Карамфилът: сортове, характеристики, напояване и грижи

Карамфилът: сортове, характеристики, напояване и грижи
Карамфилът: сортове, характеристики, напояване и грижи
Anonim

Карамфилите са много весели цветя, които изпълват домовете и вътрешните ни дворове с аромати. Това е средиземноморско растение, което гърците и римляните са използвали като гирлянди, така че научното му име е Dianthus caryophyllus, което означава цветя на любовта или цветя на боговете.

Среща се в групата на многогодишните видове. Родом е от Средиземноморския басейн. Има дървесна основа и цъфти почти през цялата година. Искате ли да научите повече за това красиво растение? Даваме ви ключовете, за да знаете неговите характеристики и основни грижи.

Разновидности на карамфили

Въпреки че има много разновидности на карамфили, 4-те най-често срещани са:

  • Обикновен карамфил (Dianthus caryophyllus). Може да има червени, лилави, сьомга, жълти, бели или двуцветни цветя.
  • Китайски карамфил (D ianthus sinensis). Това, което го характеризира е, че има назъбени листа.
  • Карамфил на поета (Dianthus barbatus). Бял, розов, червен или двуцветен.
  • Див карамфил (Dianthus hyssopifolius). Наричан още минута, има розови цветя.
  • Турски карамфил (Tagetes patula). Оранжев или жълт на цвят.
  • Хубав карамфил. Най-трудни са за намиране.
  • Карамфил Кахори. Това е по-скоро пълзящо растение.
  • Мини карамфил. Има много малки цветчета на едно стъбло.

Как да се грижим за карамфилите

Цветята обикновено издават силен аромат. Следователно, вие се интересувате от поставете растението на много светло място; Всъщност е по-добре да не попада на пряка слънчева светлина и да е при температура между 22ºC и 25ºC. Карамфилите не понасят течение или източници на топлина. Що се отнася до зимата, тя трябва да бъде защитена от студа, така че да не се влоши и венчелистчетата да не се деформират. Техните малки братовчеди също са много ефектни: карамфилите или карамфилът на поета.

Карамфилите цъфтят в края на пролетта и пъпките могат да поникнат през цялото лято, въпреки че с подходяща грижа издържат до три седмици.Истината е, че карамфилът е много лесно растение за отглеждане и предлага ефектен и елегантен външен вид, типичен за най-устойчивите стайни растения.

Що се отнася до поливането на карамфили,те се нуждаят от постоянна вода, но внимавайте да не се удавите. Самополивните саксии са идеални и регулират количеството вода. От друга страна, трябва да се плаща веднъж седмично през пролетта и лятото. През останалите сезони ще бъде достатъчно да направите един абонамент на месец. По този начин получаваме красиво растение с цветя и много цветно.

Карамфилите в саксия

Ако искате да размножите цветята,най-добрият начин ще бъде да го направите чрез семената през пролетта, въпреки че можете да го направите и чрез резници или разделяне на растенията (експертно ниво). Семената на карамфила ще покълнат след две до три седмици, ако го държите на топла среда и почвата е влажна.

Можете също да засадите резници от карамфил в красиви саксии за вашата веранда, палуба или балкон. Просто премахнете листата от два или три възела и ги оставете да растат за 25-40 дни. Когато имате силно цъфтящо растение, можете да трансплантирате част. Изкопайте бучката и я разделете на сегменти; след това можете да го засадите в други саксии.

DECOALIVE

24,95 €

Обърнете внимание на контрола на вредителите от акари, листни въшки, миньори или нематоди, които са едни от насекомите, които най-често атакуват карамфилите и често са жертви на болести като ръжда, петна по листата и други гъбички и вируси, които оцветяват листата. Концентрираните хербициди и инсектициди ще ви помогнат да предпазите болестите по карамфила.

Декорация с карамфили

Когато декорирате с карамфили, те са перфектни растения в оригинални и красиви саксии. Освен това карамфилите имат собствено значение: любов и привързаност. В крайна сметка те винаги дават много добро настроение. Когато цветята са рози, те представляват благодарност; червените идентифицират страстта; докато белите се свързват с чистота или късмет. Знаете ли, напълнете балкона си с цветове и аромати с саксии, пълни с китки карамфили.

Добрият букет от пролетни цветя не се разбира без веселите карамфили. За да направите красива цветна аранжировка с карамфили трябва да отрежете стъблото и да премахнете листата, които ще бъдат потопени във вазата.Ако подарите красив букет с червени карамфили, това е безпогрешно, ако искате да изненадате някого.

В крайна сметка едно от най-издръжливите цъфтящи стайни растения, което предлага красиво, декоративно и весело присъствие за всяка стая в къщата.

Популярна тема