Съвети за пране и гладене на дрехи

Съвети за пране и гладене на дрехи
Съвети за пране и гладене на дрехи
Anonim

Прането и гладенето на дрехите може да се превърне в удоволствие, колкото и малко да ви харесва тази домакинска работа. Има много общо с реда, така че върнахме тези идеи за организиране на вашата автомивка.

Как правилно да настроите пералня

Намерете решения за често срещани проблеми с прането. Например, разделянето на бели дрехи от цветни дрехи все още е най-добрият начин за предотвратяване на избледняването на дрехите, също така трябва да се помни, че не можем да програмираме цикъл на пералня, в който маратонките са включени с деликатни дрехи. Друг добър трик е да проверите добре джобовете на панталоните и ризите, за да вземете кърпичка или монети и по този начин да предотвратите запушването на бутилката на сифона на пералнята.Проверете и състоянието на копчетата, за да не се отлепят по време на пране или центрофугиране. И накрая, погледнете добре етикетите на дрехите, за да прочетете инструкциите на производителя и да ги настроите за правилен цикъл на пране.

Да гладя или да не гладя, това е въпросът. Слушането на звука на парата от ютията може да се превърне в удоволствие, защото ви напомня за следобедите, когато сте виждали майка си да глади или просто защото оставянето на дрехите ви без гънки е занимание, което ви отпуска. Но ако искате дрехите ви да са безупречни, има основни правила, като винаги гладете на добре осветено място, по-добре с естествена светлина, която достига до дъската за гладене отляво (ако сте десняк, разбира се). Във всеки случай всичко се развива, така че ще искате да откриете новите системи за пране и гладене, които ще ви подлудят.

Как да изгладите перфектната риза

Основното оборудване е добра парна ютия, трябва да направите добра инвестиция, за да спестите време и пари; пръскачка за вода, която ще ви позволи да изгладите най-трудните бръчки, и дъска за гладене, вижте тези 8 идеи за съхранение.

Всичко има своя техника, включително гладенето на дрехи, така че ние ви даваме окончателната стъпка по стъпка, така че ризите ви да са перфектни. Първото нещо, което се глади, е яката, от шевовете навън. Продължете надолу по маншетите, първо отвътре, след това отвън и продължете надолу по ръкавите. Идва ред на нагръдниците; започнете от всяка страна от планката, където минават илиците и копчетата, и изгладете двете предници. Обърнете ризата отвътре и продължете да гладите гърба, завършвайки с кокетката.

1

Перфектни юргани

как да перете завивки и кувертюри, така че да са идеални

Преди да приберете юрганите и завивките за следващия сезон, почистете ги старателно. Ако са памучни и стават за пералня, използвайте програма за деликатни дрехи, с малко препарат и избягвайте омекотителя.Когато приключите, направете второ изплакване, за да сте сигурни, че няма останали остатъци от сапун. Разклатете го и го окачете на сянка, докато изсъхне напълно. Модел китайска градина за юрган, от Pip Studio.

Не пропускайте най-добрия начин да почистите вашите юргани

2

Сортиране на дрехи

кош за чисто пране за сортиране на пране

Разделете бялото от цветното. Топлата температура на пране е по-препоръчителна от високата, която ще използвате само за много мръсни бели дрехи. Отделете ярките цветове от по-тъмните: дрехите в нюанси на червено и черно са склонни да се разливат, така че е най-добре да ги перете с други с подобни цветове.

Разклатете дрехите преди и след. Когато я извадите от пералнята, ще предотвратите измачкването на дрехата повече от необходимото, а когато я вземете от въжето за пране, ще можете да отстраните всички насекоми, кацнали по нея.След това го сгънете добре, за да улесните гладенето. Характерно настроение на Кат Кидстън.

Още идеи: 10 съвета за организиране и класифициране на дрехи

3

Перете дънките винаги наопаки

научете се да перете дънките добре, винаги с обърнатата страна

Въпреки че експертите от Levis Strauss са на мнение, че е по-добре дънките да не се перат прекалено много и по-малко в пералнята, повечето от нас го правят. За вашите дънки или деним, в студена вода, отвътре навън, с други дънки (не повече от 5) и щипка омекотител. Лавица за книги, от Leroy Merlin.

4

Как да закачите дрехи

Ако го окачите вътре, усилете вентилацията на стаята, за да избегнете появата на влага, която е вредна както за дрехите, така и за стените.

Поставете отвътре навън, с дрехата с лицето надолу и използвайте пластмасови щипки, които оставят по-малко следи и не замърсяват дрехите. Закачете ризите и пуловерите на нехлъзгащи се закачалки, за да предотвратите набръчкване.

Научете изкуството да окачвате дрехи (добре)

5

Сгъваема въже за дрехи

Има много модели въжета за дрехи, на закрито и на открито. Най-често срещаните са сгъваемите, които заемат много малко място и са идеални за малка къща. Въжетата за дрехи, които са окачени на тавана или имат система от макари, винаги пестят място, като модела Wallfix на Brabantia със защитна кутия.

Препоръчително ли е да окачвате мокри дрехи на закрито?

6

Мироматът на вашия дом

Ако вместо аромата на омекотител предпочитате да придадете на дрехите си личен щрих, заменете го с любимия си аромат. Когато отидете да гладите, сипете две-три капки одеколон във водата за гладене с капкомер. Можете също така да поставите ароматизирани сашета в гардероба или директно да напръскате дрехите със специални парфюми за текстил, като Aromatex Essentials от Textura.

7

Организиране на гладенето

Следвайте заповед за гладене на дрехи. Първо, деликатните дрехи и завършете с по-устойчиви, като лен или памук.

  • Стикери, безопасно. Тениски с рисунки или стикери, изгладете ги отвътре навън и поставете кърпа върху тях, за да не премине рисунката.
  • Постелете плетените тави с плат. Освен че ги предпазвате и удължавате полезния им живот, вие ще предотвратите замърсяването на дрехите или закачането им за влакното.
  • Лесно. Не бързайте да съхранявате прясно изгладени дрехи в шкафове и чекмеджета. Трябва да изчакате да изстине.

    Открийте тук парната ютия, за да имате винаги перфектните си дрехи.

8

Соло пране

Когато слагате големи тъкани, като юргани, завивки или килими, в пералнята, по-добре е да ги поставите сами в пералнята, за да не я претоварите. Не забравяйте, че трябва да има ръка, която да разделя дрехите и барабана.

Ако използвате перилен препарат, прахът е по-добър. Той е по-ефективен за постигане на оптимално почистване. Ако дрехата го позволява, изберете минимална температура от 60º, защото само тогава е гарантирано пълното премахване на акарите. Килимът Nubes от Lorena Canals може да се пере колкото пъти искате.

Научете как да почиствате и съхранявате килима

9

Как да почистите ютията

За да предотвратите залепването на ютията, прокарайте върху нея сух сапун, когато е гореща. Оставете да изстине, почистете основата и я лъснете с вестник. Съхранявайте аксесоарите в прозрачни буркани.

Не пропускайте: сладка пералня и стая за гладене

10

Идеалната дъска за гладене

Гърбът е зоната, която страда най-много при гладене, затова е добре да изберете добра дъска. Трябва да е широк (поне 40 см), сгъваем, регулируем, за да го поставим на нашата височина и да включва маркуч, който улеснява гладенето на ръкави, панталони и тесни дрехи.

Калъфката трябва да е от памук, за да е мека повърхността, универсален размер и да може да се пере. Ако ще си прекарвате добре с гладенето, правете почивки на всеки десет минути и мобилизирайте мускулите и ставите си. Дъски за гладене Peaks, Dune и Mint, от Brabantia.

11

Как да поставите и закачите изгладените дрехи

Ризите, пуловерите или якетата са склонни да се мачкат лесно, след като бъдат изгладени. Оставете ги кацнали на столове или висящи на закачалки на шкафа и дръжките на вратите. Друг вариант е да поставите практичен бар в спалнята, който да служи и за изваждане на дрехите предната вечер. Корниз Irja с фитинги и клеми, от Ikea, в 140 см.

Още идеи: трикове за организиране на дрешника и да знаете какво да облечете днес

12

Пране на бикини и бански костюми

Слънцето, хлорът и солта в морската вода влошават отпечатъците на банските ден след ден. За да запазите цвета си, изплаквайте всеки ден банските си с прясна вода и ги оставяйте да се накиснат за няколко минути в студена вода и бял оцет. Оставете да изсъхне на открито, далеч от пряка слънчева светлина. Всичко е Кат Кидстън.

Популярна тема