Как да се грижим за лилиума: грижи, характеристики и поливане

Как да се грижим за лилиума: грижи, характеристики и поливане
Как да се грижим за лилиума: грижи, характеристики и поливане
Anonim

Лилиумът принадлежи към семейство Лилиеви. Това е луковично растение, което се култивира повече от 3000 години. Било е свещено цвете за асирийците, а в Китай е било високо ценено, защото се е смятало, че предпазва от зли очи и привлича любов. Открити са повече от 100 вида, повечето от които се отглеждат за декоративна употреба.

Искате ли да научите повече за грижата за лилиума? Даваме ви ключовете да знаете красиво декоративно растение, което естетически изглежда страхотно на закрито.

Характеристики на лилиума

Трите основни категории лилии са азиатски хибрид, декоративни хибрид и лонгифлорум Цветята им обикновено са с форма на тромпет, въпреки че формата може да варира в зависимост от вида. Те обикновено растат в края на всяко стъбло и могат да поникнат по едно или повече на всяко стъбло. Във всеки случай цветето на лилията се запазва много добре за дълго време, като е едно от най-устойчивите стайни растения.

Трябва да имате предвид, че цветето на лилията излъчва интензивен аромат; Поради тази причина той принадлежи към групата на ароматните растения и се превръща в идеален ресурс за поставяне във всяка стая в дома. Въпреки това се препоръчва ежедневно проветряване, така че да няма насищане в околната среда до такава степен, че миризмата да стане толкова интензивна, че може да бъде неудобна.

Внимание: Лилиите са много токсични за котки и други домашни любимци, така че се считат за едно от токсичните растения за домашни любимци, което носи определени рискове в дома.

Грижа за лилиум, лилия или лилия

Когато засаждате лилиума в саксия или градина, видът на третиране може да варира. Ето основната грижа, от която се нуждаете:

  • В саксия можете да го култивирате всяка година. За да не изгубят цвета си цветовете му, го поставете на закрито с възможно най-много светлина. Изисква само периодично поливане, за да се предотврати изсъхването на субстрата. Поддържайте почвата влажна, но се уверете, че няма останала вода; следователно може да е полезно да използвате саксии със самонапояване. Що се отнася до подрязването на лилиите, след цъфтежа можете да отрежете стъблата и да оставите растението да изсъхне напълно, след което можете да извадите луковиците, да ги почистите и да ги съхранявате за следващата година.
  • Ако ще ги засаждаме в градината,изберете слънчево място, защитено от вятър. Заровете всяка луковица в земята два пъти по-дълбоко от нейната височина. Ако се грижите добре за нея, това може да я превърне в едно от най-издръжливите външни растения.
  • Отрязани цветя: ако искате да направите красиви букети и да ги запазите, поставете ги във ваза, като отрежете стъблото с един сантиметър, за да абсорбира по-добре водата. Поставете го близо до източник на светлина и сменяйте водата му всеки ден, като подрязвате стъблото му с 1 см всеки път. Важно е да пазите букета от течение, за да предотвратите преждевременното изсъхване на цветята. Когато купувате лилии, техните пъпки трябва да са напълно затворени. Това е знак, че току-що са били отрязани и ще издържат много по-дълго.

За да научите повече, ние включваме подробна информация за други по-прецизни аспекти, които може да са ви полезни, ако обмисляте да украсите дома си с лилии.

Знаете ли, че…?

букет от лилии във ваза

Холандия има монопол върху производството на този тип крушки. Тази страна става основният износител.

Ярки лилии

Розово, чаша за чай, венчелистче, чаша, цвете, прибори за хранене, растение, чаша за кафе, съдове за напитки, чаша,

Това цвете се размножава със семена. Ярките му цветове го правят идеален за използване като декоративен елемент в централни елементи, върху съдове, стъклени съдове…

Поливане на лилиум

отблизо на красиви бели лилии, растящи в лятна градина

Лилиите изискват редовни грижи. Не изисква много вода, но в горещо време ще се нуждае от ежедневно внимание с намалени количества поливане, особено ако е засадено в градината.

DECOALIVE

Лилиум - Опаковка 2 цветя - Живи растения

снимка

19,95 €

Колвин

Голямата Лилиан

снимка

30. 00 €

Съвет на Колвин: ако видите, че растението има паднали стъбла и листа, то спешно иска вода.

Популярна тема