Цимбидиумът, една от най-красивите орхидеи: грижи и поливане

Цимбидиумът, една от най-красивите орхидеи: грижи и поливане
Цимбидиумът, една от най-красивите орхидеи: грижи и поливане
Anonim

Цимбидиумът е първата орхидея, продавана като стайно растение. Произхожда от тропическите и екваториалните райони на Югоизточна Азия и Австралия и името му идва от гръцкото kumbos, което означава дупка, концепция, която основно се отнася до формата на основата на устната.

Това красиво растение изисква серия от грижи, така че цветята му да са в пълно състояние през по-голямата част от годината. Затова ние ви даваме ключовете, за да знаете как да се грижите за него и какви нужди има.

Какво представлява орхидеята цимбидиум?

Какви видове орхидеи цимбидиум има? Под името на това растение са групирани повече от 100 разновидности и хиляди хибриди, които са разделени на две групи: стандартни, които са масивни растения с големи цветя, и миниатюрни, които са по-компактни и с по-малки цветове, които цъфтят през зимата и имат голяма устойчивост – издържат на леки студове.

Трябва да се отбележи, че като цяло това е едно от най-лесните за отглеждане стайни растения и изисква традиционни грижи за орхидеи; всъщност те имат известно сходство по отношение на белезникавия цвят на цветята и тяхната месеста текстура.

Цветя орхидеи цимбидиум

Цветовете му, групирани в съцветия, са най-дългите от всички орхидеи. Имат восъчна текстура и могат да бъдат бели, розови, жълти или лилави на цвят. Тъмнозелените листа са с форма на лента и могат да бъдат дълги до метър.Те са много добри за украса на балкона заедно с други растения; затова ви препоръчваме да научите как да се грижите за петунии или здравец.

Кога цъфти? Процесът на цъфтеж е както следва: през пролетта и лятото в основата на луковиците се образуват и узряват нови издънки, наречени псевдобулби. В края на лятото и началото на есента, когато температурите започват да падат, се появява флоралната пръчка. В края на есента и през зимата настъпва цъфтеж, понякога ароматен, който продължава между 8 и 12 седмици. За да го благоприятствате, е удобно да изнесете растението навън в края на пролетта и да контролирате грижите за растенията през лятото.

Грижа за орхидея Cymbidium

Коя саксия е подходяща? Това растение не се нуждае от големи саксии. Расте най-добре в пространства, където корените са добре уплътнени. Не е удобно да е порест съд, но има добър дренаж.Не забравяйте, че има възможност да го поставите в саксии със самонапояване. Също така, ако е прозрачен, по-добре, тъй като по този начин корените ще получат необходимата им светлина и освен това ще можем да проверим състоянието им.

Къде е най-добре да го поставите? Цимбидиумът се нуждае от много светлина, но най-добре е да избягвате пряката слънчева светлина върху листата, особено в най-горещите часове и жегата. Издържа на температури под нулата за кратки периоди от време. Разбира се, течението не му харесва и той следва вид лечение, подобно на грижите за иглика.

Каква почва ви е необходима? Най-добрият субстрат е специалният почвата за орхидея цибидиум. Ако искате да го приготвите сами, изберете смес от торф и кора, която се дренира добре и има pH между 5 и 6, подобно на процеса за грижа за милтония.

Кога е най-доброто време за трансплантация? Трябва да се прави на всеки две или три години, след цъфтежа.Има две системи: при първата се запазва цялата коренова бала, сменя се саксията и се напълва с нов субстрат, като се притиска добре. Вторият, препоръчителен, когато корените не са добре, се състои в отрязване на долната третина на кореновата топка с дезинфекциран нож, за да се избегнат инфекции в растението. След това останалите 2/3 се поставят в саксията и се запълват със субстрат. Тази система изглежда по-радикална, но ако растението е здраво, то го поддържа добре и го укрепва.

Технически данни

орхидея цимбидиум
  • СВЕТЛИНА. Нуждае се от силна светлина през цялата година, но избягва пряка слънчева светлина.
  • ТЕМПЕРАТУРА. За ефектен цъфтеж идеалната температура през лятото е между 23 и 30º C, а през есента и зимата между 12 и 14º C.
  • НАПОЯВАНЕ. Удобно е да се полива на всеки 2 или 3 дни от късна пролет до септември и веднъж седмично през зимата. Много е важно да има добър дренаж в саксията и водата да не е варовита.
  • ТОР. През пролетта или лятото добавяйте течен тор за орхидеи на всеки две поливания. Препоръчва се да се прави с мокър субстрат, за да не се повредят корените с възможни концентрации на минерални соли.

Наставник, за да ги оформите

орхидея цимбидиум

Ако искате да поддържате стъблата на цветята изправени и прави, е удобно да им поставите водачи. Можете да използвате колове или прости пръчки, които са по-високи от стълбовете.

Начинът да го направите е следният: забийте колчето в основата, до пръта, и хванете двете с малки пинсети или със специални крепежни елементи, които не повреждат растението. И двете се намират в градински центрове и универсални магазини.

Често срещани проблеми с Cymbidium

орхидея цимбидиум
  • Листата стават белезникави. Това показва, че растението има паякообразни акари и трябва да се третира с арахицид.
  • Листата са бледожълти с черни петна. Появява се, когато растението е изложено на твърде много слънце. Трябва да се премести на място, където не е изложено на пряка слънчева светлина.
  • Корените са изгнили и надземната част е отслабена, така че растението е отпуснато. Това се дължи на паразита pythium. За да го премахнете, можете да използвате тиофанат или беномил.
  • Цветните пъпки не се отварят или падат. Причината е прекомерна температура. Преместете го на хладно място и напръскайте листата с вода, като не позволявате да падне в центъра.

Детайли за цветя

Трябва да се постави на хладно място, където не е изложено на пряка слънчева светлина и където няма течения, които могат да го повредят.

Цимбидиум на закрито

Цветовете на орхидеята цимбидиум могат да бъдат с различни цветове: жълти, зелени, розови или бели. Растението цъфти между есента и пролетта. Въпреки това, заболяванията на орхидеите цимбидиумите могат да причинят влошаване на цветята и видимо обезцветяване.

Орхидеята цимбидиум може да се подрязва при пресаждане или ако някои цветя се възприемат като сухи или повредени.

Популярна тема