Църква от 16-ти век, превърната в дом

Съдържание:

Църква от 16-ти век, превърната в дом
Църква от 16-ти век, превърната в дом
Anonim

Всяка модификация в използването на дадено пространство очевидно изисква поредица от действия които адаптират споменатото място към новите нужди, които възникват отвъд имплицитните, които налага просто актуализирането му. В този случай задачата за трансформация се оказа толкова мотивираща, колкото и изключителна: преобразуване на изоставена ренесансова църква в къща. По време на целия процес бяха обработени три концепции, които представляваха пътна карта: историята, клиента и проекта, разбиран като пролог.

Църквата Тас в Сопуерта

ИСТОРИЯТА

Интервенцията е извършена върху малка църква (малко повече от скит), построена през втората половина на 16 век и претърпяла основно преустройство в неокласически план в края на 18 век, увеличавайки височината му и добавяйки, наред с други неща, камбанария и корито.

"По времето, когато е предложено нашето действие, сградата е без покрив, срутена отвътре и в тревожно състояние на структурна нестабилност."

Църквата на Тас преди реформата Църквата на Тас преди реформата

Разположена в квартал Las Barrietas, в рамките на община Sopuerta и заобиколена от дузина изолирани сгради, църквата Tas заема привилегирована позиция в рамките на място, заобиколено от планини, изобилни от растителност. През цялото време идеята за намеса по възможно най-разумния начин беше приоритет,докосване на църквата само когато нямаше друга алтернатива, разбирайки изпълнението като извънземен елемент, имплантиран в разруха.

КЛИЕНТЪТ

Църквата Тас в Сопуерта

Всеки проект се върти около клиент или поне потребител, предназначен да обитава въпросния проект, но в конкретния случай тази фигура придобива още по-голяма известност.

Начинът, по който се мисли за дом, е пряко свързан с начина на живот на обитателя и като такъв този проект е следствие от желанието да се опитоми необичайно пространство, за да се направи това по отношение на предишната история, но със съвременни концепции, да разбират жилището като отворено пространство и да разглеждат дома като място за срещи, като възможност за социализиране на жилищната архитектура.

Така, този проект в крайна сметка беше проектиран „от две ръце“,нарисуван от двамата актьори в буквалния смисъл, споделяйки притеснения, знания, стремежи и мании.

Църквата Тас в Сопуерта

Този факт кара фигурата на Тас, клиента, да се превърне в генератор на проекта от началото до края, визуализирайки го, дизайнер и изпълнител, чертаещ, проектиращ и дори като част от самото изпълнение материал на части на произведението и в последващия актьор, който ще продължи незавършена работа.

ПРОЕКТЪТ КАТО ПРОЛОГ

Църквата Тас в Сопуерта

По този начин беше разбрано от самото начало, като задача за проектиране, разширена във времето, която се развиваше едновременно с работата и която, след като работата на архитекта приключи, ще продължи да расте ръка за ръка с Tas.

Църквата Тас в Сопуерта

И ще го направи, следвайки същите помещения, отбелязани от началото и под които се е състояла нашата намеса. Ще направи това, зачитайки това, което вече е било там, оставяйки генерираното в настоящето ясно видимо, доброволно и съзнателно изправено пред историята на предишната сграда, без да докосва или компенсира белезите, които показват нейните пътувания почти толкова пряко, колкото литературна история с новите елементи, които съставляват новата архитектура.

Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта

Ще направи това, като приеме последствията, които включва промяната на употребата, промяната на мащаба, която предполага генериране на къща в рамките на това, което е замислено като църква,в различните нужди осветление и характеристики на околната среда, които бележат новия му живот.

Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта

И разбирането как това ново пространство е придобило нова стойност, как е било възможно, без да забравяме миналото, да превърнем място за поклонение в дом.

Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта Църквата Тас в Сопуерта

Архитекти: Гармендия Кордеро. Клиент и съ-дизайнер: Tas Careaga.

Впечатляващо ПРЕДИ и СЛЕД &128561;

Популярна тема