Как да се грижим за теменужки: грижи, отглеждане и поливане

Как да се грижим за теменужки: грижи, отглеждане и поливане
Как да се грижим за теменужки: грижи, отглеждане и поливане
Anonim

Теменугите са цветя, които предлагат цвят, яркост и усещане за радост. Те са, par excellence, растенията на есента и зимата, идеалното време за тях да наводнят пространствата на градината, терасата или балкона.

Имайте предвид, че мислите изискват специални грижи; Поради тази причина искаме да ви запознаем с различните начини да се грижите правилно за тях и да показват целия им цвят извън дома.

Характеристики на мислите

Научното име на този вид е Viola x wittrockiana и е част от семейството на виолетовите.Това е двугодишно хибридно растение, което произвежда листа през първата година и цъфти през втората, което може да продължи до 4 месеца. От 19-ти век цветарите от Северна Европа кръстосват своите цветя, като по този начин получават повече от 400 разновидности на красиви и елегантни теменужки, истинско предизвикателство за любителите на градината.

Друг аспект, който трябва да имате предвид е, че те са полу-многогодишни растения и предпочитат студен климат. Цъфтежът му продължава от първите дни на есента до дълбока пролет. Това е открито растение, чийто размер е малък и не надвишава 25 cm. В края на краищата това изисква процедура, подобна на тази, използвана за грижа за здравец.

Покълващите листа са яркозелени, овални и плоски,, а цветята имат 5 кадифени, многоцветни венчелистчета, меки и интензивни. Всяко растение обикновено носи два цвята. За да удължите периода на цъфтеж, е препоръчително да премахнете изсъхналите цветове и да отрежете върховете на стъблата.Ще получите нови пъпки за поникване. Въпреки това, това е много красиво цвете, ако мислите да украсите къщата с растения.

Саксия с теменуги, петунии и бегонии
Ако комбинирате теменужки с петунии и бегонии, прозорците ви ще се изпълнят с цвят.

Как да култивираме мисли

Най-добре е да го направите чрез семена и в субстрат, който се дренира добре и може да задържа ефикасно влагата. Можете да добавите и някакъв специфичен субстрат за цъфтящи растения. Времето за сеитба е края на август. Поставете лехата на защитено място, с влажна почва и при температура между 15º и 18º C. След като покълнат, те могат да бъдат прехвърлени в големи саксии.

Когато станат възрастни, може да сте в състояние да ги трансплантирате в градината или в саксии. Ако можете да го направите в началото на сезона, толкова по-добре, защото те ще станат по-силни. По този начин те ще изглеждат страхотно с други растения за украса на терасата или балкона; затова научете как да се грижите за петунии или азалии и използвайте растенията около къщата за декорация.

чифт ръце, работещи с градински инструменти върху прясно обработена почва

Грижа за мислите

Когато се грижите за мислите, имайте предвид, че процедурата е много проста. Въпреки че издържат добре на студ - и всъщност се нуждаят от него, за да живеят по-добре - препоръчително е видовете да се засаждат на полусянка и дори на пълно слънце, в почва, богата на хранителни вещества и на разстояние между 25 до 30 см между всяко растение. Всъщност това е едно от най-устойчивите на слънце растения, но е важно почвата да е винаги влажна и растението да не се преовлажнява.Внимавайте да не намокрите листенцата.

И още един основен въпрос: внимание към вредителите. Теменужките са много чувствителни към повечето хора, но особено към паякообразни акари и листни въшки. И внимавайте с охлювите и охлювите. Във всеки случай винаги можете да поставите няколко растения-капани наблизо, за да отблъснете вредителите. С тези индикации, обграждането ви с цвят и живот на мислите ще ви накара да се почувствате много по-поносима зимата, поне визуално.

Накратко, струва си да украсите къщата с теменужки и да накарате цвета и радостта от нейните цветя да изпълнят всеки ъгъл с живот.

Популярна тема