Идеи за поддръжка на вашата изба у дома: винарска изба

Идеи за поддръжка на вашата изба у дома: винарска изба
Идеи за поддръжка на вашата изба у дома: винарска изба
Anonim

Съхраняването на няколко бутилки вино у дома за няколко месеца е лесно, но за да се създаде малка винарска изба, която да издържи във времето, са необходими специални условия на влажност, светлина и температура, които трудно се намират в традиционен под. В този случай най-препоръчително е да се сдобием с винарска изба с размери, подходящи за нашите нужди.

Нищо не се съчетава по-добре с добро вино от правилната чаша; толкова много, че неговите характеристики могат дори да променят вкуса на бульона. Идеалната чаша трябва да е гладка и прозрачна, с тънък ръб и високо стъбло, за да я държите, без да нагрявате съдържанието й, и с тяло, по-широко от устата, за да оцените ароматите.Важно е виното да се сервира в подходящите, големи, прозрачни стъклени чаши. Добавете малко към вашата парти маса, без да се притеснявате да ги комбинирате с обичайните си стъклени съдове: със сместа ще придобиете динамика и баланс.

Как да съхраняваме виното, за да го запазим перфектно

  • Температурата. Избраното място за съхранение на бутилките вино трябва да има температура между 13 и 16 ºC. Освен това е много важно да няма вариации в термометъра; Ето защо отоплението е голям враг на виното. Складово помещение в сутерена може да бъде отличен вариант като винарска изба.
  • Светлината. Пазете се от светли места! Постоянната естествена светлина върху бутилките с вино може да съсипе съдържанието им. Следователно чашите, избрани за бутилиране, обикновено са зелени или тъмнокафяви и почти непрозрачни, с цел да се избегнат UVA лъчите, които са толкова вредни за съхранението на виното.
  • Положението на бутилките. Първата препоръка за съхранение на вино е хоризонталното му разположение; бутилките трябва да се съхраняват в легнало положение, така че тапата винаги да е в контакт с виното и да се избегнат пукнатини в тапата, което гарантира нейната херметичност.

В какъв ред се пият вината

Обичате ли да опитвате различни вина по време на вечеря? Правилният ред е да започнете с белите и след това да преминете към червените, за да завършите с най-старите; най-важното е да разпределите чаша за всяко вино. За да ги различите, в Lavinia ще намерите цветни маркери.

Оксигенацията на виното

Сензорните характеристики на виното се подчертават, когато то влезе в контакт с кислород. В зависимост от сорта и годините на отлежаване, трябва да се остави да се насити с кислород повече или по-малко време, преди да се консумира. Можете да отворите бутилката или да я сервирате в декантер. Белите вина, например, могат да се сервират без чакане, докато запасите се нуждаят от около 20 минути оксигенация, а големите резерви между 30 и 60 минути, за да дишат.

Покривки с незаличими петна от вино, особено червено вино, са повече от чести; избягвайте го с подходяща противокапкова система. Те са под формата на пръстен за гърлото на бутилката, алуминиеви дискове, които се поставят в устата или дозатори.

Съвети

хладилник за вино

ПОЧИВАНЕ НА БУТИЛКИ. Противно на общоприетото схващане, редовната смяна на бутилките изобщо не е от полза за виното. Предпочита да почива тихо, без вибрации и внезапни движения.

ВЛАЖНОСТ. Затварянето на бутилката, след като виното е бутилирано, трябва да е херметично; Поради тази причина е важно да изберете среда с влажност най-малко 70 или 80%, където коркът запазва своята постоянна еластичност и не се напуква.

Le Chateau

декантер за вино

45, €99

Ръчно издухан кристал без съдържание на олово.

ROD Wine

Комплект чаши за червено вино

44, €90

Изработено от титаниево стъкло.

Vinenco

Аератор за бутилка вино

14,99 €

И против накапване!

Cecotec

Винен бар Grand Sommelier

259, 08 €

Побира 15 бутилки вино.

WIWONEY

Интелигентен автоматичен декантер

29,99 €

Автоматично изливане и аератор

Relaxdays

Дизайнерска поставка за вино за 6 бутилки вино

22, €45

Изработен от дърво и с практична дръжка.

Флауно

Електрически тирбушон

31, 99 €

Пълен комплект за любителите на виното.

Популярна тема