Черешови дървета: сортове, характеристики и грижи

Черешови дървета: сортове, характеристики и грижи
Черешови дървета: сортове, характеристики и грижи
Anonim

Черешовото дърво е едно от най-красивите овощни дървета, които можете да имате в градината си или дори в голяма саксия на терасата. Първоначално от Гърция, по време на Римската империя отглеждането му се разпространява в различни части на Европа. Вие принадлежите към семейство Rosaceae като ябълката, дюлята или крушата и към рода Prunus. Това е широколистно дърво.

В Испания черешовите дървета от долината Jerte са най-консумираният сорт. Най-добрите черешови дървета растат в този регион поради оптималните климатични условия. Най-култивираният сорт е Prunus avium - планинска череша, сладка или дива череша-.

Черешовото дърво издържа добре на ниски температури и тъй като цъфти късно, през месеците април и май, здравето на цветето обикновено не е застрашено, тъй като може да бъде увредено от температури под 0 ºC. Че ако, когато цъфти, е зрелище да видиш разширенията на черешовите дървета в разцвет, както можете да видите на снимките, които сме избрали по-долу. Зад цветята ще растат листата, които издържат цяло лято.

Плодът на черешовото дърво е череша или череша морело и е един от най-ценните летни плодове. Освен че е едно от най-красивите и декоративни овощни дървета, то е идеално за добра реколта от вкусни череши.

Грижа за черешово дърво

  • СВЕТЛИНА: в ранните етапи на растеж не понася добре пряка светлина, така че може да се наложи да покриете зараждащите се черешови растения. Тогава ще ви трябва пряка слънчева светлина.
  • ПОЧВА: черешовото дърво се нуждае от аерирана почва. Трябва да избягвате плътни и глинести почви. Техните корени са склонни да навлизат дълбоко в земята, така че ще ви трябва дълбока земя.
  • ПОДРЕЗБВАНЕ: Най-доброто време за подрязване на черешовото дърво е през есента, когато приключи плододаването, така че да е готово за зимата и следващия цъфтеж. Не подрязвайте посред зима.
  • НАПОЯВАНЕ:не изисква големи количества вода, но избягвайте крайностите. Не трябва да оставяте почвата да изсъхне или преовлажни. Трябва да поддържате лека влажност на почвата за перфектния му растеж. И недостигът винаги ще бъде по-добър от излишната вода.

японска череша

В Япония несъмнено е една от страните, където красотата на черешовите дървета се радва най-много. сортът, отглеждан в Азия, е Prunus serrulata (Сакура), а пристигането на пролетта се празнува с цъфтежа на дърветата.

Правенето на пикник под черешовите дървета е японска традиция. Вековният обичай е известен като ханами, което означава цъфтеж. Древните писания потвърждават, че традицията започва с императори и членове на императорския дворец.

1

Черешите

череши на дърво
череши на дърво

Яденето на череши и пикота е не само удоволствие за небцето, но и осигурява на тялото ви отлични хранителни свойства. Открийте свойствата на черешите.

2

Черешовите цветове са националното цвете на Япония

черешов цвят
черешов цвят

Известни като Сакура на японски, тези бледи цветове са символ на нещо повече от пролет, тъй като представляват обновление и надежда.

3

Пикниците или ханами са по-зрелищни през нощта

черешов цвят
черешов цвят

За тези провинциални вечери, известни като йодзакура, японците окачват хартиени фенери на черешовите дървета, за да ги осветяват.

4

Черешовите дървета в САЩ датират от 1912 г.

Япония изпрати дърветата в САЩ като символ на приятелство и добра воля. През 1915 г. САЩ му се отблагодариха с доставка на цъфтящи дрянови дървета за Япония.

5

Пиковият цъфтеж е около 4 април

Въпреки че пиковият цъфтеж варира всяка година, той се определя като денят, в който 70% от черешовите дървета на Тошино са отворени. Периодът на цъфтеж може да продължи до 14 дни.

6

Прогнозите не могат да се правят твърде далече

Искате ли да се насладите на черешовите цветове в цялото им великолепие? Ще трябва да изчакате до март, за да планирате пътуването си, тъй като тогава започват да се правят прогнози.

7

Cherry е най-продаваният аромат в САЩ

Най-добрият парфюм в САЩ е Bath and Body Works, Japanese Cherry Blossom. Всяка година се продават тридесет милиона единици от сместа от вишнев цвят, пресни круши, листенца от мимоза и сандалово дърво.

8

В Япония това е най-буколичният изглед на черешови цветове

Изображението на черешови цветове, обрамчващи планината Фуджи, е много често срещана гледка на пощенските картички, благодарение на местоположението му около езерото.

9

В САЩ вишневият цвят се свързва със столицата на нацията

Заобиколен от цветя, град Вашингтон привлича милиони посетители през пролетта и е гореща туристическа точка в страната през пролетта.

10

Нито Вашингтон, нито Япония имат титлата столица на черешовия цвят на света

По-скоро това е Мейкън, Джорджия, където има повече от 300 000 черешови дървета. Въпреки че тези дървета очевидно не са местни на юг, Уилям А. Фиклинг-старши, местен брокер, открива едно в собствения си заден двор през 1949 г. По време на бизнес пътуване до Вашингтон, окръг Колумбия, той научава повече за цветята на черешовото дърво, които да донесе повече до родния си град.

11

Черешовите цветове не винаги са розови

Сортът Takesimensis, известен с белите си цветя, всъщност е по-разпространен, отколкото си мислите. Други цветя могат да променят цвета си през целия период на цъфтеж, като Ukon, които преминават от зеленикаво-жълто към бяло, преди да станат розови.

12

Всяко дърво може да цъфти само за максимум една седмица

Докато сезонът на цъфтеж на черешите обикновено продължава около месец, от момента, в който първото до последното дърво цъфти, всяко дърво може да цъфти само около седмица. Дърветата обикновено живеят от 30 до 40 години.

Популярна тема