Фикус: грижи и съвети за декориране на вашия дом

Съдържание:

Фикус: грижи и съвети за декориране на вашия дом
Фикус: грижи и съвети за декориране на вашия дом
Anonim

Фикусите принадлежат към семейство Moraceae и има повече от 800 различни разновидности, което прави възможно намирането на многогодишни растения, други широколистни растения, както и храсти, катерачи и до големи дървета. Те се адаптират много добре към средиземноморския климат и ако се грижат добре за тях, те са много дълголетни.

Ако искате да научите всички тайни за видовете фикуси, ето практически съвети и друга интересна информация, свързана с това красиво растение.

Грижа за фикус

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е да сменяте саксийните фикуси от време на време, защото когато са млади растат много бързо и ако нямат достатъчно място за коренитете могат да се развалят, така че е препоръчително да ги преместите в големи саксии, които предлагат повече пространство.

Фикусовите дървета се нуждаят от обилно осветление,, но без пряка слънчева светлина. През зимата е важно да получават достатъчно светлина, а през лятото могат да се изнасят навън, но на полусенчесто място, за да не се повреждат от слънцето. Те обаче са сред най-издръжливите стайни растения.

Трябва да имате предвид, че фикусът е стайно растение, което се съхранява най-добре между 20 - 25º C и трябва да имате предвид, че те не понасят много добре резките промени. Те се нуждаят от топла и влажна среда, така че ще трябва да го пръскате често с вода, което е един от основните съвети за фикуса.

От друга страна, трябва да ценим идеята, че те са растения, които се адаптират идеално към суха среда, но също така изискват редовно поливане. През лятото веднъж седмично, а през зимата през 15 дни, като се внимава да не се наводнят корените; всъщност има самополивни саксии, които са идеални за празниците. Избягвайте много студена вода и е удобно да пръскате листата два пъти седмично. За да накарате растението да диша по-добре, почистете листата с влажна кърпа.

По време на растеж, плащайте на всеки 15 дни, можете да го направите, като приложите специфичен течен тор, богат на калций, магнезий и бор. При възрастните екземпляри ще е достатъчно да промените няколко сантиметра от повърхностния слой.

Как да подрязваме фикус

Най-добрият начин да получите нови растения е да го направите чрез резници. За да го направите, отрежете клон, който има две или три листа и го поставете в чаша с вода, няколко часа за отстраняване на латекса.При катерливия фикус можете да засадите резника директно в нова саксия. Трябва да намажете отрязаната зона с хормони за вкореняване. Най-доброто време за това е през зимата.

Кога да подрязвате фикусите? За да ги поддържате красиво оформени и буйни, те трябва да се подрязват през пролетта. Трябва да премахнем клоните, които виждаме, че не са добри, и тези, които са израснали неправилно. При Еластичния фикус, който е склонен да расте твърде много, е препоръчително да отрежете основната пъпка, за да спрете растежа на върха и по този начин да благоприятствате хоризонталното развитие, тъй като е едно от красивите стайни растения за украса на всекидневната.

Болести по фикуси

Растенията ни изпращат сигнали, за да ни предупредят, ако нещо не е наред. Ако фикусът има кръгли петна по листата, се казва, че има ръжда и това се дължи на излишък влажност на въздуха. Отстранете засегнатите листа, намерете място с добра вентилация и приложете специфичен фунгицид.Когато по долната страна на листата се появят сивкави петънца и забележите, че между най-фините клонки има нещо като паяжина, това е ясен знак, че причината е вредното действие на червения паяк. Решението е много просто: приложете добър ефикасен аакицид, за да се погрижите за вашите растения.

В други случаи фикусът може да превърне големите си листа в белезникави. Градинарите са категорични, че тази ситуация може да се разреши с добър тор. На растението липсват хранителни вещества и може да е било изложено на твърде много слънце, така че го пазете от пряка естествена светлина.

Когато фикусът загуби листата си,е ясен сигнал, че растението не се полива или се намира в среда, която е твърде суха и гореща. Сменете го на място, където няма отопление и с по-висока атмосферна влажност, ще видите колко красиви стават листата му; все пак това е едно от най-добрите нецъфтящи стайни растения.

Видове фикуси

Има много разновидности на този фикус като стайно растение. Най-често срещаните са златен крал, златна принцеса, баба… Някои са катерещи и висящи. Като ficus sagittata, с дълги тънки листа, и pumila, с по-малки листа, идеални за висящи саксии.

От своя страна има възможност да се прибегне до най-красивия фикус, за да се промени облика на стаята Размерът на фикуса придава вертикалност, а ярките му листа отговарят на съвършенството в атмосфери, декорирани в бохо шик или етно стил, но също и в по-модерни среди. Става интересен ресурс за декориране на къщата със стайни растения.

Ficus elastic

Саксия, листо, ботаника, стъбло на растение, сухоземно растение, интериорен дизайн, стайно растение, цъфтящо растение, едногодишно растение, тревисто растение,

Този сорт има дървесни стъбла, големи листа и вид на дърво. Този сорт включва един от най-известните фикуси, Elastica, който се характеризира с големия си тъмен зелени листа и с централна жилка отзад. Фикусите са част от изключителна селекция от красиви нецъфтящи растения за интериорна декорация.

23, 90€ в Amazon.

Бонзай фикус микрокарпа

ficus microcarpa ginseng a bonasi в крафт саксия

Този красив бонсай е високо ценен заради естетиката на листата и корените си. Бонсай фикус женшен изисква много грижи, затова се погрижете да е на слънчево и проветриво място.Напояването трябва да продължи,, но само когато субстратът е леко изсъхнал. Ако имате нужда от ръководство, прочетете нашите съвети и грижи за бонсай.

22, 53€ в Amazon.

Ficus lyrata

фикус лирата

Ficus lyrata, с големи широки зелени листа с жълти нерви и вълнообразни ръбове, също широко използван за украса на закрито поради ефектния характер на листата му. Има много други разновидности с тези характеристики, но малко използвани в интериора. Растенията в тази група имат по-гъст вид и по-малки листа.

29, 99€ в Amazon.

Бонзай ficus religiosa

Това е екзотично растение, което е много декоративно поради архитектурата на листата си Религиозният фикус се нарича дърво Бодхи или фикус пагода. Има свещени нюанси в будистката и индуската култура. Това е оранжериен бонсай, защото не понася добре резки промени в температурата.

12, 49€ в Amazon.

Дребнолистен фикус

Пример за дребнолистен фикус с катереща способност. Има тъмен цвят на листата и излъчва свежест около тях. Хубаво растение за декорация на интериора.

38, 95€ в Amazon.

Ficus benjamina

Той е един от най-популярните фикуси. Плачещата смокиня има малки светлозелени и кремави листа, а клоните й са по-тънки от тези на предишния сорт. Отглеждането на фикус в саксия е много лесно, защото се нуждае от непрекъснато поливане и средна температура от около 18ºC.

37, 94€ в Amazon.

Ficus Cyathistipula

Африканското смокиново дърво е красиво малко дърво с изпъкнали листа с форма на копие. Не се нуждае от резитба, но се нуждае от редовно поливане през зимата (на всеки 15 дни) и през лятото (два пъти седмично). Сланата го убива, така че използвайте красивия му външен вид, за да декорирате интериора.

КУПИ

206, 95€ в Amazon.

Ficus Kinky

Един от по-екологичните и листни варианти, който всъщност може да се превърне в много интересна декорация за дома. Изисква непрекъснато поливане и внимание при излагане на слънчева светлина, за да се предотврати изсъхването му.

7, 99€ в Amazon.

Ficus americana

Размерът на този вид е важен, тъй като това е дърво, което може да достигне 20 метра височина в тропически климат. Листата са яйцевидни и могат да достигнат до 18 cm дължина.Виждате, че това е перфектната смокиня за вашата градина или овощна градина Имаме идеи да украсим къщи с гигантски растения

КУПИ

19, 99€ в Amazon.

Ficus amstel king

Уникалността на Ficus Amstel king е в неговите продълговати листа, които се въртят около спираловиден ствол. Това е стайно растение, което може да нарасне до 3 метра и зеленината му потъмнява, когато узрее.

39, 99€ в Amazon.

Популярна тема