ: Известна е като повелителката на водата. Нуждае се от много влажност, поради което много хора прибягват до автоматични системи за напояване на растенията; всъщност трябва да се полива обилно всеки ден, когато цъфти. Важно е да има добър дренаж, за да се избегнат локви. Когато вали, сложете го на дъжд. Във всеки случай, ако ще отсъствате от дома за дълго време, можете да прибегнете и до самополивни саксии.
 • ТОР: Когато растението цъфти, трябва да добавите течен тор за хортензии към водата. Вашата кандидатура трябва да бъде на всеки десет дни.

Субстрат и торове за хоретензии:

Цвете

2, 52 €

Цвете

7, €19

Солабиол

7, €25

Цвете

6,75 €

Всичко, което трябва да знаете за хортензиите

 • Колко време обикновено издържа на закрито? В саксия, около четири години, въпреки че можете да вземете резници, за да имате млади растения. На терасата много повече.
 • Най-добрият момент да го купите? Сега е добър момент, тъй като започва да цъфти.Купувайте екземпляри със здрави листа и стъбла, без петна и с добре сбити глави. Трябва да се отбележи, че е едно от най-издръжливите, декоративни и красиви стайни растения.
 • От какво зависи цветът на цветовете? Сред сортовете хортензии преобладават тези с розови цветове, но има и видове с бели цветове. Качеството на почвата влияе върху интензивността на тоновете. Сините цветя всъщност са рози, които при поливане на растението с алуминиев сулфат променят цвета си. В цветарите продават продукт за постигане на това, той се нарича "агент за посиняване на хортензия".
 • Как мога да накарам растението да даде повече цветя? За да подрежете хортензията, трябва да изчакате до края на зимата. Но премахвайте само цъфналите и повредените клони. Също така е добре да смените саксийното растение, когато старото го надрасне и така да обновите почвата, за да цъфти хортензията по-интензивно.
 • Къде е най-добре да го поставите у дома? В стая с добра вентилация и хладна среда. Внимавайте през зимата с отоплението, тъй като не издържа добре на високи температури. Не забравяйте обаче, че това е едно от най-красивите външни растения за украса на балкона или терасата.
 • Удобно ли е да режете цветята, когато вече са изсъхнали? Не е абсолютно необходимо, тъй като това не влияе на цъфтежа през следващата година.

Хортензии във вази

В случай, че искате да имате някой от видовете хортензии във вази, препоръчваме да отрежете стъблата наклонено и да направите два кръстосани разреза в края. Така цветето абсорбира по-добре водата. След това добавете чаена лъжичка захар, като имате предвид, че това е подходящо хранително вещество за растежа му.И накрая, пръскайте цветята с прясна вода веднъж на ден и ги предпазвайте от течение.

Практически съвети за грижа за хортензии

Когато растението е станало доста голямо е трудно да се смени саксията му; Затова препоръчваме когато засаждате хортензията да добавите хранителните вещества, от които се нуждае и за да остане здрава и с много цветове. Ще видите, че предлага летни аромати за парфюмиране на къщата. За да изясните всякакви съмнения, имайте предвид следните съвети за хортензиите:

 1. Премахнете всякакви плевели, стари, слаби, почернели стъбла, мъх и т.н., като се уверите, че остават само здрави стъбла.
 2. С помощта на скрепер отстранете колкото можете повече мръсотия. Продължавайте, докато не видите да се появяват първите силни нови корени.
 3. Напълнете с нова почва, обогатена с хранителни вещества или органичен субстрат. Натиснете добре, за да стегне и след това полейте обилно.

Проблеми и болести на хортензиите

 • Стъблата падат, защото цветята са твърде тежки. Решението е просто: поставете няколко водача, които да поддържат стъблата. Забийте водачите в земята и дръжте стъблата много внимателно, за да не ги счупите.
 • Сините листа отново стават розови. Това е, защото не поливате правилно. Купете синя хортензия и я добавете към водата за напояване, като следвате инструкциите, посочени от производителя върху контейнера.
 • Младите листа имат много насекоми. За да убиете листни въшки, използвайте средство за унищожаване на листни въшки или инсектицид.
 • Листата пожълтяват. Растението има хлороза, т.е. почвата е с излишък от вар или варовита вода. За да го разрешите, в цветарите и разсадниците ще намерите продукти, богати на желязо. За да предотвратите това да се случи отново, използвайте почва от пирен и поливайте с омекотена вода.

Популярна тема