Как да се грижим за юка: характеристики, напояване, грижи

Съдържание:

Как да се грижим за юка: характеристики, напояване, грижи
Как да се грижим за юка: характеристики, напояване, грижи
Anonim

Маниоката е многогодишен храст, който е част от семейство Agavaceae. Характеризира се с дървесен ствол и няколко клона. Има дълги зелени ланцетни листа, които основно излизат от вид розетка. По този начин можем да се радваме на красиво растение за дома, но как да се грижим за него, за да го поддържаме винаги в добро състояние? В тази статия ви даваме ключовете, за да знаете всички тайни, свойства и видове юка.

Характеристики на маниока

Това растение се характеризира с дългите си листа със заострени краища. Принадлежи към групата на стайните растения и допринася положително за декорацията; всъщност има сорт, който има листа със светла лента отстрани, това е yucca elephantipes variegata.

Неговите висящи гроздове с камбановидни цветя, бели, кремави или с розови нюанси, събрани на върха на растението, са много впечатляващи. Ако обичате екзотичните растения да украсяват дома ви, дори ако имате малък апартамент, отглеждайте големи сортове, за да създадете зелен кът. Достига височина между 2 и 4 метра. Ако го имаме на открито, може да достигне 8 метра, като е голямо стайно растение.

Плодът е черно зрънце, което, въпреки че много видове са годни за консумация, обикновено не се консумират. Маниока е растение, което устоява много добре на липсата на влагаТова се дължи на листата му, които затварят устицата си, за да пестят вода; В допълнение, корените са способни да потънат до два метра в земята в търсене на вода; следователно те също имат място в растенията на открито.

Видове маниока

Има повече от 50 разновидности на юка. Най-подходяща за отглеждане на закрито е yucca elephantipes, известна още като юка на слонския крак, фина юка, изота и гигантска юка. Друг много разпространен и декоративен сорт е юка алоифолия, но тя не се препоръчва като стайно растение, тъй като листата й завършват с доста твърди бодли. Произхожда от тропическите райони на Америка, но расте и се развива перфектно и в средиземноморския климат.

Простият факт да имате повече растения в къщата ви осигурява благополучие и свежест в околната среда. Ето защо е важно да знаете други интересни видове юка за декориране и настройте дома. Някои примери са юка филаментоза, юка глориоза и юка рострата

Грижа за маниока

Маниоката се нуждае от субстрат с pH между 6 и 7; но трябва да има добър дренаж. Винаги се възпроизвежда през пролетта от резници или семена. Най-лесно е да го направите с помощта на резници с дължина между 20 и 25 см и около 5 възела. За да се размножи успешно, субстратът трябва да поддържа постоянна влажност в продължение на около 30 дни, така че резникът да се вкоренява безпроблемно. Ако листата на вашите растения са пожълтели, открийте проблема, за да намерите решението, но не се отчайвайте.

Всъщност, трансплантацията на юка, така че да се развива по-добре, е от съществено значение, докато стане възрастно растение. Първите три или четири години трябва да го смените с по-голяма саксия; затова се старайте винаги да сте доста дълбоки. След това време вече няма да е необходимо да го трансплантирате. По принцип ще бъде достатъчно да замените първите сантиметри субстрат със свеж с хранителни вещества.

Технически данни

растение юка

СВЕТЛИНА. Нуждае се от много естествена светлина, за да подобри оптималното си развитие и да расте много силно и здраво.

  • ТЕМПЕРАТУРА. Най-подходяща за развитие на това растение е между 16º C и 38º C. Под 16º C растежът спира. През лятото е удобно да го изнесете по възможност на терасата, а през зимата да го поставите на най-хладното място в къщата, възможно най-далеч от отоплението и източниците на топлина.
  • НАПОЯВАНЕ. Ще поливаме на всеки 15 или 20 дни през зимата и веднъж седмично през пролетта и лятото. Трябва също така да знаете, че основната причина за смъртта на юката е прекомерното поливане, поради което е силно препоръчително да оставите субстрата да изсъхне много добре между поливанията.
  • ТОР. Ще добавяме течен тор за стайни зелени растения към водата на всеки 15 дни през лятото, добавяйки половината от препоръчаната от производителя доза, тъй като юката консумира малко и излишъкът причинява няколко изгаряния.

Много ефектни цветя

юка в разцвет

През кои месеци цъфти?

Маниоката цъфти само в естествената си среда или ако е в оранжерия. Въпреки че понякога много стари и добре поддържани растения могат да развият цветоносно стъбло, когато са на закрито, но това не е обичайно. Големите му продълговати листа обаче са много декоративни и красиви сами по себе си.

Колвин

Голяма Аня

1.00 €

Вземете си хубаво растение юка, те се справят много добре на закрито.

Maisons du Monde

Изкуствена юка в черна саксия

19,99 €

Ако не искате да усложнявате живота си, винаги има опцията да купите изкуствена юка, която на практика предлага същия образ като естествената. В този случай той е много реалистичен и предлага издръжливост във времето.

Много оригинален център

център с мъх и листа от юка

Искате ли да направите различна аранжировка с цветя за маса? Е, това предложение ще ви хареса: вземете правоъгълна основа, напълнете я със специална зелена пяна и залепете върху нея нарязани листа от юка, както е на снимката. Покрийте с мъх, продава се в цветарници и вече имате готовия център. Колко красиво е?

Трува

Стайно растение Юка

51, 49 $

Естествена юка, малка по размер, която по-късно може да достигне по-големи размери. Той предлага ефектен и елегантен външен вид, с големи, буйни листа.

Naturae

Драцена в саксия

14, €83

Това е един от примерите за юка, която най-често се среща в домовете. Ключовете за получаване на перфектна юка са: периодично внимание и грижи, че не трябва да се излага на пряка слънчева светлина в продължение на много часове и че има определена степен на балансирана влажност.йени

artplants.de

Изкуствена бодлива маниока

€113,00

Изкуствена 120 см бодлива юка. Има естествен външен вид и значителни размери, за да украси всяка стая в дома.

Популярна тема