Как да се грижим за люляците: характеристики, поливане, грижи

Как да се грижим за люляците: характеристики, поливане, грижи
Как да се грижим за люляците: характеристики, поливане, грижи
Anonim

Люлякът е красив храст с ароматни цветя Това растение е непретенциозно и идеално за всички видове градини. Има завладяващ цвят и излъчва аромати, които всъщност ни позволяват да разкрасим дома, да декорираме екстериора и да направим цялата стая много по-приятно място.

За поддържане на люляците правилно ви даваме възможност да знаете какви са техните характеристики, вида на напояване и основните грижи.

Характеристики на люляците

Научното име е Syringa vulgaris. Принадлежи към семейството на маслиновите дървета (Oleaceae), по-специално към жанра на фанерогамните растения. Освен това те са широколистен храст, който води началото си от Балкана.

Люляковите цветя са камбановидни тръбести и са групирани в многобройни групи, висящи от клоните на гроздове, така че са идеални за декориране на вашата тераса, веранда или балкон със саксии ако са засадени в хубави големи саксии. Характерният им цвят е лилав, но можете да ги намерите в нюанси на розово и бяло; поради тази причина се използва в света на екстериорната декорация, като е силно желан от любителите на градинарството.

Идеалното време за засаждане е пролетта,, когато този сорт може да пусне корени и да натрупа запаси от хранителни вещества преди настъпването на зимата. Най-добре е да засадите люляк директно в земята, когато се появят пъпки, тъй като работата със семена често е по-трудна.

Красотата на букетите от люляк е идеална за създаване на красиви цветни аранжировки за дома ви с нашите идеи. Неговата красота и вкусният и интензивен аромат, който излъчва, го правят идеално подходящо цвете за украса на внушителни и буколични среди, като например старинни галванизирани метални кани.

Какво означават люляците?

Това е едно от най-издръжливите растения на открито, което може да достигне до 100 години. Според езика на цветята, люлякът е символ на доверие и истинска любов. Във виолетов тон е един от любимите за украса; всъщност той се превърна в цвета на 2022 г. с Pantone Peri Very.

Цветовете на техните корсажи също носят послания. Ако са бели люляци, те напомнят за невинност, докато тези с лилави тонове представляват духовност. Те са сенници, които предлагат комфорт, независимо дали се подаряват или се отглеждат.

Освен това, ароматът на люляк ни свързва с нашата творческа страна и внася хармония във всяко пространство във вашия дом. Много специален аромат, който има едно любопитство: парфюмеристите не могат да го извлекат чрез дестилация, така че това е флорална нотка, която се възпроизвежда синтетично в парфюмите.Поради това е едно от най-красивите растения за украса на вашия балкон или тераса.

Как да се грижим за саксийни люляци

Трябва да прецените как да се грижите за вашите растения с настъпването на пролетта, като имате предвид, че този сезон е моментът на максимален разкош за люляците.

Люлякът приема всички видове почви, но идеалното е да го засадите в неутрална или варовита почва, по-добре ако е дренирана почва с хумус. Поставете саксията на място с много светлина, с поне шест часа слънце на ден, тъй като лъчите благоприятстват цъфтежа му. Трябва да поддържате корените хидратирани, предотвратявайки изсъхването на почвата между поливането и поливането, но осигурявайки добър дренаж. Торете само през пролетта, защото ако го направите извън този сезон, растението няма да цъфти през следващата година.

Когато се грижите за люляците през лятото, те трябва да бъдат добре напоени, но внимавайте да не ги удавите, тъй като те не изискват много вода.Разбира се, винаги е добре да ги наблюдавате и да поливате по-често в дните, когато е по-горещо. Люляците трябва да се поливат 2-3 пъти седмично. Важно е да не оставяте почвата да изсъхне напълно между поливанията. Във всеки случай, ако отивате на почивка, винаги имате възможност да засадите люляците в саксии със самонапояване, за да регулирате количеството вода.

Кога е сезонът на люляка

Както се казва: "лятото на люляците, малкото трае". Тези букети от цветя с приятна миризма се появяват през април и се считат за леха или градинско растение, но се справят добре и в контейнери. Можете също така да засадите храсти в градината през пролетта или есента, но трябва да има разстояние от 1,5 метра между всяко растение. Те могат да достигнат голяма височина, дори да предлагат приятна ароматна сянка през лятото и са едни от най-добрите ароматни растения за дома.

След цъфтежа, цветята, които са сухи и изсъхнали, трябва да бъдат отстранени, а клоните, които са стари или мъртви, трябва да бъдат отстранени за по-добро съхранение. Това е много студоустойчиво растение, така че подрязването на люляците е много важно, за да ги поддържате здрави. Когато режете букетите от люляк, смачкайте леко края на клонката, така тя ще поеме по-добре водата и растението ще издържи по-дълго. Това е добър съвет да се погрижите за вашите растения и храсти през лятото.

Накратко, едно от красивите растения за украса на къщата и добавяне на малко цвят и живот към интериора. Това е най-добрият механизъм за постигане на разкрасяване на външни пространства и ароматизиране на дома.

Популярна тема