Как да се грижим за цикламата през лятото и през зимата

Как да се грижим за цикламата през лятото и през зимата
Как да се грижим за цикламата през лятото и през зимата
Anonim

Ако вече мислите как ще видите градината си следващата зима, ние ще ви разкрием тайните да се насладите на цикламата,едно от малкото растения, които цъфтят в студени дни. За да направите това, трябва да го засадите на полусянка в края на лятото, когато периодът на почивка приключва и луковицата се активира отново. Гледането на красивите му цветя и вдишването на богатия му аромат през студените и неприятни дни ще ви зареди с радост и оптимизъм в най-сухото време на годината.

Цикламата: най-простото цвете

Този вид принадлежи към семейство Primulaceae и е роден в района на източното Средиземноморие. Цикламата Персия, която е известна още като Теменужка от Персия или Теменужка от Алпите, е един от най-широко разпространените и най-използваните видове в декорацията на градини и интериорна декорация, заради цветята си с пет венчелистчета, които могат да бъдат розови, бели, оранжево или лилаво.Тревисто и многогодишно, то има плоска черна грудка, наситено зелени сърцевидни листа и уникални венчелистчета с голямо разнообразие от цветове. Може да достигне височина между 30 и 40 см.

Цикламата е елегантно есенно-зимно цъфтящо растение, с широка гама от цветове от бяло до "цикламено" през различни нюанси на розово.

Грижа за циклама

Това е вид, който може да се ползва както на открито, където е в състояние да издържи на много ниски температури, така и е приятно стайно растение, стига да се държи далеч от източници на топлина като отопление или камина или печка, без да надвишава 16 градуса. Ако горещините са силни, можем да преместим саксиите и да ги оставим на проветриво място и да ги преместим, когато настъпят студове. Обича светлината, но не пряката слънчева светлина, тъй като освен че изгаря листата и цветовете, тя го дехидратира.Земята, където се засажда, трябва да е плодородна, с добър дренаж и съставена от торф и пясък.

Идея да го запазите от един сезон в друг е да извадите луковицата, да я подрежете, почистите и оставите да изсъхне

циклама циклама

Това е растение, което трябва да диша, така че трябва да го поставите в саксия с размах на крилете и на определено разстояние от другите цветя.

Как да поливаме цикламата

Цикламата е много чувствителна към излишната вода. Прекомерното напояване е един от големите му проблеми, както се случва при всички луковични видове. Нищо, което да наводнява субстрата или да мокри цветята или листата. Най-подходящо е растенията да се поливат с потапяща система, при която саксията поема точно толкова течност, колкото е необходима, за да покрие недостатъците си. За да направите това, можете да поставите тенджерата за около 10 минути върху чиния и след това да я извадите.Това гарантира най-адекватната хидратация. След това поставете саксията върху чиния с чакъл, така че да се отцеди добре.

циклама

Що се отнася до тора, най-добре е да използвате течен продукт за напояване на всеки две седмици. По време на периода на цъфтеж е по-добре да подхранвате с тор с по-високо съдържание на калий, за да улесните цъфтежа.

снимка

€23,00

Популярна тема