Кога да засадите луковици и как да се грижите за тях

Съдържание:

Кога да засадите луковици и как да се грижите за тях
Кога да засадите луковици и как да се грижите за тях
Anonim

Искате ли да започнете да засаждате луковици? Пролетта е подходящо време, ако искате те да цъфтят следващото лято. Има голямо разнообразие, от което да избирате, както на закрито, така и на открито. Не е необходимо да сте експерт, за да ги отглеждате, но е важно да знаете, че преди засаждането луковиците трябва да престоят 2 до 4 месеца - в зависимост от сорта - на хладна температура (хладилникът е подходящо място), така че ускорете тяхното покълване, когато ги засадите.

Искате ли да отглеждате луковици на терасата? Някои сортове растат чудесно дори в саксия; Важното е да имате адекватна и достатъчно почва, за да покриете луковиците на дълбочина от около 10 см, - въпреки че зависи от техния размер - която се дренира добре и е обогатена с компост или тор.

Инструменти и съдове, от Nordal.

Луковици: есен до пролет

Първата стъпка е да купите здрави луковици,т.е. проверете дали нямат дупки и дали са твърди; ако натиснете с пръсти основата на крушката и тя потъне, това означава, че е зле запазена.

Също така е важно да имате почва, която се дренира добре,която не се напоява с вода. За да се подготви почвата, мястото за засаждане трябва да се обработи с мотиката и да се продълбочи около 20-25 см, за да е рохкава, мека и проветрива. Градините с твърда, компактна почва не позволяват на кислорода, водата и хранителните вещества да достигнат до корените на растенията; Поради тази причина е препоръчително да аерирате и разрохквате почвата с подходящ инструмент, за да може да поеме водата и да позволи на въздуха да циркулира.

Фирмата Gardena предлага аератора Combisystem (12,63 € на Amazon.es) за тази цел, аксесоар с три зъба, адаптивен към работни дръжки и идеален за аериране на почвата, без да наранява корените. Изработена от висококачествена стомана, тя е широка 9 см, което я прави най-подходяща за каменисти терени и близко разположени растения.
Препоръчва се, макар и не задължително, да се добави органичен тор и да се смеси с почвата като мулч, торф или оборски тор.

Как да засадите луковиците

По отношение на засаждането му трябва да се спазва разстояние 10/12 см между луковиците; Що се отнася до дълбочината, като правило е валидно да се знае, че горната част на луковицата трябва да бъде покрита със слой почва с дебелина, равна на височината на луковицата.Вземете необходимите инструменти. Садилките за луковици са много полезни и ще улеснят задачата ви, ако трябва да засадите много луковици в градината си.

Най-добрите сеялки за луковици:

Gardena

15, €61

PJYPL

6,99€

на Lyan

45, €99

Zerodis

204, €62

Тъй като не обичат прекомерната влажност и понякога имат проблеми със сухия сезон, се препоръчва редовно поливане. Вече знаете, че луковиците имат по-голямо въздействие, когато са засадени повече от един и същи сорт и цвят, но… тенденцията е да се смесват на случаен принцип, да се разпръснат небрежно из градината и да се засадят точно където паднат. Толкова естествено!

Отгледаните във вода луковици предизвикват максимален визуален интерес, седейки в своите вази с тясно гърло

Вази, от House Doctor.

Кога ще се появят? Заедно със криволичещите форми на сивкаво стъкло, те образуват тандем със скулптурно призвание.

Луковици в саксии

Фирмата IB Laursen залага на крушки за комбиниране с различни чаени свещи на масата. Център на най-флиртуващите!

Засаждането на малки луковици вътре в къщата също дава добри резултати за следващия му цъфтеж. Изберете малък сорт и подходящата саксия; единственият съвет е да ги държите далеч от отопление, което е толкова пагубно за растенията като цяло.

Луковични растения

Има много луковични растения, които можете да изберете за вашата градина или вътре в къщата, тук ви оставяме най-красивите:

БУЛБОС И КОМПАНИЯ

Geolia Selection Bulbs (€5,99), в Leroy Merlin.

Зюмбюли, лалета, нарциси… Луковиците на цветя предоставят множество творчески възможности както на закрито, така и на открито.Съхранявайте ги в хладилника, в чекмеджето за зеленчуци, за 7 до 15 дни, за да ускорите покълването им, засадете ги през есента в различни цветове до маргаритки и лавандула и им се насладете през пролетта!

Inter Flowers GmbH

18, €95

Аксесоари, инструменти и контейнери за грижа за вашите растения:

Umbra

31, 97 €

Ecosides

9, €99

WELLXUNK

14, €69

NCYP

21, €90

HERCHR

28, €69

малайци

52, €41

WANFEI

26, €99

WORKPRO

33, 14 $

LERWAY

17,99 €

Lewondr

25,99 €

OFFIDIX

18, 63 $

Биотоп

14, €95

Популярна тема