Избор и грижа за спалното бельо: трикове

Избор и грижа за спалното бельо: трикове
Избор и грижа за спалното бельо: трикове
Anonim

Да спиш в памучна вата, това е усещането за легло, облечено в добри дрехи, пухкава завивка и топли карета.

Чаршафи, въпрос на такт

Памук, перкал, лен, сатен, фланел…има много листови материали. Най-доброто? Памукът. Колкото по-голям е броят на нишките, толкова по-мек и по-издръжлив ще бъде листът.

Възглавниците

Ако споделяте леглото, не забравяйте, че в допълнение към мярката на тръбата на завивката има все повече фирми, които предлагат различни дължини и ширини, в случай че вместо една възглавница имате две.

Вискоеластични и латексови възглавници? И двете се адаптират идеално към формите на врата, елиминирайки натиска и облекчавайки цервикалната област. Латексът също поддържа много добре движенията. Тези с пера, от друга страна, са твърде меки.

Колко висока трябва да бъде възглавницата? Основното нещо е главата, врата и гръбнакът да са подравнени. Затова, ако спите по корем, заложете на модел с височина не повече от 10 см. Около 13 см, ако го правите по гръб и ако стойката ви е настрани, възглавницата трябва да е по-висока, около 15 см.

За всяко легло, своя юрган

Изберете скандинавски или плаващи модели, ако търсите небрежен външен вид. Регулируемите са идеални за разтегателни легла и двуетажни легла. Изчистен или шарен юрган? Това ще зависи от декорацията на вашата спалня, но ако изберете реверсивни елементи, ще обновите стила, когато пожелаете.

Памучна завивка от 150 нишки с флорален принт
Памучна завивка от 150 нишки с щампа на цветя от Zara Home.

ЮРИГИ

Скандинавският стил измести традиционните одеяла… и това е така, защото юрганите имат много предимства при лягане в леглото.

Как да разберете дали завивката е качествена. Добрият дизайн съхранява топлината на тялото, позволява добра циркулация на въздуха и бързо абсорбиране на влага.

Топло, но не тежко. Също така е важно завивката да тежи малко. gramaje - количеството за пълнене в грамове на квадратен метър - е пряко свързано с

топлината, която носи, но и с теглото. Колкото по-голям е грамажът, толкова по-висока е топлината и теглото. Преценете всичко това преди да изберете модела. Може би със среден тип (между 200g и 300g) ще ви е достатъчно топло, ако къщата ви не е твърде студена през зимата.

Проветрявайте юргана всеки ден, за да не се сгъсти и запази чисто по-дълго.

Колко трябва да е дълго завивката. В зависимост от размера на вашето легло или матрак, такъв трябва да бъде и подходящият размер на завивката. За 90 см: 1,50 м-1,60 м ширина и 2,20 м-240 м дължина. 1,35 м легло: 2,20 м ширина на 2,20 м -240 м дължина. 1,50 м легло: 2,40 м ширина на 2,20 м-240 м.

Завивки от синтетични или естествени влакна. Първите са по-евтини и има такива с отлично качество, като тези от кухи полиестерни влакна или микрофибър с докосване на пера, които имитират местните.

Естествените завивки са изработени от патешки или гъши пера или пух. Пухът е най-леката, най-изолираща и най-дишаща част. Перовите имат твърда част, цевта, и поддържат топлината малко по-зле. Максимален комфорт с минимално тегло гарантира само завивка, чиято смес съдържа по-висок процент пух и по-малко пера.Въпреки че ще бъде най-скъпата от опциите.

Видът на опаковката също е важен,тъй като гарантира добро разпределение на пълнежа и въздушните камери. Най-добра е системата за шиене под формата на големи квадрати.

Как да перете завивките. В действителност те обикновено се нуждаят от минимална поддръжка и веднъж годишно химическо чистене, в случай на завивки с естествен пълнеж. Синтетичните завивки могат да се перат без проблем в пералня с мек, неутрален сапун и програма за деликатно пране при топла температура и без използване на омекотител. Те са идеални за всяка нова употреба.

Популярна тема