Колко устойчиво и здравословно трябва да бъде храненето

Колко устойчиво и здравословно трябва да бъде храненето
Колко устойчиво и здравословно трябва да бъде храненето
Anonim

Ако сред новогодишните ви обещания е да засилите ангажимента си към околната среда, добър начин да го постигнете е като промените някои от нашите хранителни практики, така че консумацията ни да бъде по-устойчива и здравословна.

МАЛКИ ЖЕСТОВЕ, ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ

В ежедневието си избягвайте хранителните отпадъци. Това е проблем не само заради храната, но и заради ресурсите, необходими за производството й. Препоръчително е също да се намали консумацията на храни от животински произход, тъй като животновъдството е един от основните източници на парникови газове.Заложете на местни и сезонни продукти, за да благоприятствате устойчивостта на земята. Ако искате продукти, които се произвеждат далеч, подкрепете честната търговия, за да подпомогнете социалното и икономическо развитие на тези страни.

Знаете ли, че…? 34% от текущия риболовсе извършва отвъд биологичната устойчивост. MSC Blue Label гарантира, че рибните запаси са продуктивни и проспериращи и въздействието върху околната среда е минимално.

КАК ДА НАМАЛИМ ОТПАДЪЦИТЕ?

Според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO), една трета от цялата храна, произведена в световен мащаб, се губи или пропилява. Въпреки че по-голямата част от тази загуба е резултат от действията на доставчиците в хранителната верига, ние също можем намалим тази цифра у дома

1

КАК ДА НАМАЛИМ ОТПАДЪЦИТЕ?

Рибни бургери

Купувайте каквото ви трябва, съхранявайте храните правилно, имайте предвид срока на годност и възползвайте се от остатъците от храна и приготвяйте нови ястия. Ако имате останало пиле, направете салата, добавете го към супа или направете фахитас. Ако имате риба, използвайте я за крокети или хамбургери, а ако искате да се възползвате от зеленчуците, направете киш или тортила.

Обърнете внимание: 6 ВКУСНИ РЕЦЕПТИ С КОЛЕДНИ ОСТАТЪЦИ

2

Потърсете ехо печати

кутия за зеленчуци

Когато правите покупка, проверете дали храните във вашата кошница не съдържат толкова замърсяващи елементи като пестициди или химически торове. Някои уплътнения, които гарантират устойчивост са:

Лого на ЕС. Използва се за идентифициране на органични продукти, сертифицирани от оторизирана контролна агенция или орган. Най-малко 95% от съставките са органични.

UTZ Сертификация. Осигурява добри земеделски практики и по-добри възможности за фермерите и планетата. Използва се за кафе, чай или какао.

Rainforest Alliance. Твърдения, че продуктите идват от устойчиви ферми.

3

Сезонност и близост

велосипед с торба със зеленчуци

Когато можете, купувайте храна, която е в сезон и която е произведена във вашия регион, национални продукти или продукти от близки страни. Освен че гарантирате тяхната свежест, вие ще намалите въздействието върху околната среда и ще насърчите местната икономика.

Вижте повече: СЕЗОННА ХРАНА

4

БЕЗ ПЛАСТМАСА

чували със зеленчуци

Когато имате възможност, отидете до магазина с чантите или контейнерите си и купете на тегло и без опаковка.

Обърнете внимание: ЕКОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСА У ДОМА

5

КАЧЕСТВЕНО МЕСО

червено месо

Обърнете внимание на произхода на месото, което ядете. Изберете това, което идва от екстензивно животновъдство, от пасища, тъй като животните почистват полето, грижите за тях имат отражение върху икономиката на селските райони и въглеродният отпечатък е по-нисък, като не се използва замърсяваща храна.

Популярна тема