Гъби: разновидности и свойства

Гъби: разновидности и свойства
Гъби: разновидности и свойства
Anonim

Гъбите и гъбите са супер продуктите на сезона,с вкус, текстура и

аромат, който кара и най-взискателните небца да се влюбят. Открийте неговите тайни и свойства. Толкова вкусни, толкова лесни за приготвяне, толкова здравословни… стига да са годни за консумация, разбира се. Защото правило номер 1 е: не берете гъби на полето, ако не ги познавате добре. Купете ги на пазара и ще избегнете уплахи. Поговорката гласи: "всички гъби са годни за консумация, но някои само веднъж…"

С повече от 200 ядливи разновидности, гъбите са известни със своята диетична стойност при управление на теглото. Съдържанието на вода, протеини и фибри го прави много здравословна храна. Богати на желязо, фосфор, йод и калций, те съдържат витамин А и В. Това е много универсална храна, с която можете да приготвяте безкрайни ястия и рецепти. Когато пазарувате,изберете такива, които не са скъсани, нацапани, набръчкани или залепнали. Почистени се съхраняват в хладилника в непрозрачна хартиена торбичка, за да не прониква светлина в тях. Никога не ги оставяйте в пластмасовата тава на супермаркета.

разновидности на гъби

Гъбите са кралиците на есента, идеални за приготвяне на много типични за сезона ястия.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СОРТОВЕ ГЪБИ

  • Гъба. Съдържанието на селен и витамин D допринася за възстановяването на ДНК и може да инхибира растежа на раковите клетки. Освен това те са антиоксиданти. Страхотни са с чесън, на скара, пълнени и др.
  • Дехидратирани манатарки. Свойствата са същите като тези на пресните, но не и текстурата, която се влошава. Поради тази причина не стават за печене на скара, но стават за яхнии, ризото, сосове… За да хидратирате манатарките, трябва да ги потопите в топла вода за половин час и да я използвате повторно.
  • Shitake. Произхождащ от Азия, лечебните му ефекти са известни от векове. Укрепва имунната система и е сърдечно-съдов съюзник: помага за регулиране на кръвното налягане и холестерола. Вкусен е в супи, както и сотиран със зеленчуци.

СЕЗОННИ ГЪБИ

  • Лисичка. Расте в дъбови гори, букови гори и борови гори. Никога не става червив и е отличен в традиционни яхнии и яхнии.
  • Черна тръба. Това е една от храните, които съдържат най-много цинк, така че е много полезно за имунната система, предотвратявайки настинки и задръствания. Може да се включва в боб яхнии, кремове, ястия с ориз и др.
  • Pleurotus eryngII… Или гъба бодил. За много "сетеро" това е най-доброто. С голяма гастрономическа стойност, вкусът му е мек, деликатен и с фина и приятна текстура. Може да се приготви в сметана, с равиоли, филетирана в карпачо, с лук и чесън на скара…
  • Pleurotus ostreatus. Въпреки че не са сравними с изящната гъба стриди, Pleurotus eringii, те понякога се продават като такива. Ostreatus расте по стволовете и пъновете на тополи, букове, на малки стегнати гроздове. Приготвя се на месни и рибни яхнии, а също и в тесто.

КЛЮЧОВЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА ГЪБИ

Как се берат. Някои гъби могат да се режат на ръка, а други не. И в двата случая е важно да не повредите мицела (точно казано, гъбата, която остава заровена), нито, разбира се, да го издърпате. Винаги е за предпочитане да нарежете гъбата с подходящ нож. Извършва се хоризонтално от основата на стъпалото, като се избягва проникване в земята с върха на инструмента.

кошница за гъби

Така се транспортират. Нуждаете се от плетена кошница или нещо подобно, или също твърд и вентилиран съд: по този начин гъбите не се повреждат и освобождават спори в собствената гора. Никога не трябва да използвате найлонови торбички, защото ферментират бързо и се развалят. За да ги запазите у дома, поставете ги в хладилника за няколко дни, разпръснати върху поднос и непокрити.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Гъбата е тялото на гъбата, репродуктивният орган на мицела, който образува самата гъба.

КАК СЕ ПОЧИСТВАТ ГЪБИ

Култивираните гъби и гъби никога не се мият. Те съдържат 94% вода, така че намокрянето им ще намали вкуса им. Почистете ги с влажна кърпа или четка. Най-вкусно се приготвят на фурна, в тиган или на скара.

почистете гъбите

Отстранете мръсотията с кърпа, навлажнена с вода и четка. По-добре не

мийте ги, за да не натрупват повече вода. При нужда се поставят само под струя, без да се оставят да киснат. Те могат да бъдат замразени: сурови, нарязани или бланширани за две минути, винаги много чисти и сухи.

Популярна тема