Къде и как да настроите пералня у дома: 24 съвета

Къде и как да настроите пералня у дома: 24 съвета
Къде и как да настроите пералня у дома: 24 съвета
Anonim

Ако трябваше да попитате някого коя домакинска работа харесва най-малко, обзалагаме се, че прането ще бъде сред най-популярните отговори. Между прането, сушенето и сгъването може да изглежда непосилна и привидно безкрайна задача. Но освен ако нямате навика да изхвърляте дрехите си всеки път, когато се изцапат, това е скучна работа, която трябва да свършите. За щастие, едно удобно перално помещение може да ви помогне да направите работата по-малко скучна. Независимо дали правите домашно пране от нулата или ремонтирате съществуващо перално помещение, има много аспекти, които трябва да имате предвид между местоположение, оформление, уреди, материали, дизайн и организация.

Избор на правилното място за пералното помещение

Местоположението е от решаващо значение. "Най-важното нещо, което трябва да вземете предвид, е как живеете!" обяснява интериорният дизайнер Маги Дилън. Разбира се, изхвърлянето на пералнята и сушилнята в мазето може да свърши работа от гледна точка на функционалността, но практично ли е? „Пералното помещение е най-важният елемент в ежедневния семеен живот освен кухнята“, добавя дизайнерът Катрин Мелвин. „Ако дрехите са лесно достъпни, всичко работи по-добре.“Мелвин твърди, че „прането трябва да е възможно най-достъпно“. Други декоратори предлагат да изберете място по-близо до спалните… "откъдето идват мръсните неща!" Не пропускайте тези идеи, за да спестите място у дома: възползвайте се от ъглите.

Но ако сте ограничени поради липса на място или проблеми с бюджета, може би най-доброто местоположение е навсякъде, където можете.„Ако няма специално перално помещение, много хора ще държат пералнята и сушилнята си в кухнята под плота или в банята“, казва Лора Джонсън, анализатор за изследвания и разработки в LG Electronics USA. „В тези райони вече е монтиран водопровод, което позволява на собствениците на жилища да спестят повече пари за строителство.“Ако никоя от тези зони не работи за вас, опитайте да включите зоната за пране в оформлението на дома си. „Вижте дали можете да намерите начин да скриете уредите. Можете ли да построите шкаф, който да прилича на вградено място за съхранение или шкаф?“Дилън казва. Във всеки случай, каквото и пространство да изберете, трябва да отговаряте на определени технически изисквания.

От какво се нуждае едно перално помещение?

  • 1 Вода. Не можете да перете дрехите си, ако нямате вода. Може да изглежда очевидно, но е важно да се гарантира, че пералното помещение има входове и изходи за вода.Водопроводчикът може да ви даде съвет и идеи, преди да вземе каквото и да е решение, за това къде можете да инсталирате тези връзки. Разполагането на перално помещение близо до стая, която вече има водопроводна инсталация, като баня или кухня, ще направи по-лесно (и по-евтино!) водопроводчикът да закачи уредите. (За тези без перално помещение, спестете пари, като преобразувате неизползван килер или килер в тези зони.)
  • 2. Електричество. По същия начин ще искате да сте сигурни, че вашите електрически контакти могат да поемат нуждите на по-големи уреди. Консултирайте се с електротехник относно мощността, от която ще се нуждаят вашите уреди, и вида щепсели и контакти, от които се нуждаете в пералното помещение.
  • 3. Вентилация. Също така е важно стаята да има подходяща вентилация. Пералните и сушилните произвеждат много влага, която може да бъде благоприятна среда за алергени като мухъл и плесен.Не само ще имате нужда от външен достъп за вентилационния отвор на сушилнята, но също така ще имате нужда от прозорец или изпускателен вентилатор, за да намалите влагата във въздуха. Ако нямате прозорец, добра идея е да инсталирате вентилатор или влагоуловител, за да премахнете излишната влага от пространството.

Вдъхновете се и вземете идеи от снимките по-долу:

1

Перално помещение и мултифункционална ютия

перално помещение и многофункционална ютия

Това е истинска мечта, с място за уреди и дъска за гладене. Но също така къде да имате под ръка и добре организирано всичко необходимо за тези и други задачи. Като например миенето на вашето куче или правенето на проекти „Направи си сам“и „Направи си сам“. Не пропускайте всички ъгли и детайли на тази пералня и стая за гладене.

2

Използвайте стените

перално помещение и ютия

Авторката на blog.jennasuedesign.com е проектирала стаята си за почистване по такъв начин, че е поставила пералните машини на стената и е оставила място за продуктите в зона, обособена с бариера под формата на плъзгаща се врата.

3

В коридора

перално помещение и ютия в коридора

Мебел с рафтове и закачалка са от съществено значение за окачване на прясно изгладени дрехи без набръчкване. Дори да смятате, че нямате място, въпросът е да направите транзитните зони печеливши. В случая модулът за организиране на чисти дрехи беше разположен в коридор.Мебели Spais a Mida. Закачалка за портманта, от Ikea. Метална кутия, скандинавски стил.

4

Кухненски ъгъл за миене

Ако кухнята не е достатъчно голяма, за да създадете отделна зона за пране, запазете място за тези уреди. Поръчайте нисък шкаф за съхранение на перилните препарати и плот, за да получите допълнителна повърхност за поставяне на кошовете за пране. С два високи рафта ще увеличите складовата площ, без да претоварвате пространството. Липсват рафтове (12,95 € всеки) и кошници Värde (8,99 € всеки). Пералня и сушилня Miele. Хладилник, от Smeg.

5

Перално помещение с вътрешна сушилня

Това е лукс, който се цени още повече в дъждовните дни. Има модели, които се закрепват към стената и са много дискретни. Дизайнът му е компактен и скрива струните вътре; когато дойде време за закачане, те се удължават и фиксират към противоположната стена. Фирми като Leifheit имат модела Rollfix (€20,59 в Leroy Merlin). Повече информация за стенни и таванни въжета за дрехи на www.barquia.com.

6

Шкаф до пералня

В това помещение за пране и гладене пералнята има два долни шкафа, които могат да се свалят, и няколко кошници. В едната се съхраняват мръсни дрехи, а в другата сухи, готови за гладене. Тази втора мебел има по-малка дълбочина, за да се адаптира към колоната на стената. Мебели от ламинат на фирма Сандой. Пералня Miele.

7

Малка площ за миене

Това малко перално помещение изглежда отвън просто като още един кухненски шкаф тип килер. Той е малък, но практичен, защото разполага с колонна пералня и сушилня; Има място за дъската за гладене и има рафт за поставяне на центъра за гладене. Уреди от Bosch.

8

Скрити в шкафове

В този случай всичко свързано с пране, гладене, пране и почистване на дома е организирано и скрито в шкафове; Дори ако е планирано предварително, щепселът и изходът за вода могат да бъдат монтирани на стената, необходими за поставяне на пералнята.Гардероб от програма Гардероб, на фирма Kibuc, с осем врати на панти и бял лак (€1730).

9

Отделна стая

Това е мечтата на всеки човек, който се сблъсква с огромни планини от дрехи, чакащи да бъдат изгладени. Екипът на Deulonder го превърна в реалност с тази фиксирана маса върху мебел с чекмеджета и рафтове, която включва и колела за преместване. Модул с подвижни тави позволява прясно изгладените дрехи да почиват, както и щангата. А в подредените кошници изпраните дрехи чакат реда си.

10

Скрита зона за измиване

Местоположението на пералнята и сушилнята не трябва да се ограничава до кухнята. Ако ги поставите в колона и ги поставите в шкаф с врата, можете да ги поставите във всяка стая на къщата, тъй като ще бъдат скрити. Разбира се, ще трябва да адаптирате електрическата и ВиК инсталациите.

11

Зона за миене от едната страна

Ако имате свободна стена, възползвайте се от нейния вертикален капацитет за съхранение, за да организирате зона за пране и гладене. Тук метален рафт дава възможност да държите изпраните и изсушени дрехи под ръка в кошници (от €8,95) и пластмасови кутии (€10 всяка).До нея дъската (24,95 евро) и ютията се съхраняват в същата опора (23,75 евро). А от бара (23,50 евро) виси дъска за гладене на ръкави (8,95 евро). Всичко, от El Corte Inglés.

12

Перилни препарати по поръчка

Омекотител, белина, перилен препарат за бели и цветни дрехи, специфичният за деликатни дрехи… Увеличава се броят на продуктите, посветени на грижата за дрехите. Ще ви бъде по-удобно да получите достъп до този, който търсите, ако ги обедините в кошница. Това, изработено от пластмаса, се почиства лесно, ако се разлее. Това е от Vigar (€22,10).

13

Сгъваема въже за дрехи

Въжето за дрехи Brabantia Wallfix е монтирано на стената. Докато не го използвате, той остава сгънат в метална кутия и почти не заема място. Но когато имате нужда от него, той се отваря с едно движение и може да побере дрехите на цяла пералня (€129,90).

За да не се налага всеки път, когато отваряте въжето за дрехи, да сваляте мебели, в идеалния случай трябва да ги окачите достатъчно високо. Преди да фиксирате местоположението му, изчислете размерите му в разгънато състояние: 179,5 x 182 x 109 cm. Тъй като външните кабели са с дължина 120 см, Wallfix ви позволява да закачите големи дрехи.

14

Ъгъл за миене с мивка

Със сигурност ви се е случвало повече от веднъж: преди да поставите дрехата в пералнята, откривате петно, което трябва да изтъркате с ръка. Скрито зад плъзгащи се врати, това кътче за пране разполага с кран и таванни релси като въже за дрехи.

15

Закачалки зад вратата

Когато къщата е малка, нуждата от намиране на място за съхранение на дъската и ютията може да се превърне в проблем.Решението? Фиксирайте няколко кукички зад вратата и закачете дъската на тях. Що се отнася до ютията, има скоби за стена, които позволяват да се съхранява вертикално, за да заема по-малко място. На изображението куки за връхни дрехи Lillholmen (9,50 €/2) и поставка за ютия Variera (6,99 €). И двете са от Ikea.

16

Кошницата за клещи

Така че никой да не избяга и да можете да ги използвате навсякъде, където съхранявате дрехите си, тази кошница завършва със закачалка, която ви позволява да я окачите на въжето за дрехи или чрез фиксирани шнурове, или чрез мобилен сгъваем дизайн. От фирмата Vigar (19,20 евро с 12 пинсети).

17

Зона за миене в кухнята

Някои оформления на къщи включват въже за дрехи до кухнята. Ако това е вашият случай, помислете за възможността да го затворите, за да създадете зона с пералня и сушилня. Като този, който също включваше шкафове с малка дълбочина за организиране на практичен килер с бутилки, консерви, контейнери за напитки и почистващи продукти.

Как да инсталирате: Пералнята и сушилнята трябва да са разположени близо една до друга, за да се улесни преминаването на мокрите дрехи от едната към другата. Инсталацията обикновено се извършва в колона - като пералнята е отдолу, за да има по-близък достъп до водозабора - или паралелно, както е на изображението, обединени с плот.

18

Скрита пералня

Вижте тази таванска баня. Долната част е използвана за инсталиране на пералнята, скрита зад две врати, изработени по мярка, които симулират гардероб. Ако харесвате идеята, можете да я приложите и в други зони със скосени тавани, като секцията под стълбище или тавана на къща с двускатен покрив.

19

За дрехи

Вие, по-добре от всеки друг, знаете, че е важно да отделяте цветните дрехи от белите, за да избегнете неочаквано обезцветяване. Но… какво да кажем за другите членове на вашето семейство? За да избегнете объркване, поставете две кошници: една бяла с дрехите от този цвят и друга за другите дрехи. Този, от House Doctor, има дръжки, така че можете да го приближите удобно до пералнята (15,50 € в скандинавски стил).

20

Grow Shelf System

Модулните композиции ви позволяват да разширите своя складов капацитет въз основа на това, от което се нуждаете във времето. Системата Elfa от Howards Storage World е фиксирана към стената и редува кошници, рафтове, опори за окачване на почистващи продукти, дъски, в които се поставят малки контейнери… Композиция (900 евро).

По ред: Ако изберете отворена зона за пране и гладене, без шкафове, които да скрият съдържанието им, имайте предвид, че дрехите за гладене и продуктите ще бъдете оставени на гледката. Вземете кошници, кутии и контейнери: освен че ви помагат да организирате, те ще дадат усещане за единство на цялото.

21

Мебели с колела

Уредите бяха поставени под маса с колела, която служи като плот за поставяне на изгладените дрехи; Под мивката е скрит друг модул за почистващи инструменти, които са необходими, но не са атрактивни. Мебели от фирма BM, за продажба в Terrón. Хартия, от Osborne & Little (59,90 €/ролка).

22

Мини дрехи

Групирайте малки дрехи на мини въже за дрехи; този модел включва десет пинсети, които ускоряват работата и предотвратяват загубата на малки части (€21 в Muji).

23

Изтегляща се закачалка

Ако поставите тази закачалка до дъската за гладене, можете удобно да закачите дрехите си и да си спестите ходене до гардероба. Докато не го използвате, можете да го оставите сгънат. Слон, от Foppapedretti, от бук или орех (приблизително 62 € и 64 €).

24

Изчистване на буркани

С тях грациозно ще организирате мястото за миене. Скрийте пакета с препарат в шкаф и оставете симпатичен буркан наоколо, който ще пълните. Също така пинсетите могат да се съхраняват така. Пластмасови буркани на Habitat Store (€9,50 всеки).

Популярна тема