Съвети за почистване за борба с пролетните алергии

Съвети за почистване за борба с пролетните алергии
Съвети за почистване за борба с пролетните алергии
Anonim

Пролетта е най-красивото време от годината… за някои. Защото докато си алергичен, всичко е наред! Постоянно кихане, зачервени очи и по-подути от Немо… Хайде, доста шоу, което не си заслужава да се помни. Проблем, който става още по-важен в области като работа, шофиране и дори социализацията на хората И това е, че според последния доклад на фирмата за сравнение на застраховки Acierto.com, почти седем от десет страдащи от алергия казват, че тяхното състояние им пречи да водят нормален живот.

Сред тях 60% казват, че това им пречи да изпълняват служебните си задължения както обикновено, а двама от всеки пет казват, че шофирането става по-сложно.В най-сериозните случаи алергичните дори са принудени да спрат да общуват. Ужасно, не мислите ли?

Но въпреки че чудеса не съществуват, има няколко решения, които ще ви помогнат да преминете през тези месеци, дори като ви помогнат да украсите дома си. Искате ли да знаете как? Прочетете, ние ще ви кажем!

Да започнем с това, нещо толкова очевидно, колкото и важно е да поддържате дома си много чист Можете да използвате прахосмукачка робот, която се грижи да го оставите като свирка вие и го дръжте така възможно най-дълго от страховития прах. Освен това, ако имате домашни любимци, ще ви бъде полезно, тъй като те са много ефикасни при абсорбирането на алергени от нашите насекоми.

Разбира се, не се доближавайте до перата, защото те образуват автентични хореографии от прах. По-добре е да изберете специфични кърпи, а ако химическите продукти се чувстват зле, използвайте смес от оцет и вода за почистване. Естествено и ефективно!

Трябва също да знаете, че концентрациите на полени са по-високи през ранните часове на деня и вечер Така че, ако можете да си го позволите, проветрете вкъщи по обяд и дръжте прозорците затворени през останалото време Освен това, когато броят на полените е висок, не трябва да сушите дрехите си навън, тъй като полените могат да полепнат по дрехите. Овлажнители и озонатори ще пречистят въздуха в помещенията.

Що се отнася до декорацията на вашия дом, ще трябва да се застъпите за минималистичен живот (поне за няколко месеца). Например, мебелите с прави и прости линии се почистват много по-лесно от мебелите, пълни с текстури и кътчета и пролуки.

Идеално? Че имат вратите затворени, за да се избегне директно натрупване на прах по рафтовете Всъщност, ако сте част от екипа на колекционерите на фигурки, по-добре ги дръжте за известно време, защото има няма най-лошо нещо за алергиите от рафт, препълнен с предмети.

Следващата стъпка ще бъде да се отървете от излишните възглавници, одеяла и килими, защото те са истински магнити за прах Въпреки че, ако не можете да живеете без килими, изберете ги направени от естествени влакна като юта, кокос, бамбук или сизал. По същата причина не използвайте тапицирани табла Да, изглеждат сладки, но не ви подхождат (като онова момче, по което сте се влюбили, когато сте били на петнадесет).йени

Пердета и щори или…щори? В този случай секундите печелят, особено ако се навиват и са направени от лесни за почистване синтетични материали. И кажете сбогом на праха, мухъла и буболечките!

Матраците също заслужават отделна точка, тъй като в наши дни има много различни модели латекс и мемори пяна, предназначени специално за облекчаване на алергии.

Други съвети за почистване включват: сменяйте спалното бельо по-често от обикновено; почиствайте редовно плесента в банята, за да предотвратите разпространението на спори; и сменете дрехите си веднага щом се приберете у дома, за да избегнете пренасянето на полени в околната среда.

Ако сте чувствителни към алергии, особено пролетни алергии, обърнете внимание как трябва да поддържате дома си чист, за да предотвратите досадните симптоми на алергия да ви изтощават.

Това са прости процедури, които трябва да започнете да прилагате за почистване на дома си, ако вие или някой у дома страдате от някакъв вид алергия.

Спрете прашеца

Препоръчително е да се проветрява по обяд, защото концентрацията на полени е най-висока рано сутрин. За завеси изберете фини материи, които не натрупват прах и се перат лесно. Ако са започнали да пожълтяват, оставете ги за една нощ в гореща вода с 2 чаши сода за хляб.

Как да почистите библиотеката си

бяла лавица с книги
От Ikea.

Ако вашата непоносимост е свързана с прахови акари, проверете една от областите, където се натрупват най-много: книгите. Прекарайте парцал за прах и четка с мек косъм отзад. За кожени корици, кърпа с малко вазелин.

В кухнята: дезинфекцирайте ежедневно

кухня с остров и черни шкафове
Кухня, от Maisons du Monde.

Кухнята е едно от местата, където се прекарва повече време у дома и едно от местата, където се генерират повече мръсотия, поради което е необходима ежедневна хигиенна поддръжка. Ще избегнете прах и алергени, които влошават алергията ви.

  • Мивка. Натрупването на мръсни чинии, разлята вода за готвене и т.н. са фактори, които влияят на развитието на мухъл в мястото за миене. Напръскайте мястото със сода за хляб, разтворена във вода. Не забравяйте да почистите канала. За целта залейте 1/2 чаша сода бикарбонат с половин чаша оцет и оставете да действа около 15 минути. След това го залейте с вряща подсолена вода и запушванията и бактериите ще изчезнат.
  • Хладилник. Почиствайте го често и избягвайте застоялата вода в различните му отделения. Напръскайте чекмеджета, рафтове и тави със смес от половин чаша бял оцет и една чаша топла вода и подсушете с кърпа.

Борба с алергиите в спалнята

комплект чаршафи със зелени листа
Комплект, от H&M.

Предотвратете появата на акари, като перете чаршафи и калъфки за възглавници при 60º C поне на всеки 7 дни. Оставяйте матрака да се изпотява ежедневно, а веднъж месечно го намазвайте със сода бикарбонат, оставете да подейства 2-3 часа и почистете с прахосмукачка. Готово!

Прегледайте фугите и плочките в банята

баня с дървен шкаф за мивка
De Maisons du Monde.

В банята основният източник на алергия обикновено е плесента, причинена от влагата. Елиминирайте го, като нанесете оцет директно върху мястото, обикновено фугите, мивката и плочките. Оставете да действа известно време и разтрийте.

Популярна тема