Как вашите стайни растения да са силни и здрави

Как вашите стайни растения да са силни и здрави
Как вашите стайни растения да са силни и здрави
Anonim

Възползвайте се от факта, че през по-студените месеци прекарвате повече време у дома, за да създадете онази идеална градина в саксия, която видяхте един ден онлайн. Изберете устойчиви зелени растения, като монстери, кентии, ареки, хамедореи, филодендрони, сансевиерии, потоси, панделки, но също така и цъфтящи растения като циклама, теменуга или виола, мини розови храсти и иглики, за да придадете цвят на студа.

Но, разбира се, не става дума само за тичане до детската градина или цветарския магазин, пазаруване, прибиране вкъщи и поставяне на всички растения в ъгъла, за който сте се сетили. Иска ми се да беше толкова лесно. Растенията се нуждаят от внимание.

Грижата за стайните сортове се научава с времето

Никой не се е родил да знае всичко за растенията. Но защо изглежда, че някои хора са родени да имат тераси и балкони, пълни с живи листа? Причината е, че те знаят добре от какво се нуждаят техните растения. И въпреки това със сигурност повече от веднъж нещо не се е получавало според очакванията. Нека да разгледаме трите основни фактора в грижата за тях, които могат да ви доведат до успех: светлина, температура и поливане.

Колко светлина можете да осигурите? Въз основа на вашия отговор изберете или изключете растения, които живеят в изобилие от пряка слънчева светлина, полусянка или сянка. Едно растение може да е скучно в най-кратките дни на зимата. Опитайте да смените мястото му, така че да получава повече светлина или опитайте да го повдигнете малко, например върху друга обърната саксия, така че да достига повече светлина до него. Ако листата му станат по-наситено зелени, това е знак, че сте успели.

Растенията са много чувствителни към резки промени в температурата и теченията. Избягвайте да ги поставяте близо до радиатор/климатик. Поставете овлажнители на радиаторите. Внимавайте, когато проветрявате стаите, може би тези десет минути проветряване с директен студен въздух не им отиват. Ако някои са точно във въображаемия коридор, през който минава течението, не отваряйте много вратата на терасата или прозореца, оставете ги наполовина отворени или отворете нагоре, ако се отварят накланяне и завъртане.

Разберете колко често трябва да поливате всяко растение. Всеки вид има нужда от поливане и ако го направите твърде много, разболявам се. Трикът, за да разберете дали има нужда от вода: потопете пръста си около 3-4 см в почвата за саксия; Ако на тази дълбочина забележите, че е мокро, не трябва да правите нищо. Използвайте хладка вода и по принцип по-добре в лейка с дълго и тънко гърло, така че да достига добре до субстрата; направете го около основата на растението, така че почвата да се хидратира равномерно. Ще се оправите, ако запомните това: навлажнете субстрата да; накисвам, не.

Тор да или не? По отношение на тази точка по принцип не е препоръчително да се торят стайни растения по време на периоди на вегетативна почивка. Но днес има вид торове или добавки за тях на базата на концентрати от водорасли, които подпомагат развитието на корена и подхранват растението, без да променят периода му на почивка. Те могат да се нанасят като гел върху субстрата, така че растението да го абсорбира или да се разреждат във водата за напояване, следвайки инструкциите на производителя.

Сукуленти: съвети как да се грижите за тях

сукуленти във влакнести саксии

Те са устойчиви, но не са безсмъртни! и въпреки че изглеждат много лесни за грижи, има някои правила, които трябва да се спазват.

1. Поставете ги на закрито,на светло място с малко сянка, далеч от пряка слънчева светлина, която може да изгори листата им.Но бъдете внимателни, прекомерната тъмнина ще ги направи крехки, така че 50% слънчева светлина и 50% сянка трябва да им подхождат. Разбира се, каланхое, семпервивум и ехеверия се нуждаят от шест часа слънце, за да запазят цветовете си толкова ярки. Като цяло зелените и жълтите сукуленти изискват повече сянка, докато сините, сивите или червените сукуленти търсят топлина.

2. Поливайте,само когато растежната среда е суха и почвата ви е добре дренирана. Излишната влага може да изгние корените им. Затова купете специална смес за кактуси и сукуленти и добавете вермикулит или перлит, за да подобрите дренажа и аерацията. Използвайте саксии, които имат изходни отвори в дъното си.

На изображението растения и саксии от Los Peñotes.

Играйте с височини

модулен рафт за растения

Онези композиции от зеленина, които харесвате толкова много, често се постигат чрез поставяне на някои растения на пиедестали, така че да са на различна височина.С модулните рафтове CitySens всичко е опростено. Можете да създадете своя собствена вертикална растителна рамка и да се възползвате максимално от всяко пространство: до прозореца, на стена, в ъгъл, като разделител на стая или на балкона.

Дизайнът на тавите включва ръб с височина 1 см, който осигурява стабилността на саксиите и предотвратява падането на поливната вода на земята. Рамката е стабилна сама по себе си, но ако искате да расте вертикално или имате малки или домашни любимци у дома, можете лесно да я прикрепите към стената.

Произведен е в Испания от 100% рециклиран и рециклируем полипропилен, издръжлив материал, който не променя цвета си, устойчив на вода и светлина. Дървесината, която използват, е от висококачествен бук и идва от устойчива горска експлоатация с екологичен печат PEFC.

Колко висящи растения виждате?

вътре в растенията

Създайте вътрешна градина с саксийни растения, вдъхновени от тази галерия, декорирана във френски бистро стил. Идеята за огледало дублира изображението на висящото растение, което го прави да изглежда по-листно. Два етажа по-надолу, със саксии с влакна и златно покритие - и двете в тенденция при капаците за саксии - и трети етаж отзад и по-високо придават на този ъгъл атмосфера на оранжерия.

Интериорен дизайн, Патрик Лист.

Букет антики

ваза с хортензии

Ако искате дълготрайни цветя, тези хортензии са опция. Заради свежия си и весел пастелно розов тон с романтична нотка, онлайн цветарът Колвин е нарекъл този букет от антични хортензии Bubble Pink. Красотата на това цвете се крие в това, че венчелистчетата на всяко придобиват различни нюанси и преливания, уникални и неповторими.Няма две еднакви!

Според това, което Колвин ни казва, те се наричат ​​антични, което означава, че са били оставени в храста по-дълго (…) в зависимост от момента, в който са отрязани от храста, ще имате по-млади или по-стари хортензии. viejitas са това, което познаваме като антики ".

Ако го харесвате за себе си или за подарък, не се губете, защото те ще бъдат налични само до средата на ноември, когато приключва сезонът им на цъфтеж.

От Colvin е, купете го днес и след 24 часа ще го имате (от €30).

Завършете външния вид с рязани цветя

ваза от каменинови изделия икеа

Вземете ваза с малко гърло. Така че можете да създадете красива аранжировка с едно цвете или само клон.

Ръчно рисувана ваза Ikea Godtagbar, изработена от гланцирани каменни изделия (4 €). Височина: 14 см.

Мини градина на вашия работен плот

геометрична саксия

Без малко природа на работното ви бюро у дома? Не може да бъде. Поставете няколко растения, за да ви правят компания.

С форма на куб, в размери 7,5 cm и 10,5 cm, геометричен модел капак за саксия, от Block Design (8, 94 и 11, 17 €).

Oberon

Градска градина за всеки: Пълно ръководство за отглеждане на собствена храна у дома

снимка

19, €90

Всичко е готово за растеж! Ако другите могат, можете и вие! Просто се нуждаете от помощ… С книгата „Градска градина за всеки“ще разрешите всички съмнения, които възникват относно дадена култура или засаждане, благодарение на пълната й информация. Освен това ще знаете кога да платите или какво да засадите или посеете в зависимост от времето и как да третирате вредители или болести.Включва 24 жетона за земеделие.

Популярна тема