Всичко, което трябва да знаете за гъбите: сортове и рецепти

Всичко, което трябва да знаете за гъбите: сортове и рецепти
Всичко, което трябва да знаете за гъбите: сортове и рецепти
Anonim
Гъбите осигуряват голямо количество витамини, протеини и минерали и са с ниско съдържание на мазнини.

С промяната на сезона и идването на дъждовете и влагата, един от най-големите деликатеси, които земята може да ни даде, гъбите, поникват в горите. Ако вие ще ги вземете, имайте предвид, че някои от тях са токсични, така че преди да ги вземете вкъщи и да ги изядете, анализирайте ги в организация, която се занимава с това (много го правят безплатно). И от тези, които са годни за консумация, само малък процент са наистина вкусни. Намерете най-изисканите разновидности, техните особености, как да ги приготвите, за да изразите техния вкус и най-вкусните рецепти.Да започваме ли?

  • Pleurotus ostreautus. Известна също като гъба стрида, защото шапката й е сплескана, подобно на това мекотело. Те трябва да се почистват много внимателно, тъй като са много чувствителни на натиск и никога във вода, за да не загубят аромата и текстурата си. Направете ги на скара, на пара, пържени, в салати или с паста, но не ги яжте сурови, защото не са вкусни по този начин.
  • Портобело. Това е разновидност на гъби с голяма, плоска, кремава шапка. Има твърдо месо с фина текстура и приятен вкус. Опитайте го сурово

    (салати, карпачо…), на скара или с месо.

  • Shimeji. Това име се отнася за група гъби, произхождащи от Азия. Популярните включват La Buna Shimeji и Bunapi Shimeji. Разликата между двете е в цвета: първият е кафяв, а вторият е бял, защитен от светлина.Тези гъби имат горчив привкус, който се елиминира по време на готвене. Хапвайте ги в яхнии, пържени картофи или паста.
  • Canterelle или Chanterela. Месото му е плътно и доста плътно, което го прави по-дълго готвен. Има донякъде плодов мирис и вкус. Използвайте го в солени и сладки ястия като яйчен крем със сварено в него мляко.
  • Бяла гъба или от Париж, защото за първи път е отгледана там. Тя е една от най-консумираните гъби. Могат да се консумират сурови, сотирани, задушени или в кремове.
ИНФО. Използвайте нож и четка, за да почистите гъбите и, в случай на силно замърсяване, влажна кърпа. Никога под вода, за да не загуби вкуса си.

ТЕХНИКИ НА ГОТВЕНЕ

Lгъбите могат да се приготвят по много начини: сотирани, на скара, на грил, темпура и др. Но не всички гъби са подходящи за всички препарати. гъбите са чудесни за сотиране цели; níscalos за приготвянето им на скара; тромпети за готвене с ориз и яхнии и лисички, в темпура или бъркани.

гъби в тигана

Когато отидете да ги готвите в тиган,трябва да им попречите да пуснат излишна вода и да завират в течността си; намажете ги с малко олио с помощта на четка и започнете да ги готвите, по-добре цели, за да подобрите вкуса им, с шапката надолу, без подправки. Можете да добавите сол само когато ги обърнете, а подправките, като чесън или магданоз, или малко вино, в края на готвенето.

КАК СЕ КОНСЕРВИРАТ ГЪБИ

дехидратирайте гъбите

За да се наслаждавате на гъбите през цялата година, е необходимо да ги съхранявате в оптимално състояние. За да направите това, замразете ги, съхранявайте ги във вода и оцет, в масло или ги дехидратирайте.

Кралиците на есента &127812;

Популярна тема