Как да се грижим за иглика: характеристики, поливане и грижи

Как да се грижим за иглика: характеристики, поливане и грижи
Как да се грижим за иглика: характеристики, поливане и грижи
Anonim

Cowslip,от който има повече от 400 вида и много разновидности, е растение с красиви цветя в различни цветове, което идва от Китай. Предлага уникален цвят и се превръща в добра алтернатива за декориране на интериори.

Искате ли да научите повече за характеристиките и грижите за това красиво растение, което да краси дома ви? След това ви даваме ключовете, за да научите повече за игликите и подходящи съвети, за да ги поддържате винаги цъфтящи.

Иглика, основни характеристики

Многогодишно растение, което може да се засажда на закрито. Най-подходяща за това е обконичната иглика,, тъй като е най-устойчива, има закръглени и дебели листа и цветове в група от ефектни цветове. Нашият съвет е да го третирате като едногодишно, тъй като след първия цъфтеж губи сила и следващите са по-слаби и с по-ниско качество.

Насладете се на красотата на игликата, сезонно растение, пълно с цветни цветя.

Известна още като "Primavera", игликата принадлежи към семейство Primulaceae. Отличава се с обилната си зеленина, която е набръчкана, наситено зелена и многогодишна. Цветовете му са много разнообразни - жълти, червени, розови, бели или двуцветни - с 5 венчелистчета с различна големина, които излъчват мек аромат. Те могат да се ползват както на закрито, така и на открито, в лехи или цветни лехи, като най-често срещаните видове са primula obconica и acaulis, красиви видове, ако искате да поставите растения у дома.

Кога да го купите и как да го изберете?

Зимата е най-доброто време от годината за закупуване, въпреки че до началото на април можете да намерите красиви екземпляри в пълен разцвет. Когато купувате винаги избирайте компактни растения, със здрави листа и няколко отворени пъпки. Основата на саксията трябва да е много чиста и без никакви следи от плесен.

Къде е най-доброто място в къщата да го поставите?

В групата на лесните за поддръжка стайни растения това е разнообразие, което може да изглежда страхотно във всяка част на къщата; идеалното място обаче е много светла и добре проветрена стая, но без течение, тъй като растението може да загуби всичките си цветове. Трябва също така уверете се, че температурата е умерена и че не е пряко изложено на слънчева светлина.

Има ли шанс да има повече от един цъфтеж? Да, ако го изнесете навън след цъфтежа. Във всеки случай, както вече ви казахме, следващите цъфтежи ще бъдат по-слаби и по-малко облистени от първия. Това е фактор, който трябва да вземете предвид, ако мислите да декорирате с устойчиви стайни растения.

ГРИЖА ЗА ПРИМУЛА

Игликите трябва да се поставят на хладно, светло място,като се избягва пряка слънчева светлина. Не издържа на високи температури и въпреки че толерира студ, е много податлив на замръзване. Размножава се със семена и за засаждането му се препоръчва добре аериран субстрат, богат на органични вещества.

Поливането трябва да е обилно, като позволявате на почвата да изсъхне между поливанията. Избягвайте проблеми при игликите с преовлажняване или намокряне на цветята, тъй като пускате напояването или ги оставяте да паднат Ето някои съвети точно за игликите:

 • СВЕТЛИНА: Трябва да е на много светло място, което получава светлина, но без пряка слънчева светлина.
 • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ТЕМПЕРАТУРА: Идеалната температура е между 14 ºC и 18 ºC. Трябва да внимавате с високите температури на нагревателите, особено в края на зимата, когато се образуват пашкулите.
 • НАПОЯВАНЕ: През пролетта и лятото ще поливаме растението 2 или 3 пъти седмично, тъй като е важно да поддържаме почвата добре влажна. През зимата веднъж е достатъчно. Разбира се, много е важно използваната саксия да има добър дренаж, за да не се натрупва излишна вода. Възможно е и инсталиране на системи за самонапояване за летния сезон.
 • ТОР: Правете го на всеки 15 дни със специален течен тор за цъфтящи растения, като започнете през есента или когато пъпките поникнат. С тор, богат на калий, ще насърчите цъфтежа.

ЧЕСТИ ПРОБЛЕМИ С ПРИМУЛА

Важна стъпка е да научите повече за игликите и решенията, за да ги поддържате здрави. Ето някои проблеми с игликата, за които да внимавате:

 • Листата на растението имат бели мушици и жълти петна. За да премахнете причината, която го причинява, бялата муха, трябва да приложите специален инсектицид, който можете да намерите в разсадници и цветарници.
 • Има оранжеви подутини по стъблата и долната страна на листата. Причината е, че има гъбички, наречени ръжда. Приложете специфичен фунгицид.
 • Листата имат кафяви петна и малки паяжини от долната страна на листата. Когато това се случи, това е, защото растението е засегнато от червения паяк. Най-добрият начин да го убиете е да го поръсите със специфичен акарицид, продаван в разсадниците.
 • Растението има гниене. В този случай растението най-вероятно има ботритис, така че трябва да се третира със специфичен систематичен фунгицид.
 • Стъблата на цветята са къси. Това се случва, когато растението е подложено на твърде ниски температури. Раздвижете го.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИСТАТА НА ВАШИТЕ СТАЙНИ РАСТЕНИЯ

 1. Ако имат гладка повърхност, най-добрият начин е с мека гъба, навлажнена с вода. За да не се счупи, дръжте листа в отворената си длан и внимателно избършете гъбата. Има продукти, които да ги полират и предпазват от прах, за да се грижат за вашите растения, така че да са винаги в перфектно състояние.
 2. Ако повърхността на листа е грапава или има фини „власинки“, най-добре е да използвате четка с мек косъм и внимателно да я прекарате по цялата повърхност на същото, за да премахнете добре праха, като го държите отдолу, както в предишния случай.
 3. Друг прост метод за почистване на листата му, който също е от полза за растението, е да го пръскате всеки ден с водна мъгла, в идеалния случай от дъжд. За да направите това, трябва да поддържате минимално разстояние от приблизително 15 см от листата.

Популярна тема