Портокал джудже или китайски портокал: характеристики и грижи

Портокал джудже или китайски портокал: характеристики и грижи
Портокал джудже или китайски портокал: характеристики и грижи
Anonim

Calamondin, Naranjito de San José, Naranjito del Obispo… или китайски портокал. Всички имена се отнасят за един и същи вид, Citrofortunella mitis, красиво мини овощно дърво подходящо за градски тераси и балкони.

За да имате контрол върху развитието му и винаги да е в перфектно състояние, ние ви даваме някои ключове, за да знаете основните грижи, от които се нуждае.

Характеристики на портокалово дърво джудже или китайско портокалово дърво

Неговите бели цветя, портокалов цвят, восъчни и звездовидни, имат вкусна и характерна миризма, като са едно от най-добрите ароматни растения за дома. Плодът му, малък по размер, е с форма на сплескана зелена сфера, която става оранжева, когато узрее и е годна за консумация, въпреки че вкусът му е малко горчив, подобен на лимон.

Това малко дърво има склонност към вертикалност, така че не се нуждае от водачи, тъй като използва здраво стъбло. Китайското или портокаловото дърво има гъста корона, малки и елипсовидни листа и обикновено носи няколко цветя в белите си разширения, като е едно от най-добрите ароматни растения.

Въпреки това китайският портокал е характерен с малките си плодове: портокали с червеникаво-оранжева кора, лесно се отделят от пулпата, годни за консумация и много кисели. Може да се отглежда в саксии или кашпо и да се поставя идеално на балкони или тераси, тъй като се смята за едно от най-устойчивите стайни растения.

Портокалово дърво джудже: видове и разновидности

Джуджето портокалово дърво е вечнозелен храст, принадлежащ към семейство Рустоцветни. Има много разновидности, всички от Азия, които имат следните имена: кумкуат, японски портокал, каламондин… Научното му име е Fortunella margarita, в чест на шотландски градинар (Робърт Форчън), който донесе първите екземпляри в Европа от Китай, и маргарита, което идва от латински. Идеално е да разкрасите дома, особено да имате кухни, украсени с растения или в самата всекидневна.

Някои от най-подходящите сортове за отглеждане в красиви саксии и сандъчета са Citrus aurantium (Букет), със заострени листа и доста горчиви плодове; Citrus sinensis (Navelina), малък по размер, с малки, продълговати листа и сладки плодове; и Citrus mitis (Bunge), малко дърво с гъста корона и малки елипсовидни листа.

Грижа за китайски или джудже портокал

Най-доброто място за Calamondín е на пълно слънце и грижите за него са подобни на тези за други овощни дървета. Много е устойчив на ниски температури и дава много плодове, ако има добър дренаж; поради тази причина напояването на портокаловото дърво се състои в поддържане на почвата влажна, за което е необходимо обилно напояване; в този смисъл се препоръчват самополивни саксии. Освен това е препоръчително да се внимава с хлорозата, която основно атакува този вид поради липсата на калций и магнезий в неговия субстрат.

Въпреки това, портокалово дърво джудже трябва да се наторява на всеки две седмици за правилния му растеж. Удобно е да го наторявате с продукти, богати на азот, основен принцип, за да се грижите за вашите растения през лятото. През зимата изберете компоненти в тора като желязо или цинк.

  • СВЕТЛИНА: Портокаловото дърво джудже изисква обилна светлина, за да стимулира растежа си. Поставете растението на светло, слънчево място, тъй като непряката слънчева светлина е задължителна.
  • ТЕМПЕРАТУРА: Овощните дървета не издържат на замръзване и твърде студена среда спира растежа им, а твърде сухата причинява окапване на плодовете. Затова през зимата температурата между 15 и 18º C ще бъде достатъчна, докато през лятото е най-добре да е навън, като се избягва пряката слънчева светлина.
  • НАПОЯВАНЕ: Ще го правим ежедневно през лятото и всяка седмица през зимата, като винаги проверяваме дали почвата не е напоена и има добър дренаж, определящ фактор за растенията оцелее през лятото.

Принципи, които трябва да имате предвид

Разтвори за портокалови дървета: листата и плодовете се използват в природната медицина поради високото им съдържание на етерични масла, минерални соли, витамин С, Е и бета каротин. С цветовете и плодовете му се правят конфитюри и ликьори; следователно свойствата на портокаловото дърво са наистина интересни. Когато купувате едно от тези растения, важно е да проверите дали е добре вкоренено, в противен случай може да не оцелее много дълго.

Цъфтеж на портокалово дърво джудже настъпва през пролетта и парфюмира въздуха в продължение на седмици. Въпреки че има сортове, които имат цветя практически през цялата година. Любопитно е, че в някои случаи цветовете и плодовете се появяват едновременно. Във всеки случай цъфтежът ще продължи по-дълго, ако се избягват високи температури, напояване с вода, съдържаща вар и промени в местоположението. Въпреки че не е от лесните за грижа стайни растения, струва си да украсите дома си.

Когато подрязвате портокалово дърво джудже, важно е да контролирате формата и размера му. Подрязването на този китайски портокал трябва да се извършва много внимателно. Най-подходящото време за това е пролетта. Едно основно нещо, което трябва да имате предвид е, че само ако дървото е здраво, то може да се подрязва. Също така, колкото по-малко драстично е подрязването, толкова по-добре. В много случаи прищипването или обезлистването е достатъчно за контролиране на растежа и формата.

От какъв вид саксия и почва се нуждае портокаловото дърво?

Ако трябва да засадите портокаловото дърво джудже, трябва да имате предвид, че тези дръвчета, въпреки малкия си размер, както всички овощни дървета, се нуждаят от много пространство, за да растат, като това, че е най-добре да прибегнете до големи и красиви саксии. Разбира се, имайте предвид един от съветите за портокаловото дърво джудже: субстратът трябва да е богат на хранителни вещества и с pH между 5 и 6; всъщност е много важно да е добре дрениран.

Размер и място за поставяне

красиво каламондиново портокалово дърво, отглеждащо мини портокали

Колко големи могат да станат тези малки дървета? Зависи от сорта, но те обикновено не надвишават метър, въпреки че някои, ако са на правилното място, може да достигне почти два пъти този размер.

Къде е най-доброто място да ги поставите? Най-доброто място е близо до прозорец с южно изложение, тъй като ще получите най-естествената светлина, но внимавайте с директната слънце през стъклото, което действа като лупа и изгаря растението.Трябва да сте много внимателни със смяната на мястото, тъй като това го засяга много и може да доведе до падане на всичките му листа.

Необходимо ли е да се трансплантира портокалово дърво джудже?

саксийно портокалово дърво джудже

Ще го правим с млади екземпляри на всеки една или две години, в зависимост от растежа им, през пролетта. Ще ги сменим с друга саксия с по-голям диаметър и по-дълбока, когато видим, че корените излизат отдолу. Важно е внимателно да отстраните почвата, която е полепнала по тях. За да осигурите успех на трансплантацията и да стимулирате развитието на корените, въпреки че не е от съществено значение, можете да добавите хормони за вкореняване с фунгициди.

Портокаловото дърво джудже: най-често срещаните проблеми

портокал джудже
  • Листата пожълтяват и се наблюдават малки ямки. Растението има червен паяк. За да се отървете от него, приложете специфичен акарицид и, за да го избегнете, бъдете много внимателни в сухи, горещи и лошо вентилирани среди.
  • Корените са загнили. Растението има гъбички, вероятно поради излишната вода. Оставете почвата да изсъхне между поливането и поливането и за да приключите, нанесете фунгицид.
  • Растението има няколко малки бели мушици. Това се дължи на бялата муха, която смуче сока. За да ги премахнете, напръскайте с контактен или системен инсектицид.

Amazon

Calamondín

49,50 €

Малък по размер и с много ефектен образ за украса на къщата с растения. Ако мислите да купите Calamondín, ето един продукт с добро качество, за който няма да съжалявате.

Как да придобием красива форма

За да контролирате формата на фиданките и да насочвате растежа им,е най-добре да ги поставите директно в земята и да държите клоните със специална тел, за да не се повреждат стволовете. За да придадете хубава форма на вашата корона, най-добре е да направите много внимателно подрязване и с добра техника.

Популярна тема