Как да се грижим за здравец: характеристики, поливане, грижи

Как да се грижим за здравец: характеристики, поливане, грижи
Как да се грижим за здравец: характеристики, поливане, грижи
Anonim

Мушкатото винаги е украсявало нашите балкони и тераси,по-точно, откакто това открито растение идва у нас от Южна Африка през 18 век. Неговите ефектни и цветни цветя са много весели и това е растение с много видове.

Искате ли да научите повече за грижите за такова декоративно растение? Показваме ви най-добрите съвети, за да не пропуснете подробности.

Как да се грижим за здравец?

Обикновеното мушкато, мушкатото с бръшлян, мушкатото, стайното мушкато (или мушкатото) или ароматното мушкато… Всички те са лесни за грижи и могат да предложат цветен образ и веселост.Те носят елегантност, радост и много цвят, като са едни от най-устойчивите стайни растения.

Малко видове изискват толкова лесна грижа като това растение. Не е капризен, не се нуждае от прекомерни количества вода и обича слънцето Адаптира се лесно към всяка среда и цъфти почти непрекъснато, ако намери правилните климатични условия от пролетта до есента.

Кога да поливаме мушкатото?

Грижата за здравец е лесна, защото е малко капризно растение. Имайте предвид, че неговият цъфтеж ще достигне своя връх при по-специфични условия: строго напояване, освен през лятото, което, ако се разкрие напълно, изисква по-обилно поливане.

Преди летния сезоне силно препоръчително мушкатото да се подрязва в края на зимата, за да растат издънките му по-буйно. По време на поддръжката се бори със синтетични инсектициди срещу неприятелите по здравецовия молец (негов основен враг). Също така внимавайте с външния вид на червения паяк, предпочитан от сухота и прекомерна топлина.

За да имате по-широка представа за нуждите, които има това открито растение, ние ви показваме някои по-точни подробности, за да научите как да се грижите за вашите растения, особено когато настъпи пролетта:

  • Sun. Обичам го. За да цъфтят обилно и постоянно, тези растения се нуждаят от поне шест часа светлина на ден.
  • Пот. Те растат особено добре, когато имат много място. Ако са засадени твърде близо до други сортове или саксията им е малка, те няма да достигнат пълния си потенциал за цъфтеж.Препоръчва се саксията да е с минимална дълбочина 18 см и да се постави на 20 см от останалите.
  • Напояване. С повишаването на температурите и растежа на мушкатото нарастват и нуждите му от вода. Най-добре е да ги поливате редовно, без да прекалявате; ръководството ще бъде: половин литър вода на растение, в 20 см саксия.
  • Торове. Препоръчват се такива с бавно освобождаване, които доставят хранителни вещества на растението контролирано и продължително във времето. Торът може да свърши по-рано в горещините; ако листата пожълтяват, се препоръчва веднъж седмично да се добави стандартен тор за мушкато или други цъфтящи растения.

Как да купя здравец?

Саксиите винаги трябва да са плътни и да имат много разклонения с листа. Също така трябва да следите дали растението на открито има много пъпки, защото пъпките означават, че пъпките ще дадат плод.

Най-доброто време да вземете вашите саксии с мушкато е през април, така че те ще бъдат добре поддържани и с цветя през лятото и ще избегнете зимните студове, така че можете да поставите саксиите на вашата тераса или балкон. За да бъде обилен цъфтежът, трябва да не допускате изсъхване на корените му, затова най-подходящи са саксии с резервоари за вода.

Viparplant

26, €99

Колко пъти цъфтят мушкатото?

Цветовете на мушкатото се появяват между май и септември, въпреки че се нуждаят от идеалната саксия. Противно на това, което обикновено се случва с останалите растения, при мушкатото, колкото по-тясна е кутията му, толкова по-обилен ще е цъфтежът му. Преди да изберете най-добрите саксии за вашите растения, помислете за техния размер.

Мушкатото е открито растение: Ако разполагате с по-голямо пространство, винаги можете да създадете красиви центрове от ароматен здравец, вид с по-къдрави листа, които излъчват много ароматни аромати. хубаво за външна среда. В комбинация с други растения, като ароматни върбинки или цветни петунии, ще създадете мечтани флорални площи, като сте по-устойчиви и издръжливи външни растения.

Това цветно цвете може също да се превърне в едно от s 30-те красиви стайни растения, които да украсят хола ви, тъй като мушкатото е идеално за стаи, които не са изложени на пряко слънце 24 часа.

Ако това, което искате, е да озарите стена, базирана на бръшлян или висящи растения, за да украсите къщата, един от вариантите на здравец също ви позволява тази опция.Освен това можете също да украсите малък балкон или тераса с висящи здравец. Този вариант е Gitanilla, вид здравец с много разклонения, ранен и лесен за грижи.йени

Не забравяйте да ги наторявате, докато цъфтят с тор, богат на калий и фосфор, на всеки 15 дни.

И един последен трик: Ако искате цветята да станат по-големи, премахнете страничните стъбла, оставяйки само централните цветя. Растението ще концентрира цялата си енергия върху тези пъпки и въпреки че броят на цветовете ще бъде по-малко, те ще бъдат много по-големи. Тази техника е известна като разпъпяване.

Популярна тема