Кога да смените и изперете чаршафите на леглото си

Кога да смените и изперете чаршафите на леглото си
Кога да смените и изперете чаршафите на леглото си
Anonim

Всяка вечер, когато се приготвяме да се мушнем между чаршафите, за да си починем и да се отдадем на сънищата на Морфей, не го правим сами. Ние сме придружени, без да знаем, от мъртви кожни клетки, акари, мръсотия, пот и много други животни, които, въпреки че не ги виждаме, са там.

Прекарваме една трета от живота си в сън и ако не сменяме чаршафите често, това, което изглежда като спокойно легло, може да се превърне в гнездо на бактерии, които в Освен това да повлияе на здравето ни, това ще направи кожата ни да изглежда по-нечиста. Но колко често трябва да перем спалното бельо? Всичко зависи от средата, в която се намирате, и вашите навици.

спалня с тухлена стена

Според хигиенистката Лиза Акърли, те трябва да се сменят поне веднъж седмично и всяка сутрин трябва да ги проветряваме, разтягаме и оставяме да се проветряват с отвореният прозорец да изсъхне напълно, преди да се подготвим да оправим леглото. Микробиологът от Нюйоркския университет Филип Тиерно отбелязва, че честотата трябва да се увеличи до два или три пъти седмично в зависимост от здравословното ни състояние и навиците ни преди лягане: хората, които спят голи, се потят много или са болни, са по-изложени и са склонни да натрупват повече микроорганизми, така че ще е необходимо да се увеличи честотата на пране на чаршафите.

От своя страна фирмата за матраци eve Sleep посочва, че е препоръчително да проветрявате завивката и матрака веднъж годишно и перете възглавниците на всеки три месеца,за избягване разпространението на акари.

Температурата, при която перем чаршафите, също е елемент, който трябва да вземем предвид. Въпреки че сме склонни да перем дрехите на най-ниската температура, за да не ги повредим и да пестим енергия, важно е да запомните, че прането при 30º елиминира само 6% от бактериите. Най-добре е да използвате 60º програми, за да осигурите оптимално почистване на чаршафите.

Популярна тема