Цветката: грижи, характеристики и напояване

Цветката: грижи, характеристики и напояване
Цветката: грижи, характеристики и напояване
Anonim

Цветката е тревисто растение многогодишно или двугодишно, произхождащо от Средиземноморието, Южна Африка и Централна Азия. От семейство Кръстоцветни, техническото му име е matthiola incana. Основата му е полудървесна с прави разклонения и ланцетни листа, от които излизат цветя с 4 шиповидни венчелистчета в различни цветове.

El Alhelí е едно от най-ценените цветя по време на арабското царуване на полуострова, всъщност името му идва от испанското арабско al-jayrí, което от своя страна идва от класическото арабско hiri и чието значение е " от най-добрите."

Отглеждането му трябва да се извършва през есенния сезон, като се размножава със семена. Но ако искате да се наслаждавате на цветята им от есента до пролетта, купете покълнали екземпляри в оранжерията. Това е едно от най-устойчивите цъфтящи растения, които можете да имате в градината и ако искате, когато цъфти, можете да отрежете стъблата и да им се насладите на закрито във ваза, рязани цветя продължи дълго време.

В градината те трябва да са на пълно слънце, особено когато растението е малко и тепърва ще расте.

Грижа за цветя

  • Отглеждане: Засейте в саксия с диаметър около 10 см. Четиринадесет седмици по-късно пресадете в градината или на терасата, като внимавате да не повредите корените. Поставете на място с много светлина и в рохкава, плодородна почва.
  • Температура: Идеалната температура е да не пада под 4º C през нощта и да не надвишава 25º C през деня. Издържа на спорадични студове.
стеноцвет цвете
  • Напояване: Поливайте умерено, те са много чувствителни към излишната влага, но издържат на суша. И наторявайте, за да запазите листата му зелени.
С ЦЕЛИЯ ИМ АРОМАТ. Ако оставите цветята на стената да изсъхнат, те запазват аромата си завинаги. Поставете стъблата с главата надолу в тъмна стая.
стеноцвет цвете

Цветът е растение, което е много чувствително към излишната влага, но издържа добре на ниски температури, което го прави едно от най-добрите растения, на които да се наслаждавате през зимата. Погрижете се за дренажа на почвата им и ще ги поддържате пълни с живот през по-студените сезони.

Разновидности на стеноцвета

Различните разновидности на стеноцвета се различават преди всичко по цветята, които могат да бъдат бели, розови и лилави или лилави. Има 2 основни вида стенни цветя, двугодишни растения, които цъфтят през пролетта, и многогодишни растения, които цъфтят в средата на лятото.

Как да отгледаме и засадим растението стеноцвет

Ако решите да засадите стенни цветя във вашата градина, трябва да знаете, че те се отглеждат от семена. Първо засадете семената в лехите и оставете растенията да растат в саксията за около 14 седмици. След това можете да ги трансплантирате в градината. Когато растението е още малко, то ще се нуждае от повече поливане (без да наводнява почвата), но докато расте, можете да разпределите поливането.

Стената не изисква специална почва, като универсалният субстрат, който можете да намерите във всеки разсадник или супермаркет, ще бъде достатъчен. Разбира се, потърсете течен органичен тор за сезона на цъфтеж.

А сега в чест на едно от най-красивите цветя, една от най-нежните песни Capullito de alhelí… Нека всички танцуваме с тази версия!

Знаете ли, че…? Цветята на китката са годни за консумация и затова са високо ценени за приготвяне на десерти.

Популярна тема