Всичко за морските дарове: разновидности и съвети за готвене

Всичко за морските дарове: разновидности и съвети за готвене
Всичко за морските дарове: разновидности и съвети за готвене
Anonim

Морските дарове никога не липсват на празничните трапези, на празненствата, но всъщност всеки обяд или вечеря е добро извинение да се насладите на вкуса им и да се възползвате от многобройните им добри хранителни качества. Тези морски съкровища са едни от най-ценните деликатеси, приготвят се за много кратко време и ви позволяват да приготвяте безкрайни ястия и рецепти от предястия до основни ястия. Варени, на скара, на панировка или за приготвяне на свежо и вкусно севиче.

Свойства на мидите

Морските дарове съдържат протеини с висока биологична стойност, както и много здравословни минерали и витамини. Подобно на мазната риба, ракообразните са богати на полиненаситени мастни киселини.

Автентични деликатеси на масата, черупчестите съдържат важни хранителни свойства,като протеини, минерали и витамини A, B и D. Те се състоят главно от вода, която е калоричното съдържание е много ниско.

Въпреки страхотните си качества, мидите не трябва да се злоупотребяват,тъй като много видове миди имат високо съдържание на холестерол, както и пурини и протеини с алергенен характер.

Знаете ли, че…? Не се препоръчва да смучете главата на скариди или скариди поради високото им съдържание на кадмий, но можете да смучете придатъците или краката.

Най-популярните сортове морски дарове

Морските дарове могат да бъдат разделени на три групи: ракообразни като скариди, раци или скариди; мекотели като миди, миди или октоподи и бодлокожи като морски таралежи.

сортове морски дарове
 • Мидите или мидите имат твърда черупка с триъгълна форма. Когато ги купувате, избирайте такива, които да не са нащърбени и добре уплътнени. Почистете ги старателно и ги гответе на пара, мариновани, пълнени или с паста.
 • Скариди. Най-често срещаните, белите, тези с оранжев нюанс и червените, малко по-скъпи. С мека и сочна текстура можете да ги поднесете с чесън, в коктейл с маруля, печени или с ориз.
 • Cigalas. С удължено тяло и дълги, бодливи нокти, това е ракообразното, което осигурява най-малко калории. Обитава пясъчните и тинестите дъна на моретата и океаните. Нискокалорична храна с високо съдържание на протеини, която може да се приготви по различни начини: на скара, на фурна, в сарсуела или на яхния.
 • Perwinkles или морски охлюви. С твърда черупка във формата на спирала ще ви е необходима клечка за зъби, за да извадите месото. Сварете ги с вода, сол и 3 дафинови листа и готово!
 • Скариди. Подобно на скаридите, те се различават по това, че са по-големи, по-розови на цвят и имат по-твърдо месо.
 • Червени скариди. Това бижу на Средиземно море - Palamós, Denia или Garrucha - е сочно, с прозрачна и кристална текстура. За да подобрите вкуса му, трябва да го изпечете (малко).

Как се готвят раци. Загрейте студена вода и 40 г сол на литър. Добавете скаридите и когато заври, оставете за 1,5 минути. След това ги прехвърлете в друга тенджера със сода със същата пропорция вода, сол и лед.

 • Стриди. Това е една от най-ценените годни за консумация черупчести мекотели, тъй като е най-често срещаният начин за консумация в прясно и сурово състояние. Добавете лимон или бяло вино, ще се изненадате!
 • Миди. Мекотело с тънка черупка и вдлъбнатини. Страхотният им вкус позволява да се приготвят в сосове или в ястия с паста или боб.
 • Краб. Първите му крака имат големи, силни нокти с черни върхове. Можете да го сготвите, да го напълните или да направите вкусна торта.
 • Раци. Вкусни морски раци, веднъж сготвени е важно да ги почистите добре, като откъснете коремната част. Той разделя черупката на две и елиминира сивите пластини, но запазва коралите - ако е женски. Отстранете краката и натрошете тялото на парчета. Смесете месото си с вино Albariño или вода за готвене и сервирайте в трупа.
 • Миди. След отваряне с нож ги оставете във вода, за да освободят целия пясък. Експресна подготовка е да се запекат от всяка страна в тиган, но могат да се направят и по галисийски със задушени лук, чесън, шунка Серано, домат и сол. Галетата се смесва с магданоза и отгоре черупката се покрива с гребена. Печете около 15 минути.
 • Октопод. Галисийският, пресен, може да се купи само от октомври до март. Основно се приготвя „á feira“, с кашелос и малко червен пипер, или на скара.
САМ ИЛИ С ПРИДРУЖАТЕЛ? Морските дарове са една от най-разнообразните съставки, но те са деликатес сами по себе си.
Морска храна
 • Marlinfish. Вкусна мазна риба с малко кости и високо съдържание на протеини и ненаситени мазнини и Омега 3. Вкусна на скара или пържена, също консервирана: добавете я към салати, като капак за предястие…
 • Кефал. Има две разновидности, скална и кална, като първата е по-ценена. Съдържанието на йод надвишава това на повечето риби. Когато са големи са вкусни на фурна или на скара, ако сме махнали слабините. Малките са по-добре пържени.

Как да почистите калмарите

Морска храна

Отделете тялото от главата, извадете мастилената торбичка и отстранете краката. За тялото отстранете кожата, която го покрива и крилцата. Извадете писалката. Измийте добре, обърнете го наопаки и измийте отново. Готово!

Популярна тема