20 идеи за по-екологична, устойчива и уважителна към планетата кухня

20 идеи за по-екологична, устойчива и уважителна към планетата кухня
20 идеи за по-екологична, устойчива и уважителна към планетата кухня
Anonim

Колко струва готвенето? Не говорим само за цената на съставките. При приготвянето на ястията има значителен разход на енергия (най-висок в цялата къща). Ако знаете и го контролирате, можете да спестите от сметката, докато направите кухнята си по-ефективна, екологична и зачитаща околната среда.

Използването на съдомиялна машина или тенджера под налягане прави вашата кухня по-ефективна. Познаването на някои екологични трикове ще ви накара да спестите, като контролирате консумацията на енергия всеки път, когато приготвяте обяд или вечеря.

КАК ДА ИМАМЕ ПО-ЗЕЛЕНА КУХНЯ

  • Уреди. Изберете енергийно ефективни модели, които с новото етикетиране (в сила от март 2021 г.) ще бъдат от тип B, C ИЛИ D. Ще спестите между 40 и 50 % енергия. Преместете хладилника далеч от фурната или микровълновата, за да ви е по-лесно да поддържате температурата.
  • Индукционни котлони. Керамичните котлони и газовите котлони консумират много повече енергия от индукционните котлони. В допълнение, последните приготвят храна много по-бързо и се изключват автоматично, когато извадите тиганите, тенджерите или тиганите.
  • Аксесоари. Изберете устойчиви материали като кедрово дърво за дъски за рязане; органичен памук в текстил; Luffa подложки за изтъркване; четки от кокосови влакна или стъклени кутии за обяд вместо пластмасови…

Цел за нулево разхищаване на храна

Според данни на Министерството на земеделието, рибарството, храните и околната среда всеки човек изхвърля 25 кг храна годишно в Испания. За да спрете това, планирайте менютата си, направете списък за пазаруване и се придържайте към него, а с остатъчната храна направете нови ястия или я замразете.

Ангажимент към околната среда

Борбата за по-зелена планета трябва да започне с p малки промени в навиците в дома. Заменете електрическите крушки със светодиоди; Въпреки че са малко по-скъпи, тяхната продължителност е по-голяма, от 20 000 до 50 000 часа и имат по-висока енергийна ефективност: от 80 до 100 лумена на ват. Използвайте също регулатори на светлината или димери, а в проходите изберете детектори за присъствие.

Контролирайте ежедневното потребление на вода

Внимавайте кога отваряте кухненския кран, за да не губите нито този ценен актив, нито парите си. Използвайте редуктори на потока на крана на мивката или въздушни дифузори, като всички кранове на Ikea.

Така че, независимо дали ще ремонтирате кухнята си или просто искате да направите малки промени, имайте предвид тези практически съвети, за да започнете да имате по-екологична и устойчива кухня.

1

Нови кухненски шкафове

дървени кухненски мебели
дървени кухненски мебели

Времената се променят, планетата има значение и изненада! кухните са направени с възстановени материали. Датската фирма Kvik потвърждава това със своите мебели Veda -40% от нейните материали се рециклират и планира да достигне 57% до край от 2022-. Предлага се в пет различни цвята и покрития, вдъхновени от природата. Този на това изображение е светъл дъб и е допълнен от нови дръжки и колекция от аксесоари за персонализиране.

2

Ще се реформираш ли? внимавайте за windows

бяла кухненска мивка под прозореца
бяла кухненска мивка под прозореца

Може да не предлагат оптимална топло- и звукоизолация, ако са стари. Сменете ги, както ще направите с мебелите и се възползвайте от възможността да изолирате стените. Само със специфични материали и ефективна дограма ще почувствате топлинен комфорт. Що се отнася до профилите на последните, има новост, която ще подобри естетиката на кухнята. Нарича се NaturKolor76, гама от цветове от Kömmerling с висококачествени листови покрития и текстури, които идват от природата: дърво, метали и цветове. Тази кухня, реновирана от Boor Studio, е оборудвана с мебели Leroy Merlin. Плот, Corian.

3

Всичко започва в пазарската количка

сива отворена кухня с хладилник от серия стъкло
сива отворена кухня с хладилник от серия стъкло

Анализирайте потребителското си поведение, изгответе менюта и в крайна сметка ще купувате само това, от което се нуждаете. Освен това заложете на местна и сезонна храна. И използва усъвършенстваната технология на домакинските уреди, за да избегне хранителни отпадъци от месо, риба, зеленчуци… Хладилник от серия Cristal, от Balay. Предлага се с бяла, антрацитно сива или черна стъклена врата, 60 и 70 см и височини 186 и 203 см (от €950, €57 на Amazon).

4

Рециклиране да, но отидете една крачка напред

кухненско кошче за отпадъци bo touch здравей
кухненско кошче за отпадъци bo touch здравей

Това, което е наистина устойчиво, не е генерирането на боклук, както се препоръчва от движението Zero Waste. Но докато се постигне тази голяма социална промяна, всяко домакинство може да направи много, като например да преосмисли начина си на закупуване и носене на собствени буркани, за да купува зеленчуци, кисели краставички… По-добре е да не купувате пластмаси за еднократна употреба, отколкото да ги рециклирате. А разделянето на отпадъците е ключово. Brabantia Bo Touch Hi кофа с устойчив на миризма капак и дръжки; предлага се с един 60 литров или два 30 литров вътрешни контейнера; в 55 x 32 x 82 cm (от €239).

5

Всеки малък жест има значение

кухненски кран кран син pure eurosmart
кухненски кран кран син pure eurosmart

Възможно е да подобрим много аспекти от ежедневието, за да бъдем по-устойчиви. Просто трябва да го обмислите и да откриете, че всеки ден нещо може да се направи по-добре. Здравословността на водата е гарантирана в Испания, но вкусът е различен в някои райони. Пиенето на бутилирана в пластмаса за еднократна употреба генерира отпадъци. Ако проблемът е във вкуса, решението е филтрирането. Смесителите Blue Pure Eurosmart от фирмата Grohe го правят; Той изпълнява функциите на нормален кухненски кран и предлага филтрирана питейна вода с натискането на един бутон (от €270, €23 в Amazon).

6

Фурната се грижи за околната среда, когато…

фурна hisense bsa65226ax
фурна hisense bsa65226ax

Знаете как да го използвате добре. Можете да ограничите енергийния им прием, без да се отказвате от вкусна храна. как? Изберете фурна с принудителна циркулация, защото тя намалява времето за готвене с поне 15%. За кулинарни приготовления за повече от един час, не загрявайте предварително. И никога не го отваряйте, докато готвите, ако не е необходимо, защото ще загубите минимум 20% от натрупаната енергия. Използвайте го за готвене на няколко ястия едновременно, изключете го преди края на готвенето, за да се възползвате от остатъчната топлина и изберете хартия за печене за многократна употреба, вместо за еднократна употреба, за да намалите отпадъците. Фурна Hisense BSA65226AX (€399).

7

Научете за материалите

кухненски шкафове с дървени врати от фризер
кухненски шкафове с дървени врати от фризер

Възобновяемите енергийни източници са тези, които се регенерират естествено, а бамбукът е такъв. Също така се счита за растителна стомана заради нейната устойчивост. Тази кухня от Ikea има врати Fröjered, първата на фирмата, изработена от този материал. Всички елементи от серията са уникални, тъй като представят цветните вариации, характерни за това тропическо растение. Предна част на чекмеджето, с вградена дръжка, 60 x 40 см (31 €).

8

бяла кухня с остров
бяла кухня с остров

Продуктът е „въглеродно неутрален“през целия си жизнен цикъл, когато неговите емисии са намалени и компенсирани от извличането му. И този сертификат се постига, след като се потвърдят добрите практики по отношение на устойчивостта и управлението на околната среда на марката, която го произвежда. повърхност Dekton® от Cosentino, използван в този плот, е постигнал онази въглеродна неутралност, която допринася за борбата с изменението на климата. Хладилник, от Samsung. Микровълнова и фурна, от Siemens. Интериорен дизайн,от Home Select.

9

Отидете до водената вселена

кухненски мебели и шкафове с прибиращи се врати
кухненски мебели и шкафове с прибиращи се врати

Светлинната лента, която виждате, е повече от достатъчна, за да освети цялата предна част и почти не консумира енергия. Цялостното осветление на кухнята е загуба и сега, с покачването на тока, по-скъпо. Той включва светодиоди, за да не губи енергия и да плаща по-малко. Между другото, вижте каква добра идея са тези мебели от Roca: интериорът е скрит с прибиращи се врати. За среди, интегрирани във всекидневната или не…

10

Зелени навици

пералня supreme silence w7x w845wr spt
пералня supreme silence w7x w845wr spt

Повече от 80% от енергията, консумирана от пералната машина, се използва за загряване на водата. Знаеше ли? Перете на студено и организирайте добре прането, за да не сложите само половин пералня. Можете също така да използвате екологични препарати и естествени продукти, като миене на ядки, за да намалите въздействието върху околната среда. Пералня от гамата Supreme Silence, от фирмата Whirlpool, с технология, която спестява до 45% енергия, 50% вода и 30% перилен препарат (от €649 в El Corte Inglés). о! И е тихо през целия цикъл на пране.

11

За ежедневна поддръжка

зелена кухня и дърво paduaoslo с плот от ламинат
зелена кухня и дърво paduaoslo с плот от ламинат

Избрахте идеална кухня, изработена от материали, притежаващи екологичен сертификат. Но знаете ли как да го почистите, без да навредите на околната среда? Направете вашите домакински продукти от естествени съставки като лимон и оцет, тъй като много компоненти, които съдържат конвенционалните хигиенни артикули, не са биоразградими, преминават през нашите тръби и канали, попадат в морето и замърсяват водата. Кухня Падуа/Осло, от El Corte Inglés, с плот от ламинат.

12

Миялната машина

съдомиялна
съдомиялна

Според Института за енергийна диверсификация и спестяване (IDAE) един среден дом консумира около 4000 киловатчаса (kWh) на година. Само хладилникът, фурната, керамичният плот и съдомиялната машина представляват повече от 30% от тази сума.

Чрез миене на чинии в съдомиялна машина спестявате 30 литра вода на ден, според проучване на Canal de Isabel II и BSH Electrodomesticos Испания. Но трябва да го напълниш. По-добре използвайте ниски температури, тъй като по-голямата част от консумацията на този уред се дължи на нагряването на водата в процеса на пране.

13

Хладилникът

вътре в хладилника
вътре в хладилника

Високият процент от общата цена на хладилника се дължи на неговата продължителна употреба. Ключът към спестяването отново е в температурата. Поддържайте го на адекватни нива: 5 градуса за хладилника и -18 за фризера. Позициите на ехото на моделите, които го включват, обикновено се грижат за този аспект.

Други препоръки: не инсталирайте хладилника близо до източници на топлина. Изчакайте храната да изстине, преди да я приберете. Поддържайте хладилника чист и без неприятни миризми и пазете задната част без прах, за да подобрите вентилацията. И вземете бързо това, което искате, за да не държите вратата отворена твърде дълго.

14

Фурната

кухненски кърпи във фурната
кухненски кърпи във фурната

За да се възползвате от предимствата на фурната, не чакайте да я изключите, когато храната е готова,възползвайте се от остатъчната топлина и я изключете по-рано, за да може да завърши готвенето. Когато работи, винаги затворен. Когато отворите вратата, температурата пада много.

Не използвайте за затопляне или размразяване на храна. Разходът е много висок.

15

Не размразявайте с гореща вода

кухненски кран с висок чучур
кухненски кран с висок чучур

Използването на гореща вода за размразяване означава изразходване на много литри вода

Бъдете предвидливи и извадете храната за замразяване преди време и я оставете да го направи в хладилника.

16

Използвайте микровълновата правилно

кухненски шкафове с чекмеджета
кухненски шкафове с чекмеджета

Използването на микровълнова е по-евтино от използването на фурна. За да се възползвате от него, използвайте стъклени съдове и нарежете храната, която ще готвите на парчета, тъй като процесът ще бъде по-бърз.

17

Размерът на тигана

тенджери за готвене
тенджери за готвене

Уверете се, че тенджерите, тиганите и тенджерите, които използвате, имат диаметър, равен или малко по-голям от този на зоната за готвене

Знаете ли, че използването на пота спестява пари? Той е по-бърз и консумира по-малко енергия. Поставянето на капака също помага.

При електрическите печки можете да изключите топлината няколко минути преди това, за да се възползвате от остатъчната топлина.

18

Котлон, индукция или газ

газов котлон
газов котлон

Керамика или газ? Газта е най-добрият вариант от гледна точка на спестяване, но не и от гледна точка на комфорт и безопасност

- При газовите печки е важно горелките да са винаги чисти. Цветът на пламъка трябва да е син, което означава, че горенето е правилно.

- В рамките на електрическите печкииндукционните котлони са най-добрият вариант. Те могат да консумират до 20% по-малко електроенергия от обикновените керамични котлони.

19

Ефективни уреди

уреди за вграждане
уреди за вграждане

Разбира се, погледнете енергийния етикет, ако възнамерявате да ремонтирате уред. Струва си да изберете най-ефективните продукти. Консумацията на енергия на уред, който е практически идентичен като производителност, може да бъде почти три пъти по-висока при уредите от клас G, отколкото при тези от клас A.

20

Прегърнете естественото

теракотена кана
теракотена кана

Освен добрите рецепти, това, което наистина ще направи вашите ястия успешни, са сервизите и аксесоарите. За целта заложете на занаятчийски изделия или с естествени материали, способни да предават емоции. Теракотена кана, 24, €99, от H&M.

Популярна тема