Как да се грижим за вашите растения през есента, ключове за тяхната поддръжка

Как да се грижим за вашите растения през есента, ключове за тяхната поддръжка
Как да се грижим за вашите растения през есента, ключове за тяхната поддръжка
Anonim

Растенията в градината или на тавани и тераси, изложени на вятър и студ, се нуждаят от защита през студените месеци. За да защитите растенията и саксиите, трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки през есента и зимата.

Как да защитим растенията от замръзване

  • Поставете паравани, за да ги предпазите от поривите на смразяващите северни ветрове. Използвайте покривала или одеяла за зимен сън за най-деликатните екземпляри; по-добре, ако се преместят на защитено място или се поставят на стена, обърната на юг.
  • Мулчирайте субстрата с борова кора, слама, дори компост, за да запазите корените в саксии топли.
  • Увийте саксии, които могат да се напукат от студа, с чул или геотекстилна мрежа. Ако не вали, полейте, защото при опасност от замръзване почвата ще има по-голяма топлинна инерция.
  • Растенията за балкон и тераса, които се противопоставят на студа: стеноцвет, невен, чемерика, декоративно зеле, ливадна маргаритка и теменуга.

Съвети за вашите растения през есента и зимата: винаги избирайте компактни и не много големи растения; поливайте ги на обяд; поддържайте почвата в саксиите влажна; и добавете тор, богат на фосфор и калий, ако искате да цъфтят по-дълго.

Подготовката на градината за по-студените месеци от годината е основна задача, за да бъде тя готова, когато започне хубавото време следващата година. Почистване, фризиране на моравата, подрязване и премахване на сухи листа, торене… фундаментални действия, от които ще зависи облика на вашата градина следващата пролет.

  • Ако имате морава, най-добре е да засадите отново петната и да подхраните почвата. В студен климат есента е най-доброто време за това. В топлите райони можете да изчакате, докато сезонът настъпи. Скарифицирайте го отново (направете разрези с дълбочина около 3-4 сантиметра, за да премахнете сухата трева и нечистотиите) и засадете отново всичко, което е обезлюдено след лятото.
  • Що се отнася до торенето,идеалното е да го направите, когато температурите паднат, като използвате торове с бавно освобождаване или естествен тор, направен с компост през септември и калиев тор през октомври. Така моравата ви ще бъде силна и здрава в студа.
  • В случай, че имате дървета и храсти,съберете всички сухи листа, за да направите по-късно органичен компост.

Есента е идеалното време за прилагане на третирания срещу възможни гъбички, тъй като това е времето, когато растенията възприемат период на вегетативна почивка, по което време те биват атакувани от някои от тях като брашнеста мана, мана или черни петна.

Защитете вашите растения и цветя от студа, като ги поставите на защитени места, нанесете мулч, за да ги предпазите от замръзване или инсталирате колове и водачи, за да им помогнете да растат изправени и да ги насочите към светлината. Освен това есента е идеалното време за засаждане на растенията, които искате през следващия сезон. Лалетата, зюмбюлите или теменужките са идеални растения за студените месеци.

Билката на арбалетчиците или чемерика

Правя зимни растения

С елегантна и декоративна стойка, докато по-голямата част от цветните растения почиват през студения период, това е в състояние да процъфтява насред снега

Принадлежи към семейство коренищни тревисти, с около двадесет вида, включително Helleborus niger, или коледна роза, с бели цветя, и Helleborus purpurascens на снимката.

Отглеждане: или в градината, за да направите бордюр под формата на храст, или в саксия -за предпочитане глинена и с диаметър най-малко 40 см-, чемериката се отглежда лесно. Расте бързо, ако се постави на частична сянка, и се справя най-добре в богата, органична, влажна, добре дренирана глинеста почва.

Vaupan

Много прецизна лейка

снимка

11, €99

Лейка за стайни растения с дълъг чучур от неръждаема стомана. Можете да виждате по всяко време количеството вода, което наливате в тенджерата

SMELEYU

Изолация за саксии срещу замръзване

снимка

27,52 €

Палто за саксиите. Тази подплата ще ги предпази, когато настъпят по-студените месеци и студове.

Jodsen

Прозрачни корици

снимка

17, 97 €

Загрейте градинската почва и предпазете градинските растения от замръзване с тези 5 капака с форма на камбана.

Yardwe

Защитник на дърветата

снимка

25, €39

Пазете дърветата във вашата къща и храстите в градината в безопасност и здрави с този протектор, за да стоплите растенията през зимата. Поддържа ви топло и влажно.

Градински шивач

Покривало за дървета и градински растения срещу замръзване

снимка

13, 79 €

LINSOCLE

6 дискове с кокосови влакна растения през зимата

снимка

6,99€

ERRATA NATURAE EDITORS S.L

Как да създадете своя пермакултурна градина: Аз предприема действия

снимка

10, €35

В Как да създадете своя пермакултурна градина ще научите много за този нов земеделски и градинарски модел, който не изтощава земята и се грижи както за почвата, така и за човека, който я обработва. Препоръчително четиво, ако искате да превърнете парче земя в градина, да започнете да засаждате растения на покрива или да възстановите почти забравената земя на вашите баба и дядо. Редактиране на Errata Naturae.

Популярна тема