15 трика за почистване с домашно приготвени препарати

15 трика за почистване с домашно приготвени препарати
15 трика за почистване с домашно приготвени препарати
Anonim

Съвети за производство и разработване на устойчиви почистващи препарати. Прости и икономични решения, които ще ви помогнат да направите къщата си искряща, като използвате продукти, които не са токсични и щадят околната среда.

Индустриалните детергенти се произвеждат със съставки, извлечени от нефт, невъзобновяем ресурс, който е силно замърсяващ по време на добива, транспортирането, обработката и изхвърлянето му.

ХИГИЕНА С ПРОДУКТИ ЗА КИЛЕРА

ПОЧИСТВАЩИ СРЕДИ СЪС СОЛ. Той е един от най-добрите съюзници в почистването на кухнята. Смесете 250 г сол в 1/2 литър вода и почистете стените и тавите на фурната, докато са още горещи. Оставете да действа и отстранете със сапун и вода. Също така е много полезно за почистване на тенджери или тигани, когато храната е загоряла. Покрийте дъното на съда със сол и малко вода. Оставете за 20 минути и изплакнете.

ЛИМОН. Перфектен за дезинфекция и елиминиране на лоши миризми. Разрежете едната на две и натрийте върху дървена дъска за рязане с малко едра сол. Ще убиете всички бактерии. Също така е много ефективен за почистване на микровълнова печка. Сложете купа с 300 мл вода, сока от един лимон и кората и сложете на максимална мощност между 3 и 5 минути. Прекарайте кърпа, за да премахнете всички останки, които са се отделили от стените.

БЯЛ ОЦЕТ. Използвайте за полиране на мивки и кранове от неръждаема стомана; премахнете ръждата от ножове или ножици, дезинфекцирайте кофи за боклук или съживете цветовете на дрехите.

И къде да съхранявате домакинските почистващи продукти? В промишлени контейнери - добре изплакнати - които вече сте имали у дома. Така освен това ще избегнете изхвърлянето на повече пластмасов боклук на планетата. Групирайте специфичните почистващи продукти за всяка от стаите в къщата в малки цветни кошници. Решение за удобно носене на всичко в една ръка и спестяване на търсенето на ръкавици или друг продукт.

Плъзнете екрана, за да откриете най-добрите трикове за почистване на дома си по много по-устойчив начин, отколкото сте правили досега, планетата ще ви благодари и джобът ви ще забележи. Ще спестите от списъка си за пазаруване, като не използвате индустриални почистващи препарати.

1

Ставане на десния крак

изтривалка от плетено въже

Изтривалката е една от най-забравените при почистване на къщата. Ако е направен от естествени влакна, разклатете го, за да отстраните праха и повърхностната мръсотия.

Напръскайте с разтвор на солена вода и изтъркайте с четка с дълъг косъм. Изплакнете и подсушете.

De Søstrene Grene.

2

Подове за пиене на супа

почистете хидравличните подове с оцет

Това беше една от любимите фрази на бабите или прабабите, ако сте хилядолетие.

За да оставите керамичните и дървените плочки искрящо чисти, Plan Your Life Green препоръчва да излеете чаша универсален почистващ препарат в кофата за моп.

А как приготвяте почистващия препарат? Загрейте 75% вода и когато заври, добавете 25% оцет. Но не го използвайте върху мраморен под, тъй като неговата оцетна киселина може да повреди повърхността.

3

Вашите инструменти в перфектно състояние

градински ножици лесно подрязване

След като оформите вашата тераса или градина, е необходимо винаги да почиствате инструментите.

Поставете ги в голям съд с топла сапунена вода. След няколко минути почистете със сода за хляб и тампон от стоманена вълна.

Градински ножици Bosch Easy Prune.

4

Кристали

зелена витрина и влакнеста кошница от redoute interieurs

Прозорците, които са били нашата врата към света по време на затвора, стъклените фронтове на витрините и огледалата са ослепителни със смес от 2 чаши оцет, 4 чаши вода и сок от половината лимон. Нанесете и подсушете с чиста кърпа.

Витрина Alvina (€649), декорация за стена (€29,99) и кошница с влакна с капак (€39,99). Всичко, от La Redoute Interieurs.

5

Поглед към килимите

килими, от английския двор

Вместо почистване с прахосмукачка, те могат да се изметат с мека метла по посока на косъма или зърното. Ако имате стабилно, проветриво място, където да ги окачите, ударете ги с тупалката.

На изображението, килими, от El Corte Inglés. Отстранени, отляво надясно: jarapa Taman (€149) и kílim Cía (€269). На земята бяло Almagro dhurri с ромби (329 €) и черен мрамор Eyasi (169 €). На заден план, на стената, Maroño, изработен от юта (€279). Всички в 160 x 230 cm, но се предлагат и в други размери.

Гледайте повече: ТРИКОВЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ, КОИТО ВИ ИСКА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ

6

Почистете огледалата

огледало с розова рамка

Покажете ги, като приготвите разтвор от сок от 1 лимон, 3 супени лъжици бял оцет и чаша топла вода.

Напръскайте повърхността и подсушете с вестник. Можете също да почистите със суров нарязан картоф и да избършете с оцет.

Огледало от Maisons du Monde.

7

Перилен препарат

перално помещение и ютия

Домашен перилен препарат е лесен. За 5 литра вода нарежете 245 гр натурален сапун, ваш или от типа на гущера. Загрейте колкото е възможно повече вода, добавете парчетата сапун и 5 супени лъжици сода за хляб.Разбъркайте до получаване на гелообразна текстура. Извадете и оставете да изстине. Изсипете съдържанието в гарафа и добавете водата, която не се е побрала в тенджерата.

8

Основният комплект

създаване на устойчиви почистващи препарати

Баба ти имаше кърпи, леген и малко други неща. И това е, че за едно устойчиво почистване не са необходими всички химически продукти, които претрупват шкафа под мивката. Колекцията Borstad на Ikea включва екологични прибори. Комплекти метли с кофичка за боклук от галванизирана стомана: висока (15 €) и ниска с четка (9 €). Кошница с дръжки (€25). Тупалка за килими (4 €). Въже за дрехи от бук (29 евро). Купа от поцинкована стомана (€12).

Продължавайте да четете: BORSTAD, НОВАТА КОЛЕКЦИЯ НА IKEA СЕ АНГАЖИРА КЪМ УСТОЙЧИВОТО ПОЧИСТВАНЕ

9

Как да почистите дървени мебели

естествени кошници за декорация, килим и декоративни листа

Има различни формули. За да ги полирате,смесете 90 ml вода и 10 ml бадемово масло. Поставете го в бутилка със спрей, нанесете го върху мебелите и подсушете с дива коза.

Ако искате да поправите драскотина,добавете 30 ml лимонов сок към 70 ml растително масло и нанесете с кърпа, но никога върху лак, защото киселинността може повреди го.

De Muy Mucho: стол (89, 90 €), кошници, килим и декоративни листа.

10

Направихте толкова много торти и хлябове тези дни…

кухня с ретро фурна

Че не сте оставили фурната си почивка.

Повечето от специфичните почистващи препарати съдържат токсични вещества и идеята, че те остават там, когато правите следващата торта, е донякъде обезпокоителна.

Екологична алтернатива е да смесите няколко супени лъжици сода за хляб и вода, за да образувате паста. Разстилате го във фурната и го оставяте за една нощ: ще покафенее, не се плашете. На следващия ден го отстранявате с влажна кърпа. Там, където има петна от сода за хляб, нанесете оцет със спрей.

11

Сапун с използван зехтин

натурален сапун със зехтин

Един литър нерециклиран петрол замърсява 1000 литра вода в реки и морета. Но можете да го превърнете в сапун със сода каустик.

Боравенето с него изисква защита: работете в помещение, проветрено от изпаренията, които отделя, и с ръкавици, очила и маска, за да избегнете изгаряния. В тенджера сложете 285 мл вода. Налейте 122 г сода каустик, разбъркайте и оставете да изстине на проветриво място. Прецедете 800 g отработено масло и го загрейте до 60 ºC. Сваля се от котлона, добавя се водата с предишната сода и се разбърква с пасатора. Можете да добавите малко ароматна есенция. Изсипете във форма за сапун, покрийте с филм и покрийте с кърпа. Два дни по-късно, разформирайте, нарежете хапчетата и ги оставете да се лекуват 40 дни.

Соса, мухъл и есенции, в Страхотната вечер.

12

В банята

зелена баня с индустриално обзавеждане

Нито белина, нито амоняк, които през канализацията достигат до природата и я разграждат.

Лимонената киселина има дезинфекционни свойства и против варовик. Поставете една лъжица в тоалетните, оставете да престои 15 минути, разнесете с гъба и изплакнете. Но избягвайте контакт с мрамора! А запарката от лайка е мощен фунгицид за убиване на гъбички.

Шкаф Alister, с чекмеджета и мивка (€1099). Огледало Colby (59,99 евро). Всичко от Maisons du Monde.

13

Разнесете прането

перално помещение с дървена маса

Всичко е свързано с предимствата: избягвате разходите за електричество, от което се нуждае сушилнята, което е добре за вашия джоб и по-добре за околната среда. Но освен това, ако го разклатите енергично, преди да го закачите, ще се мачка по-малко и ще намалите времето за гладене.

Поставете белите дрехи на слънце - това е естествено избелващо средство - и цветните дрехи на сянка, за да запазите тоновете живи. Използвайте дървени щипки за пране: рециклирани те се използват за направата на компост и ПДЧ.

В двора, сгъваема въже за пране; Разширен той е с размери 174 x 57 x 92,5 см, но когато е сгънат, може да се окачи на стената (119 евро). Дървени щипки (€9,99/20). Кошница, подплатена с плат (29,99 €). От Zara Home.

14

Кърпите вече няма да надраскат

хавлии flodalen от ikea

И без съединенията, които обикновено са част от индустриалните омекотители, които СЗО смята за нездравословни: алфа-терпинеол, бензилацетат, бензилов алкохол, етилацетат и дори хлороформ.

Безопасна алтернатива е да настържете един сапун и да го загреете в 1 литър вода. Когато се разтвори, добавете 4 литра студена вода, 4 супени лъжици глицерин и 2 розово мляко. Разбъркайте и изсипете в бутилка.

Кърпи Flodalen, от Ikea (12 € всяка).

15

Деликатен порцелан

чаши от розовата колекция la majorelle, на pip studio

Измийте порцелановите парчета в пластмасов леген, за да не изхвърчат частици при удар в мивката и използвайте хладка вода, защото излишната топлина може да го счупи. Потопете парчетата във вода с домакински сапун и добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб, ако имат петна от червило, чай или кафе.

Чаши (от €8,95) и капак – на изображението с макарони – за покриване на чашата, докато приготвяте инфузия (€5,95). Те са от колекцията La Majorelle Pink, на фирма Pip Studio.

Популярна тема