Бръшлянът: как да се грижим за едно от най-красивите увивни растения

Съдържание:

Бръшлянът: как да се грижим за едно от най-красивите увивни растения
Бръшлянът: как да се грижим за едно от най-красивите увивни растения
Anonim

Бръшлянът предлага уникална зеленина. Този катерещ вид идва от Европа и принадлежи към семейство Araliaceae. Характеризира се с това, че има само две разновидности: hedera Helix (обикновен бръшлян) и Canariensis (канарски бръшлян), като и двете са предназначени за декориране на интериори. Познавате ли ги?

Ако искате да украсите дома си с растения и все още не знаете кое да изберете, ви представяме основните характеристики на бръшляна, ефектно, елегантно растение, което е много любопитен поради начина, по който се адаптира към повърхностите.

Характеристики и видове бръшлян

Листата му са на дръжки и се редуват, с два формата: овални или елипсовидни. Те дори имат известна близост до групата, без да забравяме, че също имат триъгълен дизайн с 3 или 5 дяла Най-често срещаното е, че са много зелени, но има и бели или жълти ивици, които имат името на пъстри. Цветовете му са малки зелени и предлагат оттенък, който се допълва много добре с други стайни растения.

Айви има нелюбезно лице. Принадлежи към страховита група инвазивни растения, които могат да повредят дома ви. Плодовете му са малки токсични плодове с жълтеникавозелен или черен цвят. На открито се катери по стени, огради, цветни лехи и перголи и дървесните му стъбла стават доста твърди, което го прави едно от най-красивите външни растения за градината или балкона.

От друга страна, трябва да се отбележи, че може да се използва и като пълзящо растение за покриване на земни площи и клоните му достигат 14 или 15 метра. Някои култивирани бръшляни, по-слаби от дивите, може да се нуждаят от опора, за да улеснят захващането, когато са млади растения.

Ivy Care

Това е растение, което расте по-добре с много слънчева светлина,въпреки че издържа на места с малко светлина; във всеки случай трябва да се внимава, ако това е директно, тъй като избелва листата. Пъстри сортове, ако се отглеждат на сянка, листата губят светлите си тонове, стават по-тъмни и с равномерен зелен цвят.

За оптимален растеж, бръшлянът се нуждае от идеална температура между 12º C и 20º C,и малко по-висока за пъстролистните сортове. Този растителен вид не се нуждае от много вода, затова през лятото се полива през два дни, а през зимата – веднъж на ден. Важно е да следите дренажа, така че да е ефективен, ако имате стаен бръшлян, поради което може да се засажда в саксии със самонапояване.

Има растения, които оцеляват в тъмни ъгли. Е, бръшлянът, отглеждан на закрито, трябва да е близо до прозорец, но не и в много тъмна стая, тъй като листата му ще загубят цвета си. Важно е да има достатъчно влажност и да няма течение. Въпреки това, това е едно от стайните растения, които се нуждаят от малко светлина и издържат най-много във времето

Колко време отнема растежа на бръшляна?

Ако искате да подрязвате бръшлян, трябва да внимавате, тъй като той трябва да бъде направляван, за да получи над 40 см всяка година. Добрата реколта включва интелигентно подрязване. Следователно, трябва да подрязвате връхчетата 1 или 2 пъти на всеки дванадесет месеца, за предпочитане през лятото или когато ще избирате по-добри саксии за засаждане на бръшлян.

По този начин ще запазите катерачката много по-компактна и плътна и стъблата по-здрави. Тъй като клоните на бръшляна растат, той ще придобие сила, така че е препоръчително да го трансплантирате през пролетта, на всеки две или три години. През 3-4 месеца след засаждането ще избегнем плащането. Един от съветите относно бръшляна и тора е, че през пролетта и лятото течният тор трябва да се прилага приблизително на всеки 15 дни.

По принцип растението ще расте по-бавно, но ще е по-компактно. Също така е много подходящо да се приложи на практика топиарната техника; тоест да могат да се моделират храсти, растения и дървета с водачи, които са забити в субстрата. Тези висящи и увивни растения са много подходящи за висящи саксии като бръшлян на открито.

1

Рязане на клони в тава

клони от бръшлян, за да облечете маса в рустикален стил
клони от бръшлян, за да облечете маса в рустикален стил

Ако ще приемете посетител у дома и искате бързо да импровизирате център, това предложение ще ви хареса. За да направите това, използвайте голяма тава или форма и поставете различни отрязани клонки от бръшлян в нея. В този случай, за да придадем цвят и контраст, сме избрали два тона: наситено зелено и пъстро.

2

Освежете вътрешните пространства

бръшлян
бръшлян

Бръшлянът може да бъде поставен на открито и закрито. По този начин можем да украсим перваза на прозореца или рафт, но също така е важно да се отбележи, че помага за освежаване на къщата и предава нотка на зелено и живо.

3

Колко издържа един бръшлян

бръшлянът е идеален за покриване на външни стени в селски къщи
бръшлянът е идеален за покриване на външни стени в селски къщи

Бръшлянът е доста дълготрайно растение. Освен това, когато станат твърде големи, можем да ги преместим навън.

4

Увивно растение

бръшлянът освежава околната среда, защото се катери по стените на терасите
бръшлянът освежава околната среда, защото се катери по стените на терасите

На изображението можем да видим катерещ бръшлян, покриващ част от стена. В Съединените щати и Австралия култивирането му не се препоръчва, защото то се смята за инвазивно растение поради способността му да се адаптира към различни типове терен и климат.

5

Бръшлян във висящи саксии

Бръшлянът е идеален за декориране на стая с растения, аранжирани във висящи саксии. В този случай саксията е покрита с плат, който пасва на тапицерията, като се има предвид, че това е едно от най-добрите и красиви висящи растения.

6

За създаване на изключително декоративни форми

Изкуството на топиария е древна техника, която се състои в правенето на растителни скулптури чрез подрязване или, както в този случай, с помощта на растителни или метални конструкции, които са прикрепени към субстрата и са покрити с растението като расте. По тази линия можем да видим един хубав пример. Изработен от бръшлян, той покрива кръгла структура, вградена в субстрата.

7

Плуване върху вода

Това е супер лесна и красива аранжировка от водни цветя: напълнете голяма купа или съд с вода и поръсете отрязани листа от бръшлян с венчелистчета ицветове отгоре. Идеално.

8

С големи цветя

Глинена саксия служи като основа за този център, в който са комбинирани големи цветя от същия сорт и клонки на бръшлян, за да придадат докосване на свежест.

9

Простота и красота

В простотата можете да намерите и красота. Този вътрешен бръшлян предлага изтънчен образ,спретнат и красив. Помага за декориране, не заема много място и има красив и оригинален вид саксия.

10

exotenherz

Hedera helix, комплект от 3 саксийни бръшляна

6,99€

11

Дива декорация

Външният бръшлян е добра формула за обогатяване на стени и повърхности, както може да се намери на тази повърхност. Тъй като е увивно растение, то се адаптира към всяка повърхност без проблем.

Популярна тема