Ден на Земята: 12 екологични жеста, които да приложите в живота си

Ден на Земята: 12 екологични жеста, които да приложите в живота си
Ден на Земята: 12 екологични жеста, които да приложите в живота си
Anonim

Днес, 22 април, се навършват 50 години от Международния ден на Майката Земя (известен като Ден на Земята). Този протестен ден е роден през 1970 г., когато американският сенатор и еколог активистът Гейлорд Нелсън заедно с няколко университета свикаха демонстрация, за да поискат правителството да създаде агенция за околната среда. Те го постигнаха и за да отбележат този подвиг, беше създаден Денят на Земята, който признава Земята за наш дом и се бори срещу замърсяването и прекомерната експлоатация на ресурсите и в полза на опазването на биоразнообразието.

За да отпразнуваме този ден, ние ви насърчаваме да приемете тези 12 жеста, които уважават нашата планета. Но това не е само за днес! Нека направим всеки ден Ден на Майката Земя.

1

Пакетно готвене

партидно готвене

Терминът е модерен и се превежда като "готвене на блокове или на серии" Тоест приготвяне на всички менюта за седмицата в един ден. По-екологично е, защото като пазарувате по план, вие избягвате хранителните отпадъци. Знаете ли, че във всеки испански дом се изхвърлят средно 1,3 кг храна всяка седмица? За да запазите съдовете, които трябва да вземете, прибягвайте до контейнери като Masterseal от Tefal (от €6,50).

2

Спрете безполезните опаковки

ръчно декорирани кошници

Сбогом на найлоновите торбички. Влакнестите кошници са отличен вариант за пазаруване, както и количките, раниците и платнените чанти. Направете още една крачка напред и вземете вашите собствени контейнери: кутии за обяд, стъклени буркани… Поискайте след претегляне на храната да поставят пресните продукти във вашите собствени контейнери, вместо в тавите от стиропор. Кошници, от фирма Райс.

3

Вашите стени, деко-устойчиви

тапет с естествен модел

Разликата между екологично чиста боя и тапет и тези, които не са, е екологичен сертификат. Като потребител, този печат е гаранция за устойчивост, така че поискайте него.Gancedo го има в много от своите покрития, като тази хартия за модел Fernery от колекцията The Glasshouse на Sanderson (113,92 €/ролка). Ще го намерите и в боите на Jotun.

4

В и извън къщата

кофи за боклук за рециклиране

Вие рециклирате и поддържате дома си чист, но правите ли същото в естествена среда? Плажовете и планините са пълни с боклук, дума - предложена от Libera, проект, създаден от водещата екологична неправителствена организация на Испания SEO/BirdLife, в съюз с Ecoembes - която помага за повишаване на осведомеността и предотвратява изхвърлянето или изоставянето на отпадъци в природата, което променя баланса на екосистемите. Кубчета Sortera, от Ikea (€7 всяко).

Според данни от Leroy Merlin, в Испания консумираме средно 150 литра битова вода на човек на ден и голяма част от нея отива в канализацията.Не е достатъчно да затворите крана, докато се бръснете или миете зъбите си. Спрете отпадъците с пестящи кранове, с аератори и ограничители на потока.

5

Кратки пътувания

синя къща веранда с велосипед

Допълнителна причина да включите велосипед в живота си е, че спестявате време. На малки разстояния денивелациите са по-бързи отколкото с кола. Помислете за времето, което минава, откакто отидете на паркинга, шофирате, закъсате, паркирате… Ще стигнете по-рано на две колела!

Въртете педалите и не спирайте… За всеки километър, който изминете с велосипед, вместо с моторно превозно средство, избягвате емисиите на около 300 грама CO2 в атмосферата. Ами ако създадете свой персонализиран седмичен план за мобилност? Можете да намалите използването на автомобила, ако заложите на споделяне на автомобил и споделяте автомобила при някои пътувания; също така, когато се качвате на колело или скутер, избирате градския транспорт и вървите пеша.

6

Стъпка отвъд рециклирането

органичен боклук

Кръговата икономика е на устните на всички, но какво е това? Това е устойчив модел, който имитира и се грижи за природата, при който използването на суровини е намалено и генерирането на отпадъци е сведено до минимум. компостиране е ясен пример за кръгова икономика, защото превръща органичните отпадъци в компост, който ще служи като тор за почвата и растенията. Вашите отпадъци са ценни!

7

Пазете се от стъкло и електрически крушки!

момиче на колело

Знаете ли, че чрез рециклиране на три стъклени бутилки спестявате достатъчно енергия, за да заредите смартфон за една година? И освен това избягвате добива на нови суровини.Но не всичко, което изглежда като стъкло, е такова. Електрическите крушки съчетават различни материали и никога не трябва да се изхвърлят в стъклени контейнери, защото имат собствени пунктове за рециклиране. Потърсете най-близкия в сайта на сдружение Амбиламп, което току-що обяви, че вече е рециклирало 200 милиона електрически крушки у нас, чието тегло е еквивалентно на 120 Статуи на свободата!

8

Показ с овощна градина

зеленчукова градина на стената на кухнята

Много жители на градовете са открили, че домашното отглеждане е лесно и че не се нуждаете от голям парцел земя, за да имате свой собствен. Има опции за всички вкусове и пространства, от маси за отглеждане и контейнери за засаждане в земята, до вертикална мини-градина, като дизайна на стената от юта, от Leroy Merlin, с джобове за ароматни билки (€7,95).Възползвайте се и от тях, за да намалите консумацията на сол.

Food km O. Те са тези, които до вашата чиния са изминали по-малко от 100 км. Това означава намаляване на емисиите на CO2 във вашия транспорт и в допълнение с тях вие подкрепяте местната икономика. Купувайте на пазара и от близки производители. о! Има и ресторанти km 0. Потърсете ги!

Как да имате собствена градска градина

9

Направи си сам@

органичен ръчно изработен сапун

Еко сапуните почистват и се грижат за кожата, но са и биоразградими. Ако си направите сами, ще имате истински контрол върху съставките му. В книгата Ръчно изработени сапуни на издателство Oberoå©n ще намерите предложения, толкова привлекателни, колкото този модел, базиран на лимонова върбинка (19, 95). Също така за козметика и свещи в мрежата www.granvelada.com

10

Стига океани-депа

бамбукови сламки

Европейският съюз ще забрани използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, като сламки, прибори за хранене и памучни тампони, от 2021 г. Причината: „те представляват 70% от морските отпадъци, които замърсяват европейските брегове“, според към Efeverde.com. Изпреварете разпоредбите и потърсете алтернативи, като бамбукови сламки за многократна употреба (13,99 €/12 на Amazon).

Интересувате се… Бъдете зелени! Биоразградими опции за устойчива кухня

11

По-екологично почистване на дома

по-екологично почистване на дома

Арсеналът от продукти, които имате у дома, съдържа токсичен химически коктейл.Решението се намира в основи, като оцет или лимон, които вече имате в кухнята си, и в лесните рецепти за приготвяне с биоразградими вещества от книгата Natural Cleaning, към която принадлежи това изображение. Това е от La Fertilidad de la Tierra Ediciones (€15).

12

Жестове всеки ден

Рециклирайте

Кухнята е мястото, където най-добре демонстрираме нашето еко съзнание. Скорошно проучване показва, че 78% от испанците разделят правилно генерираните отпадъци, използват ги повторно повече от преди и намаляват консумацията на енергия и вода. Принадлежите ли му?

Global Kitchen: кухнята, сърцето на дома, направена от Silestone Institute (Cosentino Group).

Популярна тема