Как да почистите и съхранявате килима: препарати за почистване на килими

Съдържание:

Как да почистите и съхранявате килима: препарати за почистване на килими
Как да почистите и съхранявате килима: препарати за почистване на килими
Anonim

Почистването на килими изисква дълбоко почистване,поне веднъж годишно. Така че, ако планирате да го съхранявате през пролетта, това е чудесна възможност да го направите сега, така че да се поддържа в перфектно състояние, докато не го приберете обратно през есента. Разбира се, винаги можете да го занесете в професионален сервиз, за ​​да го почистят, много пъти те ги държат с месеци, докато не ви потрябват отново.

Можете да използвате една от тези 10 ръчни парни прахосмукачки, въпреки че винаги е препоръчително да тествате устойчивостта на цвета при високи температури върху незабележима част от килима и да използвате минимално ниво на парата.Преди почистване с пара е много важно първо да почистите с прахосмукачка косата и праха. След това включете парата с функцията за изсмукване едновременно.

Как да почистите килима на ръка?

По-лесно е, отколкото си мислите. Например, за да премахнете праха, трябва да използвате прахосмукачката редовно, когато е възможно, от двете страни. Що се отнася до честотата, тя ще зависи от употребата. Килимът за хола не е същото като аксесоар за спалня. Прахосмукачките без торба са практични и функционални, изберете модела, който отговаря на вашите нужди.

Най-добрият трик за елиминиране на лошите миризми, включително на тютюн, е да поръсите сода за хляб върху целия килим и след това да почистите с прахосмукачка. Когато вкъщи има домашни любимци, препоръчваме ви да си създадете домашен депилатор, като тези по дрехите, но в макси вариант. Този прост занаят се прави с празна бутилка, покрита с уплътнителна лента, така че ще имате много ефективен валяк за премахване на космите.Ето и други идеи за премахване на космите от вашия домашен любимец.

Ако килимът е в зона с голям трафик, препоръчително е да го завъртате 2-3 пъти годишно, така че износването на килима да е подобно. Завъртането ще бъде на 180º, частта, която е отдясно, ще бъде отляво и обратно.

Съвети за премахване на петна

Когато говорите за килими и петна, най-важното нещо е да сте наясно, че трябва да действате бързо, за да предотвратите изсъхването на петното. За лесно и бързо почистване на килим е важно да знаете с какво си имате работа. Много е важно да оставите тъканта да изсъхне добре след операцията по почистване, затова се опитайте да не я използвате 8 или 10 часа.

Твърдите петна се отстраняват чрез загребване на разлято с лъжица или чрез изстъргване на повърхността. Въпреки това, когато замърсяването е причинено от течност, ще трябва да използвате абсорбираща хартия.Напълно е забранено да търкате попадналата субстанция, защото това ще доведе до разпространение на петното.

Как да почистя килима на химическо чистене? Започнете от ръба на петното и продължете навътре. Ако трябва да използвате вода за почистване на петното, то трябва да се подсуши добре. Даваме ви добър съвет, за да бъде съхненето перфектно и излишната вода да изчезне: поставете кърпа под зацапаната зона. Най-често срещаните петна се отстраняват с четка във вода с оцет или вода с малко амоняк.

Видове петна по килима

Мръсотията е много често срещана в този тип текстил и е може би една от най-потърпевшите части на къщата. Настъпваме ги, понякога се късат, върху тях падат всякакви предмети и течности… Белите дрехи също имат трудни петна, но ние имаме най-добрите съвети, за да ги запазим безупречни. Ето няколко съвета за почистване на твърди и течни отпадъци:

  • Мазни петна. Масло, масло, кремове, мед или мастило с химикалка Избършете. Нанесете неутрален препарат за килими с гъба и подсушете с кухненска хартия или чиста бяла кърпа.
  • Петна от кафе. Попийте течността с кухненска хартия или прахосмукачка. Нанесете разтвор от неутрален препарат, мек оцет и топла вода с гъба и изплакнете с чиста бяла кърпа и подсушете с абсорбираща хартия. Този метод е ефективен и върху мляко, чай, какао, шоколад, сладолед, вино, спиртни напитки, безалкохолни напитки, петна от кръв…
  • Петна от сос. Отстранете остатъците от петна с топла вода и чиста бяла кърпа. Нанесете неутрален препарат, разтворен в топла вода с гъба и изплакнете с бяла кърпа и подсушете с хартия. Следвайте същите стъпки с остатъци от яйца, плодови сокове, повръщане…
  • Петна от кал. След като изсъхне, изчеткайте и почистете с прахосмукачка. След това нанесете разтвор от топла вода с амоняк (три части вода и една част амоняк) с гъба и изплакнете с топла вода и чиста бяла кърпа и оставете да изсъхне.

Най-добрите препарати за почистване на килими:

Бисел

190, €80

Бисел

329,00 €

Kärcher

249, €80

Бисел

329,00 €

Къде да съхранявате килима

Смяната на сезона у дома предполага поддържане на килима, за да го почистите от прах и акари, но преди всичко трябва да го предпазите от екстремни температурни промени и влага.Ако искате да го изолирате още повече от прах и влага, съхранявайте го в найлонова или платнена торбичка. Винаги, когато можете, съхранявайте килима хоризонтално, без да поставяте нищо върху него. Още един вариант, преди да го навиете, можете да намажете с нафталин и малко дафинов лист върху повърхността на килима.

Първото нещо е да почистите и дезинфекцирате килима,след което да го разклатите. След изпиране и изсушаване е препоръчително да поставите стар чаршаф на пода, под парчето, за да започнете да навивате килимите, така ще избегнете трайни следи и бръчки. Избягвайте да ги огъвате за по-дълъг живот.

За да съхранявате големите килими вероятно ще ви трябват два чаршафа. Килимът трябва да е в центъра на чаршафа и оставете около 30 см лист по периметъра на килима. След това направете руло с килима и чаршафа. Останалият лист го прегънете навътре. Чаршафът, който виси отгоре и отдолу, го завържете с фино въже, сякаш е обвивка на бонбон.Накрая закрепете ролката, като завържете връв или използвате опаковъчна лента; ще ви трябват три, отгоре, отдолу и в средата, ако е голям килим.

Преди да приберете килима за лятото,проверете дали някоя от купчинките не е хлътнала, защото краката на мебелите често оставят следа. Опитайте безупречен трик, за да се върнете към нормалната си форма: поставете кубче лед върху мястото за няколко минути и то ще бъде като ново.

Популярна тема