La Dahlia: грижи и сортове

La Dahlia: грижи и сортове
La Dahlia: грижи и сортове
Anonim

Далията е многогодишно растение с грудкови корени, които можем да засадим през зимата. Кактусът Далия е разновидност на далията, но с тесни, удължени венчелистчета. Размерът му може да бъде много разнообразен, от няколко сантиметра до метър височина. Лесни за отглеждане, цъфтежът им може да продължи от ранна пролет до късна есен.

Първоначално от Мексико, това е луковично растение от семейство Asteraceae, което може да се отглежда както на закрито, така и на открито. С височина, която варира между 30 см и метър височина, има големи цветя, с интензивни цветове и голямо разнообразие от нюанси.

С повече от 16 различни разновидности далията е перфектна за аранжиране на цветя. Неговите цветове, розово, лилаво или червено, ще озарят дома ви.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАТЕ КАКТУС ДАЛИЯ

Въпреки че са устойчиви на ниски температури, пазете ги от късни слани. В идеалния случай ги засадете първоначално в саксии и на защитено място и след това ги трансплантирайте в градината. Почвата трябва да е плодородна, богата на хумус и с добър дренаж. Изкопайте дупка от около 50 см и поставете луковицата с точката на растеж нагоре, покрийте с почва и компост и поливайте без наводняване. На всеки три седмици ще е достатъчно. И ги предпазете от вредители!

саксийни далии

Грижа за Далия

Поставете го на място, където получава много слънчева светлина и е защитено от вятъра, но ако слънцето е много интензивно, по-добре е да го поставите на полусенчесто място.Въпреки че далиите живеят в умерен климат,те могат да издържат на доста ниски температури, дори малко замръзване. Използвайте богата почва с органични и екологични торове и се уверете, че има добър дренаж. Поливайте често и обилно, около 3 пъти седмично и за предпочитане през нощта, и го правете на земята, без да мокрите листата и цветята.

Отрежете цветето, когато е разцъфнало, поставете го в гореща вода и го оставете да изстине за един час. Обикновено продължават между 4 и 6 дни.

Препоръчително е да засаждате луковиците на далиите на етапи от февруари до края на май. Така ще имате цветя през зимата и лятото. В края на есента приберете клубените, след като ги почистите, на тъмно, хладно и сухо място. Ще се пазят за пролетта. Уверете се, че очите на грудката са обърнати нагоре и не ги поливайте, докато не видите, че започват да поникват, след това го правете 3 пъти седмично.

кактус далия
Премахнете изсъхналите цветове, по този начин ще стимулирате появата на нови и ще поставите залог за високите видове.

Сортове Далии

  • Изправена кактусова далия. С двойни цветя и изправени венчелистчета.
  • Извита кактусова далия. С двойни цветя и къдрави листенца.
  • Далия божур. Има големи двойни цветя, а венчелистчетата му са неправилни и извити, излагайки центъра на цветето.
  • Декоративна георгина. С двойни цветя и правилно подредени и концентрични венчелистчета.
  • Помпон Далия. Има сферични цветя с кръгли, цилиндрично навити венчелистчета.
снимка

Аласин

12, €20

Популярна тема