Това са основните ключове за устойчива градина

Това са основните ключове за устойчива градина
Това са основните ключове за устойчива градина
Anonim

В правилния избор и групиране на растения е един от ключовете за добра градина. Това трябва да се основава на качествата на видовете, техните изисквания към светлина, вода и вид на почвата; в неговите размери, форма и текстура; в цветовете на листата, цветята и плодовете и в тяхното сезонно поведение. Най-добрият начин да подходите към този въпрос, който може да бъде сложен за феновете, е да изберете само един или два от гореспоменатите критерии, тези, които най-много ви харесват, и да се ръководите от тях. Разбира се, без да забравяме, че крайният ефект от най-сложната композиция може да бъде развален, ако съберем растения с много различни нужди от светлина, напояване или тип почва.Най-ефективната и печеливша формула? Съберете онези растения, чиито качества сте проверили, и ги комбинирайте според някаква обща характеристика:

 • Цветът на цветята или листата. В първото използва намалена гама от подобни тонове или в мек контраст, за да постигне хармонично цяло. Взаимодействието на тонове на зеленина, от различни зелени до сребристи, синкави или изпъстрени с кремаво или жълто, е достатъчно привлекателно като връзката на композицията.
 • Ботаническо родство. Поради сходството на формите и нуждите, концентрацията на иглолистни дървета, треви, сукуленти, ароматни растения обикновено води до… В допълнение, колекции от някои видове, които идват в голямо разнообразие от размери или цветове – далии, рози, камелии, божури, ириси, рододендрони, азалии и др.–
 • Изискванията на растенията. Може също да се ръководите от желанието да спестите време и усилия в градинарството. След това изборът клони към храсти и ароматни растения, за разлика от многогодишни и едногодишни сортове цветя.
 • Временност. Ако искате да се насладите на ъгъл на терасата или градината през определен сезон, групирайте там растенията, чието най-голямо великолепие се проявява по това време.йени

Притежаването на красива градина не трябва да води до по-висока консумация на енергия в дома ви. Нито за вашия джоб, нито за планетата. Има начини да имате и да се наслаждавате на зелено пространство, което е устойчиво и екологично. Следвайте тези съвети, за да избегнете грешката с

Три основни ключа за по-устойчива градина

 • Имитирайте природата. Поставете местни растения, които се адаптират към околната среда, така че грижите за тях да са по-лесни и да използват малко вода. Ароматните растения са перфектни, като лавандула, розмарин или мащерка, но също и кактуси или алое вера.
 • Засяване на семена. Те са много по-евтини от напълно порасналите растения. Освен това те се разпространяват много повече.Изберете тези с биопечат, който гарантира, че не са били генетично модифицирани или променени от торове, пестициди или изкуствени обработки.
 • Домашно компостиране. Осигурява необходимите хранителни вещества за естественото развитие на растенията. Можете да направите своя компост с градински отпадъци, като листа или растения или с органични отпадъци (плодове, зеленчуци, черупки от яйца…). На дъното на компостера поставете клони, шишарки и др. и след това органичните остатъци на малки парченца и се оставят на въздух. След около 8 месеца ще бъде готов.

Нямам търпение да се насладя на градината! В този отчет ви даваме идеи за евтини идеи за декориране на вашето външно пространство с малък бюджет.

Образът на градината, нейното усещане за баланс и ред, въздействие или иновация зависят до голяма степен от комбинацията от растения, които правите. Казваме ви как можете да получите регистрация.

 • Спестете пари, като поръчате изрезки от приятели.
 • Вземете предвид ориентацията. Изберете растенията, които най-добре отговарят на вашите нужди и тези на вашата тераса. Ако искате вашата градина да издържи дълго време, никога не поставяйте видове, които изискват слънце, на тераса, обърната на север.
 • Ако живеете в регион със сух климат без много дъжд, най-добре е да изберете изкуствена трева. Поддръжката на естествената трева изисква много поливане и ако сте в сух климат, сметката ви за вода ще нарасне много през летните месеци.
 • Избирайте растения, които са устойчиви на слънце, за да не изразходвате повече вода от необходимото.
 • И ако имате или искате да осветите вашата градина, вътрешен двор, веранда или тераса, изберете слънчеви лампи, те са най-добрият вариант да избегнете ненужната консумация на енергия.
 • Тераси и градини с по-малко потребление на вода? Да, с местни растения и повърхности, покрити с камъни, чакъл, дървесна кора…

1

Градина в горски стил

еко градинско озеленяване

Групи от различни екземпляри многогодишни и едногодишни растения, с нежни листа и малки цветя в класове и гроздове, съставят тази импресионистична сцена от цветни петна под приглушена светлина.

2

Зелена геометрия

градина с храсти

Интересът на тази плантация се крие в различната зеленина на листата. Храстите са от различни видове, но са подрязани в подобна заоблена форма, за да създадат образ на единство и контрол.

3

Нотка изтънченост

еко градинско озеленяване с лалета кралица на нощта

Това е в цветовата схема. Тъмно лилавото на лалето „Кралицата на нощта“влиза в диалог с розовите и лилави щрихи в листата и цветовете на трайните насаждения, докато контрастира със сребристите тонове в този пролетен масив, подходящ за атлантически климат.

4

Практична и винаги нова градина

Засаждането в саксии е добро тестово поле за тестване на групирането на видовете. Така различните растения могат да се съединяват, променят позицията си или заменят отново и отново, докато се намери желаният естетически ефект, който след това ще бъде пренесен на земята с по-голяма гаранция за успех.

5

Контраст на размера

Заешкото ухо (Stachys byzantina) и миламорите (Centranthus ruber) изглеждат по-деликатни на фона на големи листа на кана, все още без цветове.

6

Погрижете се за ориентацията и размерите

Изберете видовете, които ще засадите според ориентацията на терасата и изчислете размера на саксията въз основа на размерите, които растението достига, когато расте.

Photinia red robin, от The Green Room Landscaping Studio.

7

Външни подови настилки

Дървото и глината са най-използваните външни подови настилки. И в двата случая се уверете, че имат специфични обработки, които ги предпазват от лошо време. Такъв е случаят с този технологичен композитен дървен под в сиво, монтиран от Ландшафтно студио La Habitacion Verde. Саксиите показват красиви лентолистни растения.

Не пропускайте тези саксии и кашпи, стилна основа.

8

Оранжерия във вашата градина

Ако имате достатъчно пространство, инсталирайте оранжерия, за да работите по-удобно през зимата. Това ще ви позволи да подготвите лехите за сеитба 3 или 4 седмици предварително и ще разширите репертоара от видове и вегетационни сезони. В Bauhaus ще намерите дървени навеси с всякакви размери и оранжерии.Саксия с чиния в цвят теракота и антрацит (от €4,99). И тенджери (от €0,89).

9

Регулируем спринклер

Ако имате средно голяма градина и искате да засадите естествена трева в нея, трябва много да внимавате с консумацията на вода. Вместо да го поливате с класически маркуч, използвайте спринклерна система, която е лесна за инсталиране и има автоматичен таймер, за да спестите пари и енергия.

10

Градина с тераса

Ако бихте искали да имате мини градина у дома, но пространството ви пречи, ви предлагаме да посетите тази страница, където обясняваме стъпка по стъпка как да направите вертикална градина.

Ако не разполагате с много умения за „Направи си сам“, можете да си купите миниградинка, за да започнете да отглеждате свои собствени зеленчуци и плодове.

11

Средиземноморска градина

Върху ароматните видове пада пъстрата сянка на маслиновото дърво. Изображение, което напомня за родната гора и е много лесно за правене и поддръжка.

12

Пълна простота

Има много малко елементи, които заобикалят това павирано пространство: дървета, храсти, които правят жив плет, катерачки по стените и някои саксии, всички изключително лесни за поддръжка и много функционални.

13

Буколична поляна

Картина, постигната за няколко години с едногодишни и многогодишни растения, които се презасаждат и разпространяват сами – или с помощта на насекоми –: теменужки, еригерон, карамфили, власатка, паяжинообразни акари, луковици…

14

Див въздух

Естествените форми на храстите покрай пътеката и катерачите по перголата пресъздават място, където влизането събужда щипка емоция и романтично приключение, изненада и любопитство.

15

Цветен двор

Павираният под прави работата много по-лесна. За да компенсирате издръжливостта му, засадете малки сенчести дървета и обилно цъфтящи катерачки.

Популярна тема