30 Идеи и съвети, от които да се възползвате и да декорирате тавана

30 Идеи и съвети, от които да се възползвате и да декорирате тавана
30 Идеи и съвети, от които да се възползвате и да декорирате тавана
Anonim

Имате ли таванско помещение у дома и не знаете какво да правите с него? Много пъти оставяме пространства като това неукрасени, точно защото ги използваме малко. Вместо да го оставите изоставен, тъмен и мръсен, защо не работите върху него, за да превърнете таванското помещение в още една стая?

Може да се използва всяка част от къщата. Таванът е най-общо казано мястото, където обикновено съхраняваме всякакви предмети и мебели, които са склонни да пречат на останалата част от къщата.Дойде време да променим тенденцията и да използваме тази стая за друга цел. Целта е да можем да я използваме от друга гледна точка. Освен това винаги има начини да се възползвате от долните зони на скосения таван, с мебели по поръчка или специфични решения, или като място за съхранение.

Правилната климатизация, правилният избор на материали и функционалното разпределение са основни насоки, за да се възползвате от таванското помещение

Спечелете стая в лофта

Обикновено капандурите имат отвор в покрива или прозорец, който пропуска естествена светлина. По този начин гарантираме, че няма да остане тъмно и мрачно пространство. По принцип имаме подходящите средства за разработване на подходяща декорация, която ни позволява да се наслаждаваме на мястото повече Това е начин да се възползваме от горната част на къщата и да я направим много по-интересно място.

Можете да работите от различни ъгли. Спалня, всекидневна, кът за четене, като работно пространство, малка всекидневна и др. Има много възможности и в допълнение можем да добавим нотка индивидуалност, за да го превърнем в изискано и елегантно място. Струва си да можем да извлечем повече печалба от него и да го използваме по-често.

Стилове за работа на тавана

От една страна, препоръчително е да се работи върху прозрачността; с други думи, важно е да има пространство, за да спечелите комфорт и простор. От друга страна е удобно, че цветовете предлагат хармония и оригиналност, по същия начин, по който ако искаме да включим материали като дърво, те могат да изглеждат много добре.

Разбира се, изберете най-подходящия стил: винтидж, рустик, модерен, минималистичен и т.н. Всички те изглеждат страхотно, само трябва да вземете решение да изберете този, който ви харесва най-много и който най-добре подхожда на дома.Не трябва да забравяме, че таванското помещение е част от къщата и трябва да поддържа естетически параметри, подобни на другите стаи.

За да можете да извлечете някои заключения и идеи относно стила, върху който искате да работите, препоръчваме ви да разгледате следните примери, за да намерите най-добрия.

1

Sticky Attic

спалня на тавана

Интегрирането и обединяването на всички структурни елементи в един и същи цвят - в този случай бял - предлага мощно усещане за единство. Това е чудесно решение, когато конструкцията е неправилна, със скосени стени и тавани. Вграждането на голям бял прозорец, като този от Velux, ще направи пространството още по-приятно благодарение на щедрата светлина и панорамните гледки, които предлага.Ако говорим за спалня, както в този случай, прозорците ще трябва да бъдат оборудвани със затъмняващи завеси или вградени щори.

2

Покривни прозорци

сива таванска спалня

Отворите в таваните са перфектни решения както за осигуряване на вентилация отвън, така и за добавяне на източник на естествена светлина. Тази работа може да се извърши само когато има захранване върху самия покрив, тоест в еднофамилна къща, хижа или къща близнак. Може би единствената трудност е отварянето и затварянето на прозореца, ако таваните са много високи; за да го решат, специализирани фирми като Velux предлагат различни системи, ръчни, базирани на разтегателни щанги и коляни, и електрически, които работят с помощта на дистанционно управление.

3

Топлинен комфорт

таванска стая

Ако ви предстои преустройство на таванското помещение, ключов момент за превръщането му в обитаемо помещение е топлоизолацията на обвивката: покрив - с вътрешни или външни работи -, прозорци и под. Защо земята? Тъй като ще подсилите изолацията на долните етажи, тъй като тя ще действа като изолационна камера. Освен това трябва да планирате добре вашата отоплителна и климатична система.

4

Хомогенност на цветовете

таванско пространство

Когато наклонът е стръмен, ако боядисате гредите и междугредите в бяло, ще постигнете оптическия ефект на отместване на тавана, за да създадете усещане за простор и да умножите естествената светлина.Ще изглежда по-широк, ако подът е с непрекъсната повърхност: килим, микроцимент, саморазливна замазка, смоли… Кокосово кресло, от Vitra.

5

Винтидж естетика

спалня на тавана с дървени греди

Поддържането на рустикален вид на таваните, с гредите на тавана, е обичайно; но в старо жилище е необходимо професионалист да оцени състоянието на конструкцията, за да я укрепи, възстанови или замени с нова. Опции: Антични дървени греди, които могат да се намерят в магазини за разрушаване и дъскорезници, или имитация и декоративни такива в магазини за DIY като Leroy Merlin и Bricor.

6

Потапяща атмосфера

Таванска трапезария с дървени греди

Сивият цвят, който обединява стените и тавана на това таванско пространство - на последния етаж на селска къща - го прави много по-приветлива среда, пълна с нюанси в контакт с естествената светлина, като същевременно създава визуална приемственост с спалнята. Reforma, от студиото на Джими Мартин. Столове Panton, произведени от фирма Vitra.

Осветление. Като общо правило, висящите лампи в таванско помещение се препоръчват само ако са поставени върху маси или под ъгли без циркулация. Що се отнася до околната светлина, тази, която се възползва от структурата, е оптимална. Поради тази причина прожекторите, монтирани на повърхността в гредите и регулируеми, са отлична опция.

7

Изчистване на оформлението

таванска спалня с гредоред

Той се препоръчва в повечето тавански помещения, за да не спира преминаването на светлината, нито да променя пространственото възприятие и перспектива. Ако трябва да направите разделение, можете да използвате ниски мебели и стени. Друго решение е показано в тази спалня: наличието на две колони и напречна греда създава визуално разделяне на пространството на две среди, зона за почивка и работна зона.

8

Hipped

таванско помещение с дървен покрив

В таваните с този тип покрив обитаемостта е намалена, тъй като е ограничена до центъра на стаята. В този, създаден като зона за живеене и четене, оформлението с многофункционален L-образен основен шкаф и диван е оптимално.

9

Складови зони

трапезария в таванското помещение

Възползвайте се максимално от пространството, където таванът е по-нисък с индивидуален вграден гардероб с плъзгащи се врати. Ако има същото покритие като стените и тавана, ще се слее с тях и ще придобиете визуален ред. При ремонта на този мезонет, извършен от Espacio Acorde, в допълнение към покривния прозорец, други два отваряха към терасата, така че естествената светлина да достига до трапезарията.

10

На естествена светлина

таванско помещение за сядане

Поставянето на покривни прозорци превръща забравеното таванско помещение в най-очарователното пространство в къщата. Естествената светлина и вентилацията го подобряват; Освен това увеличават стойността на всеки квадратен метър.Намерете отговори на вашите въпроси в Началното ръководство за реформа на Velux, безплатно за изтегляне от връзката Fanaticos.velux.es/tres-aliados-perfectos. А с приложението MyDaylight можете да визуализирате чрез виртуална реалност резултата от евентуален ремонт на вашето таванско помещение… Прозорци, на фирма Velux, с бяло покритие.

Интересувате се да видите този семеен дом с таванско помещение в Каталунските Пиренеи.

11

Мерки за сигурност

таванска баня

Покривните прозорци обикновено покриват значителна площ, затова се препоръчва да търсите модел, който предлага възможно най-добрата топло- и звукоизолация. За това PVC е отличен; също и двойното стъкло, тип Climalit, със слой въздух или газ в средата, който ще предотврати навлизането на студ и шум. В тази баня е монтирана дограма на фирма Велукс, която е с предпазно стъкло, което при счупване не се чупи.

12

Материали

таванска спалня

В стари къщи може да се случи при накъртване да се появят оригиналните материали и греди. Ако тяхната привлекателност и добро състояние ви карат да ги запазите, първо трябва да се уверите в тяхната здравина и да потвърдите със съвет от професионалист, например, че дървото не е нападнато от насекоми като дървесен червей или че хоросанът, който свързва камъка на стените е в добро състояние. Освен това е удобно да се прецени дали е необходимо да се подсили конструкцията с нови греди.

13

Архитектурни елементи

тавански площи

Отстъпите, колоните, дупките и нишите, причинени от скосените тавани на някои тавани, могат да бъдат повече от практични и декоративни, ако добавим малко въображение.В тези случаи изработените по поръчка мебели или рафтове са най-добрите съюзници за превръщането на очевидно безполезно пространство в очарователна зона за работа или учене. Дори обикновена завеса на райета е чудесен декоративен начин за прикриване на място за съхранение.

14

Стълбището

таванско помещение с място за игра

При свързване на тавана с останалата част от къщата е необходима стълба; Това трябва да се постави в края на работата, когато земята е павирана, за да се постигне идеалното прилягане. Много е важно да монтирате висок и видим парапет, за безопасност. Освен това, ако новото пространство ще бъде за деца, ще е удобно да поставите врата в края, независимо от възрастта им.

15

Пода

спалня на тавана

Правилната изолация е най-важното нещо, за да направите таванското помещение обитаемо, тъй като обикновено това е зоната на къщата, която страда от най-екстремни температури. Платформите са отличен вариант; Естественото дърво само по себе си е чудесен изолатор, въпреки че трябва да бъде подсилено със специфичен материал между пода и пода, като полиетиленови листове, специални хоросани, полистиролова пяна и др.

16

Декоративни тавани

хол на тавана

Очарованието и топлината на откритите греди на тавана са безспорни; следователно, ако съществуват в структурата, най-подходящото нещо е да ги запазим и да им придадем актуалност. Ако присъствието им е твърде очевидно, също е възможно да ги боядисате в бяло.Ако няма такива, можете да изберете греди от фибростъкло или полиестер (продават се в Leroy Merlin или Bricor).

17

Добро оформление

таванско помещение с детска спалня

Неравните стени и тавани могат да усложнят разполагането на мебелите; за правилна организация е най-добре да поставите ниски скринове там, където таванът е по-нисък, и да ги допълните с модулни рафтове, които могат да се разместват шахматно (от Ikea). Прозорец, от Velux.

18

Пространства за мечтание

таванска спалня

Стърмо наклонен таван над зоната за сядане може да изглежда тесен… или да се превърне в романтичен капандур за гледане на звезди, ако има инсталиран капандур.Дори когато имате много място, можете да изберете няколко прозореца или фиксирани стъкла, според случая. В Leroy Merlin можете да намерите този тип прозорци, за да ги инсталирате сами, включително пълно и много подробно ръководство, за да направите правилния избор.

19

Складово пространство

таванска съблекалня

Таванските помещения - със своите открити дървени греди и сладки покривни прозорци - излъчват специален чар. Въпреки че, ако таваните са твърде ниски, разпределението му е сложно. За тези случаи най-доброто предложение е да се създадат балансирани складови пространства; може да бъде съблекалня, зона за игра или идеалното таванско помещение. Най-важното нещо е да изберете обемни мебели, които са модулни и могат да се подреждат една върху друга, зачитайки наклона на тавана.

20

Windows

спалня на тавана

Естествената светлина е от съществено значение за постигане на яснота в тавана; фирмата Velux предлага широка гама от възможности за постигане на тази цел. Изолационни и водоустойчиви двойни стъклопакети с въздушна камера, слънцезащитни продукти, дори, ако таванът е твърде висок, могат да се монтират електрически отварящи се прозорци.

21

Съоръжения

таванска баня

Разполагането на банята или кухнята на тавана е свързано с редица допълнителни инсталации като водоприемници, канали и специфично електричество, със заземяване на електроуредите. Ще е необходима намесата на специализиран персонал, тъй като е необходимо и полагането на нови тръби.Препоръчително е да правите без газ, ако няма налична предварителна инсталация.

22

Главни стълбове

трапезария в таванското помещение

Някои структурни елементи са неподвижни, дори и да усложняват декорацията. Ако това е така, най-добре е да ги интегрирате в околната среда; например вътре в мебел, изработена по поръчка, или изцяло да ги покриете с панели, които съответстват на покритията. Ключът към постигането на баланс е поддържането на декоративната линия и избягването на конфликтни стилове.

23

Климатичен контрол

таванско помещение

Изолирането на покрива е една от основните задачи в тези пространства. Можете да изберете картон или гипсокартон, например Knauf или Pladur, или да поставите декоративни панели като тези, предлагани от Thermochip, със сърцевина от твърд пенополистирол, изолиращ и пожароустойчив.Като допълнение сплит с помпа за топлина и студ е перфектен.

24

Отопление

розова спалня с подово отопление

В случай на климатизация на таванското помещение, страхотен вариант е подовото отопление, което ще служи и за изолация. Това е тръбна система, която се монтира преди монтиране на облицовката и позволява икономия на енергия от 15-20%.

25

Стълби за малки пространства

спираловидно стълбище

Вашето таванско помещение може да е твърде малко, за да побере голяма стълба; В този случай можете да изберете прибиращ се модел или модел лодка, които са широки само 65 см. Спираловидните са с диаметър 1,10 m. Като минимум. + стълби към тавана

26

Мебели по поръчка

детска стая на тавана

Гъвкавостта на вградените библиотеки е идеална за адаптирането им към трудни пространства като тези със скосени тавани. Те могат да бъдат изработени от DM, Pladur или гипс, материали, които позволяват спестяване на греди и колони. Преди да го поръчате, проучете размерите и, ако ще го използват деца, оставете около 50 см между рафтовете, за да съхранявате удобно играчките си.

27

Използване на цветове

тавански пътеки

В пътеки със скосени тавани - като зали, разпределителни помещения или коридори - трябва да се обърне специално внимание на откритите греди и да се измислят решения, които дават усещане за облекчение.Най-простият и успешен вариант е наличието на бяло, както по стените, така и по таваните. Тук пространствата между гредите са боядисани в бяло, което подчертава присъствието на дървото като ресурс за създаване на дълбочина и усещане за височина в таваните. Резултатът е приятна и автентична среда.

28

Подчертайте лъчите

мансарден хол

Ако височината на таваните го позволява, дори и да имат определен наклон, подчертаването на присъствието на гредите може да бъде отличен декоративен ресурс. В тази уникална стая те бяха лакирани в зеленикаво сиво, в тон с останалата част от дърводелството и с централния стълб на околната среда. Резултатът е уютен и оригинален в същото време благодарение на любопитната комбинация, която съчетава части от рустикален стил, с авангардни произведения на изкуството и класически детайли, като старите фотьойли с тапицерия capitoné, от фирмата Pepe Peñalver.

29

Създайте хармония

таванска трапезария

Структурата на дома и неговият вътрешен дизайн са тясно свързани; следователно и двете трябва да се вземат предвид, за да се постигне добре декорирана среда. Тази уютна всекидневна например има впечатляващ скосен дървен таван, който трябва да се разтовари с мебели в светли тонове и с лек външен вид. Празната стена и огромният прозорец балансират и хармонизират цялото с откровено атрактивен резултат.

30

Таванско помещение, завършено в бяло

бяло завършено таванско помещение

Очевидното присъствие на дървени греди, както по стените, така и по скосените тавани, е често срещано в таванските помещения; въпреки че може да бъде малко поразително, ако естественият ви тон е тъмен.Избелването на дървото или боядисването му в много светло покритие ще освети цялата стая. Ъглов диван от Kibuc.

Популярна тема