Какво да правите в градината през май: 10 градински задачи

Какво да правите в градината през май: 10 градински задачи
Какво да правите в градината през май: 10 градински задачи
Anonim

Май е решаващ месец за вашата градина. Пролетта е към своя край с дъждовете и промените в температурите. Студовете вече не са заплаха за растенията, които сте държали на закрито през зимата. Голяма част от растенията цъфтят и лятото е на път да настъпи с високите си температури. Така че вашата градина се нуждае от грижи.

На снимката по-горе: кали в саксии. Едно от най-красивите и издръжливи цъфтящи растения. Те се нуждаят от влажна среда. Открийте тук цялата грижа, от която се нуждаят заливите.

Преглед на грижите и основните задачи на градината за месец май

ЦВЕТЯ

1 Пролетни луковици. Ако вече са цъфнали и листата са увехнали, време е да ги извадите от земята и да разделите луковиците. Помислете къде искате да цъфтят през следващата година и ги засадете на три пъти дълбочината им.

2 Подрязване. Всъщност пролетта не е подходящо време за подрязване, тъй като повечето растения цъфтят. Така че този месец можете да подрязвате трайни насаждения като храсти и живи плетове, които искате да предотвратите от прекомерно израстване.

3 Далии. Грудките на Далия, засадени в саксии в началото на пролетта, сега трябва да бъдат втвърдени и засадени на окончателното им място. За новозакупените грудки те могат да бъдат засадени директно в земята или в саксии. Удобно е да направлявате растението с бамбуков прът или конструкция за връзване на растението.

4 Субстратът. Сега, след като студовете отминаха, към края на месеца можете да засадите вашите летни растения в градината, висящи кошници, саксии или кашпи. Веднъж засадени, не забравяйте да им давате редовно поливане и течен компост, за да насърчите големи, дълготрайни цветя. Ако използвате саксии или кашпи, добавете водозадържащи гранули към почвата, за да предотвратите изсъхването им в средата на лятото.

В ОРАНЖЕРИЯТА

5. Разсад. Ако имате разсад, който расте в оранжерията, вие сте готови да го засадите. Ако не го направите, те или ще останат без хранителни вещества, или ще станат твърде големи за размера на саксиите или лехите и могат да умрат.

6. Температура. При по-високи температури трябва да осигурите малко сянка на оранжерията, за да предотвратите изгарянето на растенията. В по-топлите дни навлажнете пода на оранжерията, за да увеличите влажността на околната среда. Дръжте вратите, прозорците и вентилационните отвори на оранжерията отворени през деня, за да създадете приличен въздушен поток, който не само ще бъде от полза за вашите растения, но също така може да предпази от вредители и болести.

ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

7. Горски плодове. Ягодите, касисът, червеното френско грозде и касисът са в пълен разцвет и ще се нуждаят от всички хранителни вещества, които можете да им дадете. Пазете зоната за отглеждане чиста от плевели и поливайте редовно. Проверете растенията за вредители, като мравки и листни въшки. Ако имате ягоди на открито или на повдигната леха, поставете суха слама около основата на растенията, за да предотвратите загниването на плодовете.

8. Оранжерийни растения. Когато се освободи място в оранжерията, можете да засадите домати, краставици, чушки, люти чушки и пъпеши в саксии или торби за отглеждане. Уверете се, че растенията имат опорна структура, за която могат да се завържат, докато растат и се развиват. Поливайте редовно, за да поддържате растенията здрави.

9. Растения. Ако сте засадили зеленчукови семена преди няколко седмици, сега те трябва да са здрави растения, които могат да бъдат трансплантирани в земята.Зеленият фасул може да бъде засаден по-късно този месец, след като премине последната слана, но осигурете опори, за да може растението да се изкачи. Тъй като бобовите растения имат дълга коренова система, те трябва да се засаждат дълбоко, да се поливат и мулчират. Ако отглеждате Brassicas, поставете ги в основата на вашите растения. Това ще попречи на зелевата коренова муха да снася яйца, които ще се излюпят в ларви, които могат да унищожат вашата реколта.

Тиквите и тиквичките трябва да се засаждат към края на месеца в субстрат или компост. Това са гладни растения и ще се нуждаят от много вода, хранителни вещества и топло слънце, за да им помогнат да произведат плодове.

ПОДДРЪЖКА

10. Вредители. Лилиевият бръмбар и зелената муха ще изявят присъствието си в градините. Така че проверявайте редовно цялата зеленина на растенията и отстранявайте всички нежелани посетители. За плужеци и охлюви доброто време за проверка е първото нещо сутрин, вечер или след дъжд.

1

KETER

Гарница, вдъхновена от вълнени тъкани

снимка

14, €95

При хубаво време оставете вашите растения да се наслаждават на открито. За да направите това, използвайте саксии, подходящи за закрито и открито. Изберете издръжливи и устойчиви материали, като смола, и които имат подвижна капачка, която ви позволява да изхвърляте излишната вода. Моделът Knit Cozies M. е вдъхновен от вълнени тъкани.

2

tom-shine

Фенер за свещи

снимка

41, €99

Фенерите със свещи са чудесни съюзници за създаване на спокойна и спокойна среда навън. Освен че са много декоративни, те добавят романтична и закачлива нотка към всяка вечер. Идеални са на странична маса или висящи на чадър.И ако им сложите свещи от цитронела, ще прогоните комарите.

3

Dome Books

Книга за растенията и цветята

снимка

18, €95

Да живееш в малка къща не означава да се откажеш от кътче, пълно с растения и цветя. В Големите идеи за малки пространства на Филипа Пиърсън имате 40 проекта, за да направите точно това.

Популярна тема