Как да спестите от сметката си за вода

Как да спестите от сметката си за вода
Как да спестите от сметката си за вода
Anonim

Според данни на фондация Aquae средната консумация на вода в испанските домове е 142 литра на жител на ден. От тях 73% се изразходват в банята и 19% в кухнята; останалите 8% представляват други употреби. И в тези цифри нашите навици имат много общо с това. За Алберт Джане, технически директор и директор по качеството на Aquí Tu Reforma, строителни експерти, „отговорното потребление на толкова ценни ресурси като водата се състои от осъзнаване на отпадъците, които някои от нашите ежедневни действия могат да генерират. Ефективността на водата е от съществено значение и върви ръка за ръка с екологичното образование и осведоменост за генериране на промяна в манталитета”.Но в допълнение към навиците, които предотвратяват отпадъците, изборът на кранове или уреди също оказва влияние, тъй като технологията, която те включват, ще допринесе или няма да допринесе за пестенето на вода.

„Има много компании и институции, които изследват и постигат важен технологичен напредък за постигане на рационално използване на потреблението на вода, както на индустриално, така и на битово ниво“, обяснява Джане. Обмисляме ли вече този напредък в реформите на банята и кухнята? „Гражданите стават все по-чувствителни към този въпрос; Не всеки го иска или се интересува от самото начало, но това е аспект, който всеки човек, когато го коментира, вижда като основен и необходим. В действителност големите производители използват много ресурси, за да намалят спестяването на енергия и вода, предлагайки различни решения в дизайна и производството на продукта, като се започне от системи за промиване на тоалетни, през кранове до ефективни уреди.Това са продукти, които позволяват значителни спестявания на потребителя, без да полага излишни усилия”.

В баня се изразходват между 150 и 250 литра, при изпразване на казанче около 8 литра, при миене на чинии в съдомиялна 40 литра… и ако продължавате да добавяте, ще излязат сметките или ще го превишите. Осъзнаването на водата, която използвате е първата стъпка за намаляване на сметката ви за вода. Запишете тези прости и практични съвети, за да намалите сметката си за потребление на вода, като същевременно допринесете за по-устойчиво използване на природните ресурси. Влизате ли?

Навън, мислете зелено

Пестете вода, когато поливате растения
  • За поливане на растенията,автоматичната система за капково напояване е най-добра, защото водата се филтрира директно в земята и няма загуба на вода.Ще консумирате между 30 и 50% по-малко, отколкото с други по-традиционни методи за напояване. Най-доброто време за поливане е първото нещо сутрин и вечер, тъй като почвата е по-хладна и ще избегнете изпарението.
  • Изберете местни растения,те по-добре издържат на суша и са подготвени да оцелеят по-добре с естествените водни ресурси. Екзотичните растения, напротив, се нуждаят освен от повече вода, от повече грижи и много отдаденост.
  • Покриването на басейна с плаващи капаци през периодите, когато не се използва, може да намали загубите на течност от естествено изпарение с до 70%. За кратко време разходите за закупуването и инсталирането му ще бъдат изгодни за вас. Развеселете се!

В банята, затворете крана

душ със стенен термостатичен кран с душ слушалка
При този модел управлението на крана има две позиции: първата предлага достатъчен комфорт за хигиена, но намалява консумацията на вода с до 50%; и потребителят е този, който решава дали иска да достигне втората позиция, за да увеличи дебита. Стенен комплект термостатичен смесител с душ слушалка 24, 20 см и ръчен душ 12 см, с три вида струя. Принадлежи към серията Canigó-Tres от Tres Grifería.
  • Душът трябва да бъде ограничен до максимум 5 минути. Това е времето, посочено от СЗО, Световната здравна организация, за устойчиво използване на водата. Това, че крановете включват системи, които ограничават потока, също така избягва отпадъците.
смесител за мивка concetto
ИЗЧИСЛЕТЕ КОЛКО ХАРЧВАТЕ: Отидете на уебсайта на Grohe и в секцията Продукти за пестене на вода анализирайте колко бихте спестили със смесителна батерия с технология EcoJoy.Този кран Concetto от Grohe го включва, за да ограничи потока. С XL чучур е идеален за свободно стоящи мивки и мивки тип купа (232, 32 €).
модерна баня с черни тоалетни
В този кран Insignia спестяванията са осезаеми при потреблението на студена вода, тъй като има ограничител на потока, а също и при гореща вода, тъй като включва технология Cold Start, така че първоначалното отваряне на крана е челно и в студена вода; само ако завъртите ръката наляво, постепенно получавате горещата (€542,08). А в тоалетната Beyon бутонът за двойно изплакване 4,5/3 литра допринася за пестенето на вода (1684,32 евро). Всичко от Roca.
  • Душ вместо къпане, ще спестите повече от 4 евро на месец. Съберете водата, докато чакате да се загрее, и я използвайте по-късно, за да поливате растенията си или да почиствате къщата си.
  • Също така ще намалите разходите, ако затворите крана, докато си миете зъбите, не използвате тоалетната като кошче за отпадъци, инсталирате казанчета с двойно промиване или поставите аератори и дифузори на кранове и дифузори.
метални смесители за мивки
Добър дизайн и ниска консумация. При нормален смесител средният разход на вода е между 12 и 16 литра/минута, в зависимост от налягането. Но с ограничителя на потока, разположен в аератора на крановете Itaca, с покритие Metallics, от фирмата Strohm Teka, потокът не надвишава 5 l/минута, независимо колко високо е налягането (€137 всеки) .

В кухнята, ефективни уреди

С интелигентната технология спестявате вода и с опцията Отложен старт на уредите се възползвате от непиковите часове на новата тарифа за електроенергия.

съдомиялна wfo 3041 plx, джакузи powerclean
Технологията PowerClean на съдомиялната Whirlpool WFO 3041 PLX осигурява перфектни резултати без предварително измиване и почистване на ръка. Има интелигентни сензори, които отчитат нивото на замърсяване и адаптират налягането на водата (€745).

Ако искате да намалите потреблението… Не мийте на ръка това, което ще поставите в съдомиялната машина, а отстранете всички остатъци и мазнини с шпатула.йени

  • Изберете ефективни уреди в кухнята си, тоест тези с етикет A+ или по-висок, ще спестите енергия и вода консумация. Неговите ефективни технологии коригират консумацията на вода въз основа на натоварването и замърсяването.
  • Използвайте пералнята и съдомиялната при пълно натоварване. Ако нямате съдомиялна машина и миете на ръка, дръжте крана да тече само докато изплаквате, ще спестява около 115 литра на пране. Внимавайте за течове или лошо затворени кранове, можете да загубите 90 l/ден.
снимка

Hisense

€649,00

снимка

Siemens

Популярна тема